Види вака... Ако е изгорен (продуван) диктонот на главата ке меша масло со нафта или масло со вода или во најлош случај ке влезе вода во цилиндрите (тоа сценарио мене ми се деси на ладата со мотор од фиат 1.7 дизел). Ако се деси да влезе вода во цилиндрите, ке се искриват клипњачите и моторот нема теорија да запали повеќе. Само ке чади, а за тие што се разбираат повеќе... Се изместува мртвата точка на палење. Еден клип ке биде точен, а можеби два или три ке бидат во ранија или каснија, зависи колку се свиткани клипњачите. Кај тебе ова последното гарант не е. А штом нема компресија машината... На зима ко ке е ладно како пали на сабајле? А ако има вода во маслото на шипката за масло ке забележиш ситни капки вода (нормално ке троши вода).
Ако нема ништо од гореспоменатото (освен тешко палење на ладно), а грее... Би ти гарантирал 90% дека моторот е дооден т.е. извозен. Така да ти останува дизните и ауспухот да ги провериш... Ако не е до тоа чарето е full ремонт. Нови клипови (стандард), хилзни, лагери на радилица (стандард ако е добра радилицата, ако не ке се гализира па ке се добие дали прва или втора специјала), комплет диктони, гумички на вентилите и добар мајстор сето тоа да го среди цакум пакум (некои 500 евра ти се деловите + работна рака за рамнење декла, рамнење блок и гализирање на радилица ако е оштетена) + работна рака за мајсторот што ке ја отвара/собира + ако е оштетена турбината тоа е некои 150-200 евра. Тогаш гарант нема да грее.
А еве ти еден корисен совет. Сигурно има обртомер внатре. Кога го возиш гледај да не го оптеретуваш. Менувај брзина на некои 2.000-2.500 вртежи. На угорнини пр. ако оди со 4-та ама она се мачи (чади многу) стави 3-та и пак држи го некои 2.500-3.000 вртежи. Со ова би требало да намали греењето (барем кај мене вака каде каде помалку грееше).
Едит: Од Битола сум така да да беше Битола ке ја наредевме работата... Ама за Ск. стварно појма немам.