- Член од
- 21 октомври 2009
- Мислења
- 1.534
- Поени од реакции
- 2.419
оф па ти си бил идеална мамка за некој, ем во македонија ем не-ит кадар. Јас сум ит и сум странство и ти кажувам дека друже те влечат за нос. Ти објаснаа погоре зошто е невозможна таа сума.Ниту сум во странство, ниту сум ИТ струка (макар што прилично ми е позната). Се работи за мој многу близок човек.
И за во Германија и за во Скопје податоците се сигурни.
Уште да додадам дека во Скопје сеуште не дипломиран студент има плата безмалку 1000€. Програмирањето барем засега е јако профитабилно, малку има стручен кадар (кој ја разбира работата, не само диплома), а потребите се големи.
Како прво и основно германци- програмери во германија работат за 3-4 к нето и многу лесно некој би се пријавил на таа позиција на којашто твојот близок е вработен. Имај во предвид дека за некој со мк пасош да вработат треба никој да не им се пријави еу граѓанин на нивниот оглас во рок од 1-2 месеци, а од целиот ит кадар во цела еу унија НИКОЈ не би одбил понуда од 7000к нето со бенефити.
Ова е вака со закон.
Башка шо на форумов пола членови се ит кадар + голем дел од нив по странство вакви муабети за пред коперација се бош муабет.

), слабо е. Ама имајки во предвид во која држава сме, бериќатварсан! Имав периоди кога работев за други, имав плата поголема од оваа која сега си ја давам
и во17 часот го пуштам умот на паша. Комоција е!