Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли некој ефект ако поднесам жалба (дека имам слушано дека е џабе) ? Тоа што е наведено како образложение (ненавремена доставена документација) е чиста глупост, уште вториот ден ги однесов и тоа селектирав на интернет од (11.00-11.30) и ги однесов накај 11 и 3, 4 минути.. Срамота, барем да најдеа соодветно образложение.. Затоа ме интересира дали има ефект да поднесувам жалба или џабе е?
Поднеси жалба, ја иам колега шо поднел жалба, му ја у важиле и му дадоа стипендија (освен ако не ме лажел)

Имa ефект. Oд личнo искуствo :)

Секaкo, aкo имa oснoвa.
И мoже дa пoтрaе мaлку пoдoлгo.

Zdravo, me interesira sto e potrebna dokumentacija se za podavaje na stipendija, koga se podava??? Student sum prva godina, student izdrzuvan od majka - samohrana

Ќе пробам, па ќе ви кажам што сум направил, иако не ми се верува.. Иначе да, го чувам ливчето има на него датум кога ми се подадени документите.

Некој инфо кога ќе почнат со исплата на продолжените??? Лани ова време како шо памтам почнаа.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 7041X using Tapatalk

Абе до кога уствари може да се зема стипендија? Факултетов ми е 4 години, сеа сум трета година и добив стипендија за досегашниот успех. Дали и по завршувањето на 4та година ќе можам да земам (нормално под услов да го задржам просекот), или оваа сега што следи, односно таа што ќе ја добивам во текот на 4та година ќе ми биде последна? Се надевам јасен сум.

Абе до кога уствари може да се зема стипендија? Факултетов ми е 4 години, сеа сум трета година и добив стипендија за досегашниот успех. Дали и по завршувањето на 4та година ќе можам да земам (нормално под услов да го задржам просекот), или оваа сега што следи, односно таа што ќе ја добивам во текот на 4та година ќе ми биде последна? Се надевам јасен сум.
Не можеш да земаш стипендија од кога ќе дипломираш зошто немаш основ по кој би го користел тоа право.

Ако добро те сфатив, те интересира дали ќе можеш да аплицираш за стипендија во четврта година. Оваа стипендија, за која што си аплицирал во моментов, е стипендија за трета година. Реално тие каснат со исплаќањето, но мислам дека целата стипендија ќе ја добиеш (лани мислам на две рати ја исплатија) пред почетокот на четврта година. Така да, кога ќе почнеш со четврта, ќе имаш можност да си ја продолжиш стипендијата (да земаш стипендија и во четврта година).

Не можеш да земаш стипендија од кога ќе дипломираш зошто немаш основ по кој би го користел тоа право.
Али ако си само апсолвент, без да дипломираш, и во 4та година си го задржал успехот? Опет не може?

Али ако си само апсолвент, без да дипломираш, и во 4та година си го задржал успехот? Опет не може?
Во условите за земање стипендија мислам дека пишуваше да немаш повторувано година.

Слична дебата имавме со еден колега, он исто малце закаснето дипломираше и сакаше да однесе документи за да ја продолжи стипендијата. Е сеа не се сеќавам 100% точно ама мислам дека ми кажа дека од факултет нејќеле да му издадат некој документ (мислам потврда за редовен студент дека беше) и затоа не можел да поднесе документи во МОН.

У секој случај ја не би пробувал да го „изиграм“ системот, зошто ако не се лажам тоа би било измама, а тоа е тешко кривично дело. Ја лично не би сакал да си имам проблеми ако евентуално некој открие дека правам матни работи.

Во условите за земање стипендија мислам дека пишуваше да немаш повторувано година.

Слична дебата имавме со еден колега, он исто малце закаснето дипломираше и сакаше да однесе документи за да ја продолжи стипендијата. Е сеа не се сеќавам 100% точно ама мислам дека ми кажа дека од факултет нејќеле да му издадат некој документ (мислам потврда за редовен студент дека беше) и затоа не можел да поднесе документи во МОН.

У секој случај ја не би пробувал да го „изиграм“ системот, зошто ако не се лажам тоа би било измама, а тоа е тешко кривично дело. Ја лично не би сакал да си имам проблеми ако евентуално некој открие дека правам матни работи.
Не го јебам ја системот, ме интересираше само каков е системот :D

Не го јебам ја системот, ме интересираше само каков е системот :D
Јасно јасно, ја само ти кажав ја како размислувам на темава зошто истата дебата ја имав со колега, не реков дека сакаш да изиграш некого или нешто :D

Ne moze, ima eden obrazec sto go davas ko del od uverenieto za polozeni ispiti i vo nego ima edna recenica i vika:
Studentot e apsolvent
da/ne (zaokruzi)
Taka da sigurno te trgaat na strana tamu i znaat koga diplomiras, za posle toa da ne ti dadat ni dinar.
Inace, oni po pravilo treba da ti dadat i za posledbata, posto vaka ispagja deka te finansiraat za edna godina pomalku. Fakticki, sistemot nas ne izigruva.
Ama mi se svigja kako razmisluvas... :)

Некој од искуство од минатите години, кога ја исплаќаат првата рата од стипендијата ?

Последно уредено:
Дали на некој му стигнаа договорите за стипендија по пошта? Јас аплицирав за две стипендии и ми стигна само известување по пошта за таа што ме одбиле, за другата не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom