Стари слики и разгледници од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај не ми е јасно ова. Бугарски сајт за македноски градови ?

За да ти се изјасни, погледни предговора. А и има градове, които сега са в Б'лгарија.
За по-лесно - приеми го като туристическа брошура.

oficerski dom 1911

4506_1153546754538_1103747184_30443240_5119516_n.jpg
4506_1153546794539_1103747184_30443241_3125650_n.jpg

Prilep

Attachments

• Prilep.jpg
    Prilep.jpg
    64,6 KB · Прегледи: 19
  • Prilep 1.jpg
    Prilep 1.jpg
    65,6 KB · Прегледи: 17
како не си ја видел? -
http://www.kroraina.com/knigi/rami/am/index.html
Македонија в образи — La Macedoine illustree
с 483 аутотипни репродукции и една етнографична карта / avec 483 reproductions autotypiques et une carte ethnographique
(Софија, 1919, Придворна печатница АД - Софија)

Но ни липсват некои страници: 24, 112-117. У други може би. Ако можеш, прати ги, и ке те пишам за 'contributor'. Или ги сложи на некоj твоj саjт.

Молам...?!?

Да ти пратам материјал эа да го ставиш на интернет во служба на твојата пропаганда эа негирање на Македонската нација, историја, култура, писмо, итн. и да ги претставуваш како бугарски..?!?
Ти дали си нормален..? :uvo:

Па уште ме честиш демек со ова
и ке те пишам за 'contributor'
'contributor' на што, на сопствената пропаст..? :pos:

Знам дека многу напор сте направиле во тој правец ниэ годините нанаэад, а и во последно време посебно се эасилувате да најдете уште некое слабоумно душиче и да му вбриэгате дека е "благонадежно болгарче", ама жал ми е, со мене тој филм нема да го гледаш.

Чекај не ми е јасно ова. Бугарски сајт за македноски градови ?

За да ти се изјасни, погледни предговора. А и има градове, които сега са в Б'лгарија.
За по-лесно - приеми го като туристическа брошура.

Хаха, нема ништо чудно...
Од убаво спакуван (эа тоа време) пропагандно-негаторски памфлет, наменет эа миење на эападно-европските моэоци, или поточно нивно првично "эапоэнавање" со и оформување на мислење эа Македонија како б'лгарска, сега овој ти вика "пу, пу, не важи... гледај го како туристическа брошура." :kesa:

Работава ти е: Си биле едни двајца и паднал средниот...

p0000389.jpg

1519116sf.jpg

местоположбата на Св.Мина веднаш до обновената Пресвета Богородица

31_2.jpg

Црквата „Св. Димитрија“ - Скопје

31_3.jpg

Црквата „Св.Спас“-Скопје

31_3a.jpg

Црквата “Цар Константин и Царица Јелена” се наоѓала во Влашкото сокаче ( во близината на плоштадот во центарот на градот) и со материјалните средства од добродетели била изградена и осветена во 1927 година. Оваа црква била прва изградена црква на десната страна на градот. Реони на црквата биле вториот дел на Ново маало, гимназискиот реон и првиот дел на станицата. Црквата настрадала во земјотресот во 1963 година

31_4.jpg

Во Скопје, меѓу двете војни била изградена и црква-храм, “Свети Архистратип Михаил- Храм Славе”, на војничките гробишта на Гази Баба, која била осветена во 1928 година. Оваа црква-храм била костурница на загинатите војници во Првата светска војна и во овој храм на секој празник и во недела се вршела литургија.

12_5.jpg

Старата железничка станица пред земјотресот

Зашто се сите слики во Булгарски, или Српски, или Турски, или Германски?

Зашто нема во Македонски?

КОГА СЕ КРАДИ НЕКОЈА ИСТОРИЈА МОЖИШ ДА НАПИШИШ ДЕКА СЛИКИТЕ СЕ ДОБРОВОЛНО ОТСТАПЕНИ ОД МАКЕДОНЦИТЕ БЕГАЛЦИ ПО ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ КОИ ПРЕБЕГАЛЕ ВО БУГАИЈА И ГО ФОРМИРАЛЕ ДРУШТВОТО"ОРГАНИЗАЦИЈА ИЛИНДЕН" ИСТО ИМА И МНОГУ ДОБАР ФИЛМ КОЈ Е СНИМАН ВО АМЕРИКА ЗА ВМРО АМА НА МАКЕДОНЦИТЕ САМО И ДЕНЕСКА СЕ НАОГА ВО ВАШИТЕ АРХИВИ ГО КРИЕТЕ ИЛИ УНИШТИВТЕ. ИНАКУ СЛИКИТЕ СЕ ОД "АЛМАНАХ МАКЕДОНИЈА "ИНАКУ ГО ИМАМ ДОМА

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ

Битола

БИТОЛСКО СЕМЕЈСТВО ЗА ВРЕМЕ НА ГОЛЕМА СИРОМАШТИЈА
6334_1195259437329_1103747184_30590955_5756947_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom