Стиснат или трошаџија, што е подобро?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Што е подобро?

• Вкупно гласачи
    83

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
277
Во последно време многу често ја имам оваа дилема, што е подобро да бидеш:

• стиснат - и во животот постојано да живееше стиснато и мизерно и со заштедата да направиш куќа или
  • трошаџија- да трошиш многу, да живееш убаво, но во животот а не заштедиш за ништо.
Секој ден се прашувам што е поубаво. Факт е дека има и такви и такви луѓе, кој е вашиот избор?

Јас лично повеќе ги поддржувам вторите :))

бидејќи сум првиот кој гласал на анкетава како трошаџија, да си кажам дека трошам додека има во мене.
и понекогаш ми доаѓа мисла да почнам да штедам, ама ретко се задржува пара кај мене и тоа трае кратко.

Гроф никад није био циција.Али пак зато и никад није имао! ;)

Колку се примањата високи, да си стиснат цел живот пак ни за кола од десетина илјади ќе немаш, камоли за куќа. И јас ги поддржувам вторите ...со лесно да си трошат парите :)

За да бидеш Трошаџија првин треба да имаш нешто , а штом имаш нешто значи среќен си и супер ти е.

Ни сум трошаџика ниту стисната...нешто измегу:)

Подобро е златна средина, да си знаеш сам за доста.:toe:

трошаџија- да трошиш многу, да живееш убаво, но во животот а не заштедиш за ништо.
овие вториве поубаво си живеат. што ќе видат купуваат или за јадење или за пиење или облека. после некој ден ќе немаат пари ни за леб ама ќе се снајдат од мене, од тебе ќе позајмат и пак си продолжуваат.
а стиснативе дур ги чуваат парите под перница, дур штедат за ’’црни денови’’ векот поминал :toe:

Измеѓу :) Кога имам, фала богу дека сакам да трошам.
Ама имам осет за доста.

Стиснат сум си јас. Ќе си скратам по нешто од многу работи, ама ќе си тргам на страна за нешто што е поскапко а сакам да го имам. Никогаш не ми фалело нешто а и никогаш не сум имал повеќе. Но и покрај тоа, преферирам едно мало фондче тргнато на страна потпомогнато од мојата „стиснатост“, отколку празни џебови дури и во неопходни ситуации.

Циција... зошто? Појма неам, ваљда не трошам пари на секакви глупости (според моите проценки за глупости, пошто ако ја прашате мајками, само на глупости трошам пари :)).

Како и да е, најлоша варијанта е од онај вториот да те примора животот да се префрлиш на онај првиот... да неречам да нема што да трошиш.

Измеѓу сум си јас :) Не сум цицја ама и не расфрлам пари за без потребни работи :)

Рамнотежа држам на тоа поле затоа што на било која страна да ме повлечи гравитацијата лошо ќе биде и ќе паднам на таа страна.
Благодарение на рамнотежата ние чекориме по земјава, кој ја нема ќе паѓа на страна.

Јас сум тој вториот, но искрено им завидувам на првиот, за жал не можам да бидам како нив. :))

koga bi imal bi trosel zosto da ne so ke im pravam na parive vo grob ke gi nosam, ali koga nemas so ke trosis....."parite ne se problem, nie pari nemame" :pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom