Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
dali ako ne otides vo zakazanoto vreme za da odneses dokumenti za stipendija moze da se oti vo drugo vrme?
Би требало да може бидејќи не водат евиденција кој за кога закажал, само си застануваш во ред кај што е слободно.

Здраво
Има ли некој што е заминат да студира во Русија со стипендиите кој ги доделува владата на Русија.
Ако може некој да ми каже какви се условите, нешто повеќе за студентскиот живот?
Најважно од се сакам да знам за студентските домови, затоа што лошо се збори за нив.

На кој принцип ги исплаќаат стипендииве? Секој месец или неколку одеднаш?
И дали знаете кога би била првата исплата?

На кој принцип ги исплаќаат стипендииве? Секој месец или неколку одеднаш?
И дали знаете кога би била првата исплата?
Лани ја исплатија на две рати, првата беше во март или април, а втората во јуни.

Kako odi procedurata za podnesuvanje prigovor/zalba i ima li nekoj efekt?

А вкупно колку пари се исплаќаат?
Зависи која група си, а и оваа година се повисоки стипендиите за околу 1.000 денари. Лани рата за еден месец беше од 2.500-4.000 во зависност од групата. Ти пишува на страната на МОН сѐ, провери.

Како ги пуштаат парите, на трансакциска или? Каде и кога треба да се однесе сметката за префрлање?

Како ги пуштаат парите, на трансакциска или? Каде и кога треба да се однесе сметката за префрлање?
Да на трансакциска ги пуштаат.

Иначе ти пишува во сооптешнието каде што се објавени резултатите :
Сите кандидати - добитници на студентска стипендија во некоја од понудените категории, потребно е да пополнат 3 примероци од договорот за соодветната стипендија и заедно со копија од трансакциска сметка на име на студентот, најдоцна до 1.2.2016 година да ги достават во архивата на Министерството за образование и наука, или по пошта на адреса: Министерство за образование и наука, ул. “Св. Кирил и Методиј“ бр.54, 1000 Скопје, со назнака “Договор за студентска стипендија”.

Здраво, дали ако оваа година ми доделиле стипендија (конкретно од 3та група) ,меѓутоа потоа, од овој семестар сум презапишала еден предмет следната година,а просекот што е потребен и условите пак ги исполнувам , дали ќе го загубам правото на стипендија или ќе можам следната година регуларно да ја продолжам иако еден предмет ќе го презапишам?

Здраво, дали ако оваа година ми доделиле стипендија (конкретно од 3та група) ,меѓутоа потоа, од овој семестар сум презапишала еден предмет следната година,а просекот што е потребен и условите пак ги исполнувам , дали ќе го загубам правото на стипендија или ќе можам следната година регуларно да ја продолжам иако еден предмет ќе го презапишам?

Важно е да имаш просек над 7 и над 80% положени предмети за да продолжиш да земаш стипендија.
Не е страшно презапишан еден предмет :)

Има некој информација кога ќе ги пуштат продолжените? Обично тие стигнуваат порано од оние коишто се за прв пат.

Има ли некој ефект ако поднесам жалба (дека имам слушано дека е џабе) ? Тоа што е наведено како образложение (ненавремена доставена документација) е чиста глупост, уште вториот ден ги однесов и тоа селектирав на интернет од (11.00-11.30) и ги однесов накај 11 и 3, 4 минути.. Срамота, барем да најдеа соодветно образложение.. Затоа ме интересира дали има ефект да поднесувам жалба или џабе е?

Има ли некој ефект ако поднесам жалба (дека имам слушано дека е џабе) ? Тоа што е наведено како образложение (ненавремена доставена документација) е чиста глупост, уште вториот ден ги однесов и тоа селектирав на интернет од (11.00-11.30) и ги однесов накај 11 и 3, 4 минути.. Срамота, барем да најдеа соодветно образложение.. Затоа ме интересира дали има ефект да поднесувам жалба или џабе е?
Aко го чуваш ливчето што ти го дале тогаш кога си ги однел документите, имаш основа за жалба. Во спротивно, не се мачи за џабе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom