Стекнување на пријатели

• Креатор на темата Креатор на темата Sandman005
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 јули 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво Кајгана. Се наоѓам во тешка ситуација и немам со кој да го споделам ова, па мислам дека форумов ми е единствен начин да се посоветувам со некој.....

Имам 23 години и целиот проблем е во тоа што немам другар/и..... да, немам буквално ни еден другар со кој ќе можам да излезам, да испијам едно пиво правејќи планови за следниот ден.
И самиот сум свесен дека проблемот е во мене, изминативе неколку години поради семејни проблеми се изолирав од надворешниот свет и изгубив секаков контакт со луѓето од околината, а капак на се и многу се повлеков во себе. Сега кога конечно се враќам во нормала гледам дека е многу касно, сите си зафатиле свој правец и никако неможам да се уклопам.
Пробав неколку другари ги викнав на кафе, излеговме али после тоа иста песна, секој од нив си тера со своето друштво, и се осеќам како да ми направиле услуга за тоа што излегле.

Денес кога одев до продавница случајно налетав на неколку пријатели, и клише муабет како и секогаш... како си, што има ново, ајде па ќе се слушниме, и пак иста песна. Стварно не разбирам, почнав да се сомневам дека во мене има некој посериозен проблем, зошто ли се осеќам како јас да ги бркам остнатите за да ми бидат другари а како тие цело време потајно да ме избегнуваат? ве молам помогнете ми да го надминам ова и дајте ми некој совет како да си помогнам....

Здраво Кајгана. Се наоѓам во тешка ситуација и немам со кој да го споделам ова, па мислам дека форумов ми е единствен начин да се посоветувам со некој.....

Имам 23 години и целиот проблем е во тоа што немам другар/и..... да, немам буквално ни еден другар со кој ќе можам да излезам, да испијам едно пиво правејќи планови за следниот ден.
И самиот сум свесен дека проблемот е во мене, изминативе неколку години поради семејни проблеми се изолирав од надворешниот свет и изгубив секаков контакт со луѓето од околината, а капак на се и многу се повлеков во себе. Сега кога конечно се враќам во нормала гледам дека е многу касно, сите си зафатиле свој правец и никако неможам да се уклопам.
Пробав неколку другари ги викнав на кафе, излеговме али после тоа иста песна, секој од нив си тера со своето друштво, и се осеќам како да ми направиле услуга за тоа што излегле.

Денес кога одев до продавница случајно налетав на неколку пријатели, и клише муабет како и секогаш... како си, што има ново, ајде па ќе се слушниме, и пак иста песна. Стварно не разбирам, почнав да се сомневам дека во мене има некој посериозен проблем, зошто ли се осеќам како јас да ги бркам остнатите за да ми бидат другари а како тие цело време потајно да ме избегнуваат? ве молам помогнете ми да го надминам ова и дајте ми некој совет како да си помогнам....

Не барај ги на улица. Најди работа. Доколку те бива за муабет и понашање, дел од колегите полека ќе преминат во другари. Ако студираш истото важи. Во колегите студенти има потенцијални другари. Ти треба социјализација, но не по секоја цена. Припази на хиените од интерес. Ако имаш некакви квалитети, покажи ги, нека дојдат на израз за другите да видат дека е вредно да бидат покрај тебе.

Добро ти вика Никола. Имаш ли работа? Ако немаш најди си. Имаш ли некое хоби, одиш ли на пр. да планинариш, да играш шах или слично. Можеби си добар танчер итн. Оди на некој курс, во некое здружение и таму имаш доста можности да најдеш истомисленици.

Но, не е само до тебе проблемот. Ти си искрен и сакаш да имаш пријатели. За жал, во денешното наше општество не гледам дека некој сака да има. Многу ретки се луѓето, во тој корумпиран систем, што сакаат да бидат пријатни со тебе, а да немаат финансиски интерес. Не е убаво да ги тераш ако нејќат. Тоа не ти се пријатели, ако и самите не изразат желба.

Последно уредено:
батали ги тие, за здраво како си...ај чао...ќе се видиме,
запознај нови лица,во нив ќе најдеш нови другари,ново друштво,
оди во маало на фудбал,таму кај што играат,или во општинското игралиште,секогаш им фали еден на една страна,приклучисе во играта,склописе со нив,приближисе со муабет и ќе оцениш кој ти одовара и е сличен на твојте барања,па потоа ќе следува град,диско,кафич па и девојки.Може и на кошарка се разбира.
Добро за запознавање и дружење е и прошетка со велосипеди.Често гледам и такви 2-3-4 на заедничка тура по излетничките места.
И не мора да е новото друштво од твојата улица,може и да заживееш најдобро и со некој од друга населба,други лица и другари.
А што да не и од други градови,па земјава една шака.
Јас иако си имавме корзо овде и друштво,нема село што не сум го свртел или на корзо сме знаеле да одиме во Брод или Виница.
Сега е лето искористи го тоа, оди на базенти и плажи,ене ти го Снупи и Пробиштип,тркни и до Дојран...

Немој само да форсираш. Инаку за стекнување другари треба време и да некад ќе се изгориш. Е сега како да ги најдеш?

1.Спорт(Нели плесате футсал во мало, кошарка, одбојка?)
2.Работа
3.Патувања
4.Хоби

Во глобала за вистинско пријателство треба време и среќа. Можеш со некој со години да бидеш пријател и да мислиш дека ти е добро, а уствари не било она вистинското.

Во глобала ако има некое правило тоа ти е заеднички интереси и смисла за хумор. Останатото е култура, принципиелност и други морални критериуми.

Во Скопје луѓето не се дружељубиви. Сосема си во право кога си забележал дека испаѓањето на кафе ти го гледаат како да ти направиле услуга.
Ако може да запознаеш некој од друг град што седат во Скопје, многу се поотворени и подружељубиви.

Имам многу контакти со млади луѓе и не си единствен со оваков проблем. Напротив, многу ве има, за разлика од мое време, кога младите биле подружељубиви и вакви случаи биле реткост.

Мој совет:
Прво, не запаѓај во депресија и не се повлекувај во себе, проблемот е се почест.
Преиспитај се себеси во однесувањето, секако. Види дали по нешто се разликуваш од другите и дали можеш (и дали вреди) тоа да го корегираш. Види дали си пренападен со муабет, дали често се контраш со размислувања, дали имаш различни ставови, дали имаш став на сезнајко, дали си премногу депресивен во друшво или премногу негативен. Дел од овие работи можеш да корегираш ( за твое добро), ама води сметка дека дел работи не вреди да корегираш и треба да си задржиш персоналитет.

Никогаш не барај другари “на сила“
, контрапродуктивно е....

Запамти, нема шанси да нема во Скопјево и други луѓе слични на тебе, со слични интереси и ставови. Треба да ги најдеш. Ако веќе не ги наоѓаш меѓу другари од улица, или другари од средно/факултет, барај нови места.
Запиши се на курс по Англиски, Шпански, Италијански, незнамшто. Отиди на планинарење или на велосипедски тури. Оди на саем за книги, оди на спорт што те привлекува или што може и возрасен да тренира. Пливање, аикидо, шах или незнамшто ....
Ако немаш работа - обавезно најди! Било каква за почеток. Покрај пари работата ќе ти помогне и да не паѓаш во депресија да бидеш во контакт со други луѓе.

Мора да знаеш дека првите контакти со нови луѓе се релативно лесни. Ништо полесно од тоа да заправиш муабет на штанд за книги со продавачката или со друг посетител за некоја книга, за авторот, темата. Или на курс по јазик да побараш од некого материјал да ископираш и кога ќе го враќаш да понудиш кафе/пиво да честиш за услугата. Или на планинарска тура да побараш информација/совет за, пример, добри кондури.
Ама за понатамошен муабет битна ти е комуникативноста. Мораш да бидеш комуникативен. И да имаш позитивен став во животот, никој не сака намќори. Барај сродни теми со соговорниците. Не биди нападен, мора се да биде спонтано. Биди отворен да направиш услуга, да помогнеш, без да премине тоа во искористување.
Многу среќа, и....always look on the bright side of life

[DOUBLEPOST=1468211115][/DOUBLEPOST]A bogami i On the bright side of death :D

Лесно е да се каже ќе запознаеш некој, оди пливај, трчај или најди си работа. Проблемот е со комуникацијата. На некои луѓе му е тешко и разговор да започнат зошто не се доволно опуштени или сметаат дека немаат заеднички теми на разговор.
Од кога видов дека луѓето те избегнуваат за глупости, како ненавремено полагање испити на факултет сфатив дека не ти ни требаат тие лажните, ниту еден од нив. Подобро девојка фати си, може ќе те нервира и таа малку, ама барем ќе можеш се да и кажеш и да те утеши и се.
За да ти е другар некој мора да си имате нешто заедничко и да се разбирате. Можеби тие те избегнуваат заради нешто, пример ако тие работат, а ти не работиш и сл.
Ете форумот ти е одлична можност да запознаеш некоја нова личност, со слични ставови како твоите, секако ако и тој/таа сака да се запознае со тебе.

Vistinska poenta dade @Femme fatale.
SIte tuka mudruvat i solat akl, a na temite od forumo kako "Sapoznavanje vo zivo ili preku FB, internet ili whatever" poveketo od tie pametnjakovici reagiraat kako toa da e nesto zabegano. :facepalm::popce:
Koga veke si takov pametnjakovic zaso ne mu pogones samio direktno da mu stanes nov drugar, da mu pruzes raka? Ama ocigledno polesno e da se bide pametnjakovic nego da se pruze praktticna pomos!

SIte tuka mudruvat i solat akl, a na temite od forumo kako "Sapoznavanje vo zivo ili preku FB, internet ili whatever" poveketo od tie pametnjakovici reagiraat kako toa da e nesto zabegano. :facepalm::popce:
Koga veke si takov pametnjakovic zaso ne mu pogones samio direktno da mu stanes nov drugar, da mu pruzes raka? Ama ocigledno polesno e da se bide pametnjakovic nego da se pruze praktticna pomos!
А ти пример зошто го напиша ова шо го напиша? Пружиш рака на некој или солиш акл?

Затоа што на интернет можам да возам 120 и да бидам супер кул. Инаку во реалниот живот сме можеби грди, помалце глупи или касно ни текнуваат јаките фори. Интернетот може да се земе како мејкап за персоналитетот. Постираш фотошоп слики и статуси кој што ги преправаш 100 пати додека ја добијат онаа кул варијанта.
Ах да, во реалниот живот, и јас сум за никаде. Но некако тоа ми годи.

А ти пример зошто го напиша ова шо го напиша? Пружиш рака на некој или солиш акл?
А тебе каква ти беше раката што ми ја пружи на прво доаѓање на форумов, ме прати на одмор одма??
Апла се гледа како некои членови со брич на јазик и скалпер во постовите се помилувани од твоето раче а друг го јаде стапот за банална работа!?

Мислам дека во денешно време, со ненормални работни саати и обврски, секое пријателство бара жртва. Имам доста пријатели и мислам дека тајната е во тоа да си комуникативен, отворен и толерантен. И да не се љутиш за сенешто. Луѓето сакаат кога си лесен за договарање и не го тупиш без везе за глупости. И труди се никогаш да не одбиваш пријател ако те повика на кафе или на дружба. И твојот став држи го само за битни теми, не мора секогаш да идете таму кај што ти сакаш и да глеаш да истераш по твое.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom