Стапка на вработеност

• Креатор на темата Креатор на темата de_crecy
  • Време на започнување Време на започнување
Се сеќаваш на една приказна со Колозов, демек куќа го платија да прави а тој ги исече гредите и нацрта на една волк како за над врата. Е такви градители имаме во Македонија од 91ва до сега, сите до еден маткачи...
Да сме живи и здрави.

Си имал да даваш по 18.000 денари само за сметки за струја? Па ти си бил буржоазија бре. И лошо ти било, цццц.
и тоа кога струјата беше 50% поефтина, сега плаќа 40.000 месечно, за појадок јаде папаја и манго, за ручек тетреб и фазани а за вечера само малце кавијар

Процент на оние кои му веруваат на власта во Македонија е еднаков со процент на наркомани во Македонија. Не е случајно[DOUBLEPOST=1454001582][/DOUBLEPOST]
Ти ми даваш потрошувачка кошница со 1 кг јунешко месо месечно, со 1 кг крап месечно, со 100 грама сланина месечно, со 500 грама цреши, со 500 гр круши месечно и со 9 кг. компир за цела фамилија цел месец? Навистина смешно, замисли, правеле 2005 година пресметка за потрошувачка кошница во кое секој член на семејството (ако е просечно 4 члено) јадел само по 125 гр. цреши МЕСЕЧНО :aplauz::aplauz::aplauz:
Ама битушо, то е само званично, рачунај дека тогаш секој вработен остваруваше во просек по 750 вра екстра приходи од дивиденди и хонорари така да платата беше во 2005 55-65.000 денари[DOUBLEPOST=1454001707][/DOUBLEPOST]
@Let 3 arheolog si? Takov vpecatok dobivam nekako.
Prasuvam zatoa sto imam drugarce arheolog, plata nema videno veke 10 meseci.
Neka kazuva bitush prikaski na drugi deka drzavata plakja.
не бе каков археолог, мене тaтко ми и мајка ми ме сакаа не ме дадоа во археолози :D али имам бркано работи за министерство за култура имам седено на маса и со министри и со директори на управата и имам слушано интересни муабети.

Последно уредено:
Да, малку им се чудни бројките. Вработеност рачунаат према работоспособно, невработеност према активно. И двете во однос на активното население се 75 со 25%.
Повеќе ме чудат други бројки. Пример работоспособно население од 15-79. До 24 теоретски учат, над 65 теоретски не работат. Од 15-24 се 289238, над 65 се 259083, тоа се 548321. Неактивно е 714496 за 2014. Разлика од неактивното и погоре теоретски неактивно (а работоспособно, 540 илјади) е 165.175 (бројката е сигурно поголема). Ако се бројките во ред, не е јасно каде се овие лица, зошто немаат никаква активност (ниту учат, ниту се пријавени, ниту работат, ниту се пензионери). Или како за 1 година бројот на неактивни се зголемува или намалува за 10-30.000 лица.
Ако се земе предвид и колку се на број осигуреници и неосигурани по ниеден основ (околу 1.800.000), станува уште позамрсено.

неактивно население воглавно е она типична Домакинка од времето на сфрј која ги гледа децата, ако кај македонците тоа веќе се промени во голем дел кај албанците не е така, таму домакинките не се пријавуват на завод и се не се во графа активно население, или порано како беше работоспособно население. таа е таа забуна која всушност е не е, секаде има луѓе кои не се пријавуват или си работат на црно или на село со стоката[DOUBLEPOST=1454173643][/DOUBLEPOST]
Мене лично во аврм ме имаат прашано да не сакаш да те префрлиме во пасивни баратели, тоа по твој муабет значи да не сакаш да те „вработиме“ и скиниме ск*рца од процент на невработени во државата. Ова се политиките за намалување на невработеност? Колку ли спротивно од мене го имаат прифатено тој непристоен предлог за да наместо секој месец одат секои 6 месеци во аврм можам да замислам. Па имам братучед кој кога му го рекле истото прашал што е разликата помеѓу еден и шест месеци, дали ако најде работа нема да го прифатат за вработен му рекле дека нема никаква разлика и човекот рекол ај пиши на шест. Кратат бројки во статистики од нигде никаде. Фино лепо попис и секој кој не се води за вработен да си биде невработен а не невработен е само оној кој се пријавува секој месец без закаснување. Се знае, невработен е оној кој не зема личен доход!!! А такви се скоро милион а не нецели 300.000...

не е точно ова што го зборуваш, само ќе те префрлат од активен во пасивен Барач на работа, никако нема основ да влезеш во графа на вработен, воедно аврм е најмеродавна институција за невработеноста, која реално е голема ама не е над 20%[DOUBLEPOST=1454174001][/DOUBLEPOST]
Убаво си пиша, ПИОМ е далеку померодавен кога се работи за вработени. Еве што вика ПИОМ:

- на крајот на 2005 година, бројот на вработени изнесувал 348.500.
- на крајот на 2014 година, бројот на вработени изнесувал 536.191.

Од 2006 година до 2014 година, се вработиле 187.691 луѓе. Значи, за девет години, невработеноста се намалила за вкупно 187.691 луѓе. Бројкиве се до 2014та. Ако ја сметаме и 2015та, бројката сигурно надминува 200.000 нововработени луѓе.

313nmae.png

Сум слушнал. :pos: :facepalm:

Нас треба да нè интересира точна бројка на вработени, бидејќи само за тоа имаш гаранција "црно на бело" дека тие луѓе имаат приходи и се вработени. Стапката на невработеност не ја отсликува објективната реалност, и можеш комотно да ја помножиш со нула. Јас имам редовни приходи, но се водам како невработен. Такви како мене има илјадници. И шукурац од таков податок, фаличен, неточен!?

Е ова треба да те интересира: oд 2006 година до 2014 година, бројот на вработени се зголемил за 187.691, и истиот има тенденција на растење. Тоа значи дека бројот на невработени, од 2006 година до 2014 година, се намалил за 187.691 луѓе. Овде нема ништо фиктивно. За сите овие луѓе се води евиденција, вработени се и плаќаат придонеси.

Ако пак нешто не ти е јасно, кажи, ќе ти нацртам.

сепак е добро ова, во моето опкружување веќе немам познаник шо не работи, освен ако не сака.
овој податок фрла една мала ама мала светла точка дека сооднос вработен пензионер се зголемува, веќе е 1 према 2, шо дава некоа надеж дека пензискиот фонд може ама на подолго време ќе закрепне......[DOUBLEPOST=1454175222][/DOUBLEPOST]можеме грубо да ги одредиме државните јасли, значи шо земат плата Директно од буџет, ајде да видиме

http://www.stat.gov.mk/pdf/2015/2.1.15.32.pdf

транспорт и складирање 9000
снабдување со ел енергија 6500
инфоирмации и комуникации 3000
јавна управа и одбрана, социјално 53000
образование 40000
здравство и социјална заштита 20000
уметност 2100

од тука вика дека се околу 140 000 не верувам дека беше толку тешко

Последно уредено:
дали Македонија Пат, Македонски железници и Македонски Шуми земат плата директно од буџет на државата или некако друго е уредено

Мнооогу било тешко да се одреди вистинската бројка :notworthy:
Се спремаат плати, колку плати се делат од буџет, на колку трансакциони, толку се вработени. Ама мислат приватна компанија се.
Според Хан имало 180.000, според МИО 130.000 (прашање дали ги бројат и договорите за дело). И 130.000 се скоро двојно повеќе од она што го читам од пред 10тина години
http://star.vest.com.mk/default.asp?id=115056&idg=6&idb=1736&rubrika=Makedonija
Фамозните зголемени вработувања.

Последно уредено:
Фалат и неколку илјади рамковни кои не се распределени по установи а земаат плата од буџет.
Мора да се распределени по установи за да примаат плата, но како такви фигурираат само на хартија. Инаку, не се распределени на соодветно работно место. Земаат плата, но не одат на работа.

Мнооогу било тешко да се одреди вистинската бројка :notworthy:
Се спремаат плати, колку плати се делат од буџет, на колку трансакциони, толку се вработени. Ама мислат приватна компанија се.
Според Хан имало 180.000, според МИО 130.000 (прашање дали ги бројат и договорите за дело). И 130.000 се скоро двојно повеќе од она што го читам од пред 10тина години
http://star.vest.com.mk/default.asp?id=115056&idg=6&idb=1736&rubrika=Makedonija
Фамозните зголемени вработувања.
Според Хан биле олку, според Сунѓерон биле толку. :D
Весели математики и тресење бројки од ракав, на невидено. Се додека нема официјален податок колку биле пред 10 години, ќе си правиме вакви весели математики.

Но, како и да е, и 100.000 да се, пак се многу. Во нормални држави - мораториум. Ама... :unsure:

Според Хан биле олку, според Сунѓерон биле толку. :D
Весели математики и тресење бројки од ракав, на невидено. Се додека нема официјален податок колку биле пред 10 години, ќе си правиме вакви весели математики.

Но, како и да е, и 100.000 да се, пак се многу. Во нормални држави - мораториум. Ама... :unsure:
и според она што ти си го постирал се 130.000, така да врти сучи, бројот е двојно поголем. А тоа се коси со т.н. препораки за пристапување кон ЕУ (и нормалното резонирање)-наместо мала ефикасна, непартиска администрација, добивме голема и партизирана.

и според она што ти си го постирал се 130.000, така да врти сучи, бројот е двојно поголем. А тоа се коси со т.н. препораки за пристапување кон ЕУ (и нормалното резонирање)-наместо мала ефикасна, непартиска администрација, добивме голема и партизирана.
Врти сучи, дувај пуши, пак не ме разбираш што ти зборам. :D
Не можеме да кажеме дека бројот е речиси двојно поголем, кога немаме официјален податок од пред 10 години за да направиме споредба. Статија од весник не е релевантен податок. Затоа ни преостанува само да нагаѓаме и да си правиме весели математики.

Грујо да го прашаш, ќе ти рече дека 300-400 работат во државна администрација, другото тој све сам работи. :D

Врти сучи, дувај пуши, пак не ме разбираш што ти зборам. :D
Не можеме да кажеме дека бројот е речиси двојно поголем, кога немаме официјален податок од пред 10 години за да направиме споредба. Статија од весник не е релевантен податок. Затоа ни преостанува само да нагаѓаме и да си правиме весели математики.

Грујо да го прашаш, ќе ти рече дека 300-400 работат во државна администрација, другото тој све сам работи. :D
Колку што е точен овој, точен е и тој од пред 10 години. Дали биле 65 или 75, дали сега се 125 или 135, исто е. Партизирани се, бројот е удвоен а сето тоа е спротивно на нормално резонирање (како што ни ги претставуваа институциите со едношалтерски, компјутеризација, технолошки развој и слично), нормално функционирање и европските препораки. Некој за ова треба и мора да одговара затоа што направил трошоци и хаос во институциите. Но тоа е друг проблем, факт е дека е удвоена, дека новите вработувања се воглавно тие. Тоа треба да загрижи секого кој барем малку нормално размислува затоа што избори поминуваат, а потоа сите имаат проблем со институции, лошо здравство, лошо образование, ѓубре, дупки, темници...

Последно уредено:
Колку што е точен овој, точен е и тој од пред 10 години. Дали биле 65 или 75, дали сега се 125 или 135, исто е. Партизирани луѓе се вработувани кој каде стигне, бројот е удвоен а сето тоа е спротивно на нормално резонирање (како што ни ги претставуваа институциите со едношалтерски, компјутеризација, технолошки развој и слично), нормално функционирање и европските препораки. Некој за ова треба и мора да одговара затоа што направил трошоци и хаос во институциите. Но тоа е друг проблем, факт е дека е удвоена, дека новите вработувања се воглавно тие. Во 2012 на пример 8300 се вработиле во приватниот сектор, во државниот двојно. Тоа треба да загрижи секого кој барем малку нормално размислува затоа што избори поминуваат, а потоа сите имаат проблем со институции, шугаво здравство, лошо образование, ѓубре, дупки, темници...
За тој податок од пред 10 години не знаеме дали е точен, бидејќи не постои таков податок. Кога би имале официјален податок, во ист формат како и овој сега, би можеле лесно да направиме споредба - колку се вработени во здравство, колку во полиција, колку во општинска администрација, колку во водостопанство, инфраструктура, спортски објекти и други јавни дејности.

Со компјутеризацијата Е намален бројот на вработени и обемот на работа, но зголемен е во полиција и во здравство, на пример. Или во некоја друга област. Ко ќе видиш, исти курац.

Единствен факт со кој располагаме моментално, е фактот дека си правиме весели математики, бидејќи немаме официјален податок од пред 10 години. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom