Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Мој совет околу Роверот:
Главата на добар дреар да ја израмни, и обавезно нов дихтунг.
Она што чади, провери си ЕГР вентил, катализатор, бош пумпа, да не му треба одзатнување од дизелски саѓи, предизвикани од убавата нафта која ја имаме. Верувам дека од тоа не ти влече. Класична болка која се јавува кај поновите дизели.

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Благодарам за советите, ќе правам нешто, па ќе постирам што било и како било. Ако ми треба некој дополнителен совет, ќе ве гњавам пак. Поздрав!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Види вака... Ако е изгорен (продуван) диктонот на главата ке меша масло со нафта или масло со вода или во најлош случај ке влезе вода во цилиндрите (тоа сценарио мене ми се деси на ладата со мотор од фиат 1.7 дизел). Ако се деси да влезе вода во цилиндрите, ке се искриват клипњачите и моторот нема теорија да запали повеќе. Само ке чади, а за тие што се разбираат повеќе... Се изместува мртвата точка на палење. Еден клип ке биде точен, а можеби два или три ке бидат во ранија или каснија, зависи колку се свиткани клипњачите. Кај тебе ова последното гарант не е. А штом нема компресија машината... На зима ко ке е ладно како пали на сабајле? А ако има вода во маслото на шипката за масло ке забележиш ситни капки вода (нормално ке троши вода).

Ако нема ништо од гореспоменатото (освен тешко палење на ладно), а грее... Би ти гарантирал 90% дека моторот е дооден т.е. извозен. Така да ти останува дизните и ауспухот да ги провериш... Ако не е до тоа чарето е full ремонт. Нови клипови (стандард), хилзни, лагери на радилица (стандард ако е добра радилицата, ако не ке се гализира па ке се добие дали прва или втора специјала), комплет диктони, гумички на вентилите и добар мајстор сето тоа да го среди цакум пакум (некои 500 евра ти се деловите + работна рака за рамнење декла, рамнење блок и гализирање на радилица ако е оштетена) + работна рака за мајсторот што ке ја отвара/собира + ако е оштетена турбината тоа е некои 150-200 евра. Тогаш гарант нема да грее.

А еве ти еден корисен совет. Сигурно има обртомер внатре. Кога го возиш гледај да не го оптеретуваш. Менувај брзина на некои 2.000-2.500 вртежи. На угорнини пр. ако оди со 4-та ама она се мачи (чади многу) стави 3-та и пак држи го некои 2.500-3.000 вртежи. Со ова би требало да намали греењето (барем кај мене вака каде каде помалку грееше).

Едит: Од Битола сум така да да беше Битола ке ја наредевме работата... Ама за Ск. стварно појма немам.

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Добро, кажете ми добар мајстор во Скопје, што може да го отвори моторот, да ја провери главата, да ја израмни ако и треба рамнење или пак да каже дали е потребен целосен ремонт. Ако е потребен, да може и да го направи.

П.С. Колата еднаш беше оставена без вода(избила водата на угорница од брзо возење) пред неколку години, кренала температура само еднаш и после тоа се почесто и почесто креваше температура така да сега и при возење во град грее иако има вода. Дали е тоа моментот од кој се искривила главата и проблемите што следат?

П.П.С. Дали може да е пукната главата па да во тој случај мора да се купи нова?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Вака викрис:
Можно е да е крива деклата, заради тоа што останала без вода. Рамнење не кај механичар, туку кај дреар. Ако е пукната , тогаш нова.
Не верувам дека е потребен ремонт, бидејќи чадењето и немањето сила на моторот е најчесто предизвикано од она кое го опишав погоре, т.е. затнат е моторот од саѓи, псосто кажано. 90% сум сигурен дека е тоа. Најчесто страда ЕГР вентил, катализатор, бош пумпата, па и деклата е полна саѓи во екстремни случаи...Чистење, евентуална промена на катализатор и колата е како нова :)
Препорачливо е нонстоп ставање адитиви во горивото, како и преполовување на сервисниот интервал за менување масло и филтри за гориво. Ако е 10000 км, нека биде 5000.
Баш оди на мајстор, и напиши тука што и како ќе се дијагностицира.

Едит: Провери и термостатот, може и он да е ојден, за секој случај:)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сепак механичар треба да ја извади деклата да демонтира вентили и брегаста и да ја собери, а рамнење кај дреар точно. Но има после стегање со килажен клуч, штелување на палење и еден куп работи кои би требало да ги среди механичар.
А да... И откако ке ја израмниш однеси ја на перална нека ја измијат пред да ја монтираш (да паднат струганиците). Не е многу пари 50 денари.
А и мене ме интересира што ке направиш пошто и јас имав сличен проблем па поминав со најскапото :) Да се надеваме дека не е така кај тебе.

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Фала ви на сите, за се што ќе се случува ќе бидете известени. Поздрав!

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
71
Imam problem.. ja nemam vozeno kolata 1 mesec ne bev tuka
hunday accent 1.4 - i prvo nemav nikakov kontakt vo kolata mi kazaa deka e do akumulatorot go smeniv kupiv nov ist. Vcera go staviv i vecerta ja zapaliv da vidam kako raboti gajle nemase posle nekoja voznja primetiv deka vozam bez svetla i shal tablata ili maskata vo kolata snemuvase struja....odnosno se zatemnuvase..
i pocnuvase da mi svetka akumulatorot ?
dali e mozno alternatorot da ne polni dovolno struja ,, pri sto i kolata mi se gasese i ne verglase ?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Електриката ич не ја разбирам. Би те советувал на добар електричар да ја однесеш, оти заебано е сам да фаќаш па не дај Боже некој спој и да оди се у ПМ...
Се разбира, ако некој знае, нека одговори и нека помогне.
Сепак, мислам дека ако не полни акумулаторот ќе светка една црвена сијаличка...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Imam problem.. ja nemam vozeno kolata 1 mesec ne bev tuka
hunday accent 1.4 - i prvo nemav nikakov kontakt vo kolata mi kazaa deka e do akumulatorot go smeniv kupiv nov ist. Vcera go staviv i vecerta ja zapaliv da vidam kako raboti gajle nemase posle nekoja voznja primetiv deka vozam bez svetla i shal tablata ili maskata vo kolata snemuvase struja....odnosno se zatemnuvase..
i pocnuvase da mi svetka akumulatorot ?
dali e mozno alternatorot da ne polni dovolno struja ,, pri sto i kolata mi se gasese i ne verglase ?
Ми звучи познато, истото се случуваше и на пунтото наше кога цркна акумилаторот па на кабли го запаливем за до сервис. Проблемот е најверојатно во компјутерчето кое ако изгуби довод на струја од акумилаторот се узбунува и ти прави лајт шоу на шал табла. На поновиве коли компјутерчињата имаат сигурносни дополнителни напојувања независни од акумулаторот за да не доаѓа до оваа порблематика.
Решение е да идеш во сервисот на хјундаи и таму да да ти го рестартираат компјутерчето.

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
71
Електриката ич не ја разбирам. Би те советувал на добар електричар да ја однесеш, оти заебано е сам да фаќаш па не дај Боже некој спој и да оди се у ПМ...
Се разбира, ако некој знае, нека одговори и нека помогне.
Сепак, мислам дека ако не полни акумулаторот ќе светка една црвена сијаличка...
Pa da svetka crvenata sijalicka :) ebate tehnologijata kompjutersko palenje i takvi sranja :) sepak fala utre ke se pogrizam da ja sredam :) tuka kade sto ziveam ima dobar elektricar :) se nadevam ke ja sredi :)

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
71
Ми звучи познато, истото се случуваше и на пунтото наше кога цркна акумилаторот па на кабли го запаливем за до сервис. Проблемот е најверојатно во компјутерчето кое ако изгуби довод на струја од акумилаторот се узбунува и ти прави лајт шоу на шал табла. На поновиве коли компјутерчињата имаат сигурносни дополнителни напојувања независни од акумулаторот за да не доаѓа до оваа порблематика.
Решение е да идеш во сервисот на хјундаи и таму да да ти го рестартираат компјутерчето.
Blagodaram za sovetot ke se pogrizam utre za toa !:helou:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
A nekoj da ne gi znae uslovite za uvoz na koli od stranstvo mislam onie davacki sto se za carini....... ili link ?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
За увоз во зависно од годината на колата и нејзината вредност каталошки се одредува царината. На тоа се додава и акциза која се дели во неколку групи: до 1.000 кубици 500 евра, од 1000 до 1500 е 1000 евра, од 1500-2000 е 2000 евра, од 2000 до 2500 е 2500 евра и над 2500 е 3000 евра. Додај на ова и некои 300 евра за хомологација и а-тест, набавната цена на возилото кое треба да исполнува еден куп норми (пример Корса од 2000-та година дизел не исполнува еуро3 и неможе да се донесе) и регулативи и да не е постара од 98-ма.

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
dve raboti ljuge,
neli vi kazav deka ke go spremam VW T3, i ete sega od vikend konecno pocnav, ve prasuvav togas dali znaete nekoj tip ili otpad kade mozam da najdam polovni delovi za vw i mi kazavte nesto ali nemozam da ja najdam stranicata pa bi bilo ubavo ako mozete pak da mi dadete sovet, ke mi trebat razni delovi (ali nisto okolu motorot)
vtoro, kraj septemvri odam pak nakaj egrmanija pa na koj mu treba avtomobil po naracka neka me kontaktira po PP

Kajgana Shop

На врв Bottom