- Член од
- 2 септември 2008
- Мислења
- 997
- Поени од реакции
- 22
Баш добро го дефинираше проблемот, само што оваа дефиниција може да се примени и врз вас Балгарите на форумов wanna be Makedon !:smir:
аз с'м си чист тракијски б'лгарин от Пловдив
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Баш добро го дефинираше проблемот, само што оваа дефиниција може да се примени и врз вас Балгарите на форумов wanna be Makedon !:smir:
аз с'м си чист тракијски б'лгарин от Пловдив
Мора да ја разбереш реакцијата на Македонскиот народ.
Мислам дека можеш да рабереш дека идентитетот на Македонецот е ставен под знак прашалник.
И тоа од никој друг, туку од оние што се околу него.
Тоа не се вика револт и омраза спрема Срби, Бугари или Марсовци.
Тоа се вика природен одбранбен механизам кој го поседува секое живо суштество....а се активира во ситуација кога му е загрозен животот или опстанокот.
Џаба ми мене и 100 Срби и Бугари да ми кажат дека Јас сум во право.
Кога ќе се најдат 20 будали, кои ќе речат дека Македонија е грчка, или некоја си бановина.
bujrum pcujte zborete kako Srbkinjite se kurvi pokazujte si kompleksite ... Junaci zad tastatura ... ene go kaj e Nish ... idete do tamu i kazete go toa mislam ako imate muda... a ne ko retardirani pichici da pcuete tuka i navreduvate.
I razgranicete REAL LIFE ...i internet isto e ama ich ne e isto :uvo:
Sto e te pogodi pesnata li bre Bugar ?
Ti koga ke imash Makedonski pasos ko mene a ne Bugarski ke praime muabet dotogas Evropeiziraj se
Ама ти е неписмен коментаров, сонце
Иначе - неќам срби. Грешка - немам ништо против србите во Србија, во мојот двор кога се ми пречат... И сметам дека нас, на Македонците, србите ни се исто така вековни и вечни непријатели. И сеа што?
Проблемот е токму во тоа. Реакцијата. Односно реактивната психологија. Кога самиот не правиш ништо, туку чекаш некој друг да направи нешто, па да реагираш.
Идентитетот на Македонецот е ставен под знак прашалник однатре. Тоа од страна има десетпати помала тежина одошто нападот кој доаѓа однатре, од сопствените редови.
Тоа е одбранбен механизам, но во патолошки извртена форма, искомбиниран со додатни психолошки механизми: проекција, амбивалентност, стокхолмски синдром. Ако некој голем и силен ти го одрекува идентитетот, и ако твојата перцепција е дека си инфантилно и целосно зависен од големиот кој те тера да се одречеш од себеси, тогаш механизмот е како на мало дете кон родител-тиранин: секое друго чувство освен јавно изразувана љубов кон родителот тиранин се потиснува колку што е можно подлабоко во потсвеста, а потиснатата повреденост, искомплексираност, болка и омраза се насочува кон друг објект - најчесто некое друго дете, послабо од него.
Џаба е 100 срби или бугари да ти речат дека си во право, ако Бране рече дека не смее да постои држава која ќе се вика Македонија, и дека таа желба на силниот “заштитник“ од кој течат сите наши животни сокови и “без кого нема живот“ мора да биде услишена - што друго ти останува освен да им искажеш љубов и благодарност на оние што татковски те галат по вратот додека ти ја спремаат јамката? Единствен канал, единствена насока за празнење на насобраниот гнев - кој друг, ако не Србија или Бугарија?