naumdb
Кајгана Менаџер!!!
- Член од
- 5 јуни 2007
- Мислења
- 9.016
- Поени од реакции
- 5.681
Тоа што им фалеше и на твоитеШо им фалеше бе на твоите наставници?![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тоа што им фалеше и на твоитеШо им фалеше бе на твоите наставници?![]()
Со самото тоа што би посегнала по приватни професори или интернет, таквиот чекор би бил доказ дека ваквата реформа е катастрофа. Мислам, која логика е тоа? Образованието кое не може да те образува како што треба, да те тера да се служиш со алтернативни методи за стекнување знаење, знаење потребно баш за тоа кое тие сакаат да го воведат, истото образование. Задолжителност се наметнува само во случај кога знаеш дека учениците ќе бидат образовани како што треба. Најмал сомнеж, во случајов „дури и да се падне лош професор, тогаш ќе го пратам на приватни часеви или по интернет програми“, е само по себе фактор кој покажува дека треба уште многу да се поработи на образованието (и околу) во нашата држава пред вакво нешто да се воведе. А кај нас има МНОГУ такви професори, а оваа мерка дефинитивно не е за подобрување на образованието, туку е некој вид вештачка мерка како демек таа се ќе смени. Токму од овие причини сметам дека истава дефинитивно не би функционирала по замисленото.Не ги споредувам системите,но ако можат нивните деца да полагаат три обавезни предмети за матура,нашите деца не се ништо поглупави .
Во Хрватска има корумпирани професори ,имаше и голема полициска акција.А ако некому се паднал лош професор ,а јас сум родител, ке платам приватен професор ,а ако немам пари има на интернет бесплатни програми за учење и вежбање математика.
Да се протестира поради математика е глупост невидена,да се бара стариот модел исто така ,зошто и тој не беше успешен.
Во средно имав една година математика,на факултет исто и цел живот сум осакатена со знаење мат,заради тој систем што сега го бараат назад,зошто бил многу подобар.
Ама не разбирам зошто викаш дека ако нема матура е исто како да не учат. Па зарем само за матура се учи? Тие 12 години основно + средно џабе се? Пошто според муабетов испаѓа дека се што не се полага на матура е исто како да не си го учел. Професорите имаат одговорност да ги научат децата, без разлика на предметот и без разлика на тоа дали ќе има матура или не. Тоа е многу поважно од матурата, да се провери одговорноста на професорите, порегулирано да биде кој предава. Па јас какви све идиоти знам дека ми предаваа мене во средно, луѓе кои доколку сум сега директор, во истата секнда би ги отпуштил. Значи збориме професори кои имаа толку мал авторитет во нивната училница што ние кај нив си игравме карти на сред часеви, а тие не пуштаа. И тоа не бош предмети, туку сериозни предмети. Глумевме демек имаме предавање кога доаѓаше директорот со наводно „изненадна“ инспекција, најавена недела дена пред тоа. Каков професор е тоа? И што да знам јас, средношколец, мене во тоа време ми е во интерес да ми предаваат, јас ли да го оправам? До таму ни е дојдено образованието, такви професори, и сега ние на такво образование ќе го оценуваме интелектот и способноста на учениците. Матурата нема ништо од овие работи да смени, проблемот е многу подлабок и посуштински од што обично полагање на матура би го решил.Значи нема да бараме реформи во образованието,а можеби треба да бараме да се врати генијалниот образовен систем од 90-тите?Зошто порано било подобро нели?.
Што е вештачка мерка,екстерното тестирање и задолжителна математика за матура?Дете што учи не му е проблем ни екстерно ни математика,ни усно ни писмено ни комјутерско тестирање.
Имаме лоши професори,имаме,секаде ги има,а што да им правиме кога веке се вработении и ке предаваат идните 20 +години?
Да го тестираме нивното знаење?Ќе протестираат ,ќе штрајкуваат.
Да ги оставиме децава да не учат математика,какви професори утре пак они ке станат?
Не реков така,матурата треба да е само финален резултат на основно + средно ,не треба да се прави проблем околу неа,тоа сакав да кажам.Ама не разбирам зошто викаш дека ако нема матура е исто како да не учат. Па зарем само за матура се учи? Тие 12 години основно + средно џабе се? Пошто според муабетов испаѓа дека се што не се полага на матура е исто како да не си го учел. Професорите имаат одговорност да ги научат децата, без разлика на предметот и без разлика на тоа дали ќе има матура или не. Тоа е многу поважно од матурата, да се провери одговорноста на професорите, порегулирано да биде кој предава. Па јас какви све идиоти знам дека ми предаваа мене во средно, луѓе кои доколку сум сега директор, во истата секнда би ги отпуштил. Значи збориме професори кои имаа толку мал авторитет во нивната училница што ние кај нив си игравме карти на сред часеви, а тие не пуштаа. И тоа не бош предмети, туку сериозни предмети. Глумевме демек имаме предавање кога доаѓаше директорот со наводно „изненадна“ инспекција, најавена недела дена пред тоа. Каков професор е тоа? И што да знам јас, средношколец, мене во тоа време ми е во интерес да ми предаваат, јас ли да го оправам? До таму ни е дојдено образованието, такви професори, и сега ние на такво образование ќе го оценуваме интелектот и способноста на учениците. Матурата нема ништо од овие работи да смени, проблемот е многу подлабок и посуштински од што обично полагање на матура би го решил.
Па тоа е најголемиот проблем,со тоа што така се изгласало ке имаме еден куп неписмени деца,кои ако завршат едно,а ке работаат сосема друго ,ке се соочат со проблем заради таа математика.Извините вака шо се мешам ама бојкотов немат апсолутно никаква врска со математика. Пошо се изгласа уште пред 2 месеци математика да полагаат само природно математички и информатички смер.
Јас учам средно медицинско. Математика имав во 1ва и 2ра само. Според тебе во ред е да полагам математика на матура? Ќе имам за учење материјал од сите 4 години а сум учел само 2.Па тоа е најголемиот проблем,со тоа што така се изгласало ке имаме еден куп неписмени деца,кои ако завршат едно,а ке работаат сосема друго ,ке се соочат со проблем заради таа математика.
Постов не ти држит вода ама баш ич! Како бе сите учат 1 клас бојкотират? Или сите или никој! Немат шанси да ти одобрат бојкот ако од 20 класа бојкотирет 1 или 2. А шо и ти со информации си? Како бе сите знајте само ние пленумци неСамо горната гимназија и техничко (матурантите). и по 1,2 класа од медицинско и економско. проверено. тоа ти е помалку од 10% од сите средношколци. толку од соросовите пленуми![]()
Па тоа е најголемиот проблем,со тоа што така се изгласало ке имаме еден куп неписмени деца,кои ако завршат едно,а ке работаат сосема друго ,ке се соочат со проблем заради таа математика.
Зар малце пари и давам на државава па и на детево мое приватни професори да му плаќам? Мајката.Не ги споредувам системите,но ако можат нивните деца да полагаат три обавезни предмети за матура,нашите деца не се ништо поглупави .
Во Хрватска има корумпирани професори ,имаше и голема полициска акција.А ако некому се паднал лош професор ,а јас сум родител, ке платам приватен професор ,а ако немам пари има на интернет бесплатни програми за учење и вежбање математика.
Да се протестира поради математика е глупост невидена,да се бара стариот модел исто така ,зошто и тој не беше успешен.
Во средно имав една година математика,на факултет исто и цел живот сум осакатена со знаење мат,заради тој систем што сега го бараат назад,зошто бил многу подобар.