Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Нема полен-филтер на моето возило... + не е проблемот во парното туку во прозорците. Парното е ок, топли како лудо.
Aj стави раката на тоа излезите кон стаклата...види дали дува прописно....
Можно е да се затнати, или уште поможно е да е проблемот со она копчето кое регулира каде да излегува воздухот. Да врти во празно, да не затвара излези према нозе, према лице и сл...
Верувам дека е тоа работата...
И, немој случајно да си ставил воздухот да циркулира ВО колата...:) Треба однадвор да иде свеж воздух.
Или евентуално, ако е се тоа ОК, тогаш имаш влага во колата. И, во таков лош случај откриј од каде доаѓа влагата и санирај.

Верувај дека се пробав... Она за циркулација кај Фордовите модели го нема така да нон стоп влече воздух од надвор. Друго се е исправно, дува парното према шофершајбната, долниот дел го суши (некои 10-15 см)... Но нагоре нејки. А ако земеш да трилкаш добро со крпа, под водата на стаклото има еден мрсен слој, кој доколку го триеш подолго се вади (ја исчистив 1/3 од шофершајбната и беше ок некое време). Но маката е што ако триеш со поголем дел или со истиот дел со кој си чистел, ке се замачка и на чистото, и пак истата попара.

Викаш дека може тоа да кондензира ако има влага во колата? Влага од тип на водени седишта/патосници? До сега такво нешто не сум забележал, освен тоа што левата патосница ми останува влажна од моето влези-излези по дожд/снег и заостанатата вода која се слева во неа од чевлите.

Верувај дека се пробав... Она за циркулација кај Фордовите модели го нема така да нон стоп влече воздух од надвор. Друго се е исправно, дува парното према шофершајбната, долниот дел го суши (некои 10-15 см)... Но нагоре нејки. А ако земеш да трилкаш добро со крпа, под водата на стаклото има еден мрсен слој, кој доколку го триеш подолго се вади (ја исчистив 1/3 од шофершајбната и беше ок некое време). Но маката е што ако триеш со поголем дел или со истиот дел со кој си чистел, ке се замачка и на чистото, и пак истата попара.

Викаш дека може тоа да кондензира ако има влага во колата? Влага од тип на водени седишта/патосници? До сега такво нешто не сум забележал, освен тоа што левата патосница ми останува влажна од моето влези-излези по дожд/снег и заостанатата вода која се слева во неа од чевлите.

Сигурно кондензира...види однекаде да не влегла вода...провери да не тече парното однекаде..
А што ти е она на стаклото мрсно?
Земи некој алкохол извади го, нека биде чисто скроз..

Oстај... Денес бев Битола-Скопје-Битола, умрев по пат. Дупки, вирови, ненадејни пролизгувања, заебанција со контолата и да не споменувам уште што. Отварајте очи, особено при лоши услови. Не сака да се правиш курназ...

Помош!!!

Што ми се дешава, прозорците од внатрешната страна ми се мрсни. Кога е поладно страшно кондензираат, а најтрагично е што парното не ги суши (внатре може да биде 30 степени, парното на максимум дува жешко без ефект). Ако бришам со крпа само се замачкуваат и толку. За 2 мин пак ништо не се гледа. Пробав со средство за чистење стакло џабе. Пробав и со цилит банг, нема никаков ефект. Чаре?

Имав таков проблем едно време,бутни ја главата под волан и најди го радијаторчето што е за греење/ладење.Види под него да не има влага.Најчесто е мало дупче низ кое што тече антифризот и ти прави мрснотија по стаклата.

Вчера ја најдов одтушена предната гума, ја однесов на лепење ми рекоа дека не е рушена туку дека од бандажот истушила, па турија лепак околу него и ја напумаа. Е сега муабетот ми е како е можно да се деси тоа?

BTW ја ставив резервната, нова не возена, дали да ја сменам со старата сега од како ми ја залепија пошто старата е 1 ипол година возена. (дан се изгуби лежиштео со резервната пошто сигурно не е еластична како старите, покрута е не е возана а и сигурно старите се излижени малце, година ипол не е мал период)

имам еден проблем....држачите на гепекот ич не држат,а ако на надолнина e колата,паѓа капакот,безброј пати ме има удрено,и мене,и татко ми....можат ли да се направат потврди некако,или мора да се сменат?-гледам седани абе капакот до доле да го спуштиш,држачите држат,а воа кај мене ќе те отепа!:tapp:

имам еден проблем....држачите на гепекот ич не држат,а ако на надолнина e колата,паѓа капакот,безброј пати ме има удрено,и мене,и татко ми....можат ли да се направат потврди некако,или мора да се сменат?-гледам седани абе капакот до доле да го спуштиш,држачите држат,а воа кај мене ќе те отепа!:tapp:
Не се прават тие,само нови,нема друго чаре.
Јас и еден другар па обратно пробавме на една фиеста,многу беа тврди па ги намачкавме со зејтин демек да ги омекнеме,а уствари скроз ги зафркнавме,исто како кај тебе поцна да пага петата врата,се распрашавме и само нови беше чарето

Форд имаш (ако не се лажам?)... Ако си во Струга или Тетово или нивна близина, трк до некој што има растурен. Јас зедов еден за 600 денари. А го имав истиот проблем, капакот не стоеше, бидејки едниот од амортизерите беше уништен. Истото е и кај тебе, кога ке ги извадеш, ке видиш дека само еден имаш за менување.

да,форд орион имам...дека ќе го мењавам,ќе го мењавам,не ја бива ваа...само ќе треба да го сменам десниот,оти на левиот има и конектор за светло во гепек,и незнам дали ќе се извади без проблем....а ако сменам само еден,нели капакот ќе се накривува,оти едниот дел лета,а другиот кочи?

да,форд орион имам...дека ќе го мењавам,ќе го мењавам,не ја бива ваа...само ќе треба да го сменам десниот,оти на левиот има и конектор за светло во гепек,и незнам дали ќе се извади без проблем....а ако сменам само еден,нели капакот ќе се накривува,оти едниот дел лета,а другиот кочи?

Не би требало да се накривува, или стои или не стои

Верувај едниот е доволно да го смениш. Ние имавме караван на кој попуштија амортизерите, а кај караваните петтаат врата е ептен тешка. И ги сменивме двата амортизери наеднаш, и резултато беше толку силно ја буткаа вратаа нагоре што мислиш дека вратата ќе се откорне и ќе одлета нагоре ко катапулт беше.
Така да еден ќе ти заврши работа гарант.

Вчера ја најдов одтушена предната гума, ја однесов на лепење ми рекоа дека не е рушена туку дека од бандажот истушила, па турија лепак околу него и ја напумаа. Е сега муабетот ми е како е можно да се деси тоа?

BTW ја ставив резервната, нова не возена, дали да ја сменам со старата сега од како ми ја залепија пошто старата е 1 ипол година возена. (дан се изгуби лежиштео со резервната пошто сигурно не е еластична како старите, покрута е не е возана а и сигурно старите се излижени малце, година ипол не е мал период)

Рушена=дупната,одтушена=издишена.Така?
По правило,кога се монтира тубелес гума се става на бандажот слој лепак,се мести гумата и потоа се пумпа.Се случува понекогаш да не е ставен лепак како што треба и затоа нема убаво дихтување.
Инаку немаш мака,ама препорачливо е резервното да си остане резервно.

Верувај едниот е доволно да го смениш. Ние имавме караван на кој попуштија амортизерите, а кај караваните петтаат врата е ептен тешка. И ги сменивме двата амортизери наеднаш, и резултато беше толку силно ја буткаа вратаа нагоре што мислиш дека вратата ќе се откорне и ќе одлета нагоре ко катапулт беше.
Така да еден ќе ти заврши работа гарант.
Aко ставиш оригинал, не би требало така да прави. Како и да е, дали еден или двата се за менување ке дознаеш откако ке ги извадиш. Кај мене, воопшто капакот од караванот не сакаше да стои, и го потпирав со летвичка. Па имаше муабети од типот “избуши еден амортизер и стави му културно шајче што ке го држи“???? На крај решив да ги извадам и испадна дека едниот е ок, а другиот воопшто не држи.

Така да, за 600-1000 денари немојте да правите циркуси и глупирања.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom