Добро фала ти, не спиев цела ноќ мислев ја ебав скроз работата со моторот дека ќе треба да го фрлам а не помина поќе од 98 и без вода кога беше турив вода одма падна и не бучеше смирено работеше моторот а антифриз имав 100% и перката дирек му ја врзав со жиче. Битно ми е беше да не сум го ебал истиот оти искрено колата ми е феноменална за потрошња и ако е постара мн ја сакам![]()
Јас мојата ја ебав во декември на -1 степен надворешна температура..И моторот го сменив,и ич кур не ме боли..Што сака нека биде,нема цела ноќ да спијам за една ебана кола???Море ќе ја истерам од гаража и ќе ја полиам со бензин и нека гори,ич не и го опирам..Инаку мој совет на угорници не ја бркај,ептен пеколно жешко време е..Вози си со трета,50-60 км на угорници,сепак стари коли се..[DOUBLEPOST=1434383465][/DOUBLEPOST]
Ми треба совет, денес возев со колата ( Опел Вектра А - Исузу 1,7 ТД) по салам нагорен пат и товарена едно време ми крена температурата 98 степени, излегов перката не е пуштена ( чести ми се случва досега 2 релиња и термостати и осигурачи сменав после извесен период прекинва ) и си ја приклучив дирек имам спремно жиче арно ама кога ја отворив хаубата ми летна капачето од казанчето за вода ито убо го фрли, знам деак ко ја купвав ми рече и тој дека не е оргинал од оваа кола а гледам нема ни дупче за воздух. Помина добро од како ја пуштив перката падна температурата а колата не изгуби на сила и сл., стигнав на дестинацијата ја остајв да поработи па ја угасив, го проверив казанчето со вода немаше ни трага од масло и шипката ја проверив исто маслото како што било претходно, капачето за масло солза чисто.
Е сега пријател добар автомеханичар ми даде совет (од мое пусто секирање) да ја земам колата и да ја возам Ѓавато (кој не знај нешто слично на Плетварот) и да ја газам, тргнав вечерва со 4та брзина возев 110 температурата од 96 не мрдна поќе стигнав точно кај едно црквиче каде што има паркинг и завршуваат угорниците, наеднаш почна да ми крева нагоре и застана на 98 , кога видов под кола вода и то таман застанав тогаш почна да течи ,ја отворив набрзина хаубата оти видов чад, отворање кога видов внатре од капачето на казанчето да течи вода (изгледа не сум го стегнал убо или нз) одма на брзина дирек перката ја пуштив ( оти пак не уклучила) иако немаше вода во колата од 97 не мрдна температурата и на брзина турив вода и доста брзо падна темперетурата на 50-60 степени.... на враќање на рамен пат од 90-91 а ја прицкав иако со 5та не ми крена температурата поќе. Кога беше се во ред на угорници ми креваше макс 95-96 степени
Па ми треба совет што би можело да биди и дали напрајв некоја штета иако нема некој таков знак иста сила си има влечи а темп не стигна 100.
Еден пријател имаше сличен проблем од грција купив нов ладњак од фабрика вектрата поќе од 50 степени не му крена температура али ги смена сите термостати исто...
Чим водата испаѓа од казанчето,не е добро тоа ич...Кај мене не го леташе капачето,ама кога ќе го отвориш имаше меури,пробиена беше компресијата..Што се секираш,за 150 евра глава,рамнење,диктон и како нова е..А и нели Опелите работат на повисока температура од сите други коли во нивна класа?