Cruise
Ja sam taj iz Cadjavice
сличен проблем имапе мој роднина со бензиски мотор 1.6 на ауди и испадна дека пумпата недава доволно проток. што е и најбитно,пумпите се релативно ефтини-околу 40 евра
Да ама за да смени водната пумпа треба и ребраст каиш да се вади,пошто 90% таа е врзана за него..Не е проблем таа ебана водна пумпа,туку работната рака на мајсторот..Нека кошта пумпата 2000-3000 денара,ама исто и толку за рака ќе му земат за да ја сменат..[DOUBLEPOST=1430948535][/DOUBLEPOST]
Здраво на сите,имам Сеат Алхамбра 1.9 ТДИ 1999 год,за прв пат вакво возило,е сега кога ја возам по Стража на пр.температурата на моторот за малку ја преминува половината и тука си стои,сум го отворал капачето од казанчето за вода нема притисок,нивото на антифриз е нормално но температурата на уљето во моторот оди до 113 степени.Сменет е термостат со температура на отворање 87 степени.Кога темп.на моторот ќе дојде помеѓу половината и трета четвртина(ама тоа во возење ретко може да се случи,со многу форсирање или само во место со туражирање
) се вклучува 1-ва брзина на вентилаторот за ладење и темп.благо се враќа назад и пак тука си стои а 2-ра брзина не сум приметил да работи.Ја пробав рачно со жичка во конекторот на термодавачот се е ок,си се вклучува и 2-ра брзина.Некој совет околу ова,решение,и ако некој знае која е максималната темп.на уљето во моторот и дали постои сијаличка за предупредување во случај на прегревање на уљето?Благодарам на сите.![]()
За да не се прегрее уљето се вградува хладњаче за ладење на уљето..Тоа би требало да е како интеркулерот,мал правоаголникот,најчесто сместен на десната страна,ќе го видиш од браникотможе да е затнат тој со масло секако,да се извади и да се исчисти и испере убаво..Е сега,и јас го имам тој проблем со температурата,на горниште загрева,на рамно нема гајле..Па дизел е да го ебам,и тоа стар 15 години,пробај качувај се на стража со трета на пример,50-60 km/h нагоре.Немора да го бркаш,и жешко е времето 35 степени денеска..Секако дека стрелката треба да биде закована на 90 степени,али јебига,стари коли се тоа..
Еве кај би требало да стои тоа за ладење

Последно уредено: