- Член од
- 21 октомври 2009
- Мислења
- 1.529
- Поени од реакции
- 2.394
оф па ти си бил идеална мамка за некој, ем во македонија ем не-ит кадар. Јас сум ит и сум странство и ти кажувам дека друже те влечат за нос. Ти објаснаа погоре зошто е невозможна таа сума.Ниту сум во странство, ниту сум ИТ струка (макар што прилично ми е позната). Се работи за мој многу близок човек.
И за во Германија и за во Скопје податоците се сигурни.
Уште да додадам дека во Скопје сеуште не дипломиран студент има плата безмалку 1000€. Програмирањето барем засега е јако профитабилно, малку има стручен кадар (кој ја разбира работата, не само диплома), а потребите се големи.
Како прво и основно германци- програмери во германија работат за 3-4 к нето и многу лесно некој би се пријавил на таа позиција на којашто твојот близок е вработен. Имај во предвид дека за некој со мк пасош да вработат треба никој да не им се пријави еу граѓанин на нивниот оглас во рок од 1-2 месеци, а од целиот ит кадар во цела еу унија НИКОЈ не би одбил понуда од 7000к нето со бенефити.
Ова е вака со закон.
Башка шо на форумов пола членови се ит кадар + голем дел од нив по странство вакви муабети за пред коперација се бош муабет.