Уфффф каков завршеток на првата сезона
Последната епизода е феноменална
Омилен жанр ми се историските филмови/серии,после Rome фалеше една ваква серија.
Читајќи ги коментарите,многумина негодуваа на сленгот шо го употребуваат актерите во серијата,односно на сценариото,сепак тоа според мене е вешто направено од креаторите на серијата-приказната на еден многу подруг начин да го доловат вистинскиот живот на гладијаторите со некои изрази од денешниот модерен јазик
),на нивните господари,за нивните сексуални игри,за потчинетоста на гладијаторите кои биле принудувани да ги исполнуваат сите желби на нивните господари,колку и недвосмислени и луди да биле тие желби.
Според мене не одличеn,доста орогинален начин е прикажан развратниот живот на Римјаните,(ех колку лудо време било некогаш
)тешкиот живот кој го имале гладијаторите,биле убивани за најбизарни работи,еден ден биле херои,другиот ден завршувале како храна за кучињата-
Досега имало две екранизации на животот и делото на големиот гладијатор Спартак(1960 година со Кирк Даглас,и поновата не толку добра филмска верзија со Горан Вишњиќ)
Ова е нешто сосема друго,и дава една нова димензија на целата оваа приказна.
Одлична прва сезона,се надевам дека наредните сезони ќе бидат уште подобри и поинтересни-
Според мене серијата заслужува највисоки оценки-а и актерската екипа во првата сезона беше за почит