Стари слики и разгледници од Македонија

@@@@@@

MAKEDONEC
Член од
15 мај 2008
Мислења
539
Поени од реакции
33
Супер слики!Сликава за Прилеп првпат ја гледам ама знам дека реката низ Прилеп била поголема пред да се изгради вештачкото езеро.:smir:Алал да ти е.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

Makedonya, Üsküp.

Makedonya, 1916.

Град Галичник Makedonya

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
Ne znam dali ja imate videno no ubava e neli, i ako stara slika.:wink:!

.captionprintbox { padding-top:0px; padding-left:167px; } Image ID: 825430
Macedonia, 16th cen. (?) [Macedonia, 16th century (?)] (1859-1860)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

Veles, Blick aus Zug, Feldpost v. 25.10.1916

E

emission

Гостин
STRUGA

ЛЕРИН

КИЧЕВО

РЕСЕН

Скопје

Оваа е најубава :)

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Ne sakam da mesam politika ovde ama bi brasal : nema li nekoj ovie sliki da mu im gi
zalepi vo lice na ovie sto baraat od nas promena na ime ?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Добро сте се потрудиле. Стварно има доста стари слики од Македонија на интернет, ама уште повеќе во стари алманаси и книги со описен-географски карактер.

Гледам дека доста од сликите од крајот на XIX и почетокот на XX век постирани тука се од еден ист б'лгарски "иэвор". Се работи эа бугарска книга (се' раэбира со пропаганден карактер) иэдадена во 1919 г., а припремена и со предговор од нивниот тогашен историчар проф. Љубомир Милетич (роден во Штип).
Бугарите веќе поодамна постираат понекоја скенирана слика од книгава по форумите и нивните веб-страни правени со цел да се "докаже" наводната Македонска болгарштина, ама до сега "книшкава" никаде не сум ја видел во целост.

Пред иэвесно време случајно ја пронајдов во една библиотека и ја скенирав од корица-до-корица. Во неа има слики од сите поголеми градови и села во Македонија од тоа време, со доста портрети на наши војводи и видни чорбаџии. "Предговорот" е од Милетич и е класичен памфлет проткаен со вечната бугарска цел эа прикажување на Македонците како благонадежни болгари. Сепак сликите се од географска, етничка и историска Македонија и треба да си ги имаме во посед.

Еве ќе постирам тука само неколку слики, а ако некој има желба да види слика од некое посебно место во Македонија нека побара тука па ќе постирам. (ја немам ставено на нет целата, ама се' во свое време :toe:)

Насловната корица, од каде е веќе јасно и гласно кој и эошто ја стокмил книгава.

Река Треска ниэ кањонот на Матка крај Скопје (беэ брана :helou:)

Смилево, родното село на Дамјан Груев

Дамјан Груев

Дамјан Груев со други комити од Скопскиот реон

Дамјан Груев, убиен

Пано со слики-портрети на голем број македонски дејци направено од некој си фотограф Попов во Софија (имам посебни 4 дела од паново во поголема реэолуција каде подобро се гледаат сликите и се читаат имињата, побарајте и ќе постирам)

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Благојче,дали знајш некои детали да те прашам за сликите,дали тоа на една слика е офицерскиот дом во Битола?

Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Да знам затоа што сум од Битола.

Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
Гледам дека доста од сликите од крајот на XIX и почетокот на XX век постирани тука се од еден ист б'лгарски "иэвор". Се работи эа бугарска книга (се' раэбира со пропаганден карактер) иэдадена во 1919 г., а припремена и со предговор од нивниот тогашен историчар проф. Љубомир Милетич (роден во Штип).

Бугарите веќе поодамна постираат понекоја скенирана слика од книгава по форумите и нивните веб-страни правени со цел да се "докаже" наводната Македонска болгарштина, ама до сега "книшкава" никаде не сум ја видел во целост.
како не си ја видел? -
http://www.kroraina.com/knigi/rami/am/index.html
Македонија в образи — La Macedoine illustree
с 483 аутотипни репродукции и една етнографична карта / avec 483 reproductions autotypiques et une carte ethnographique
(Софија, 1919, Придворна печатница АД - Софија)

Но ни липсват некои страници: 24, 112-117. У други може би. Ако можеш, прати ги, и ке те пишам за 'contributor'. Или ги сложи на некоj твоj саjт.

Kajgana Shop

На врв Bottom