Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Да не знае некој каде може да најдам алумински држач за кумплунг шасија 211 за мерцедес е270 со рачен мењач 2002ра година?

Не можеш

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
по закон никаде не пишува дека ти несмееш да возиш странско возило
Шо се дешава кога ке те застане сообракаец Може да те изваде од кола и да побара да дојде сопственикот да си ја земе колатаАко сопственикот не е моментално тука они ја земаат колата и ја носав у полиција па кога сопственикот може ке оде да си ја земе Нема според законот казна или некој прекршок
Прекршок има царински и казната за тоа е 250е
Едино за да можеш исправно да ја возип ти треба пасош или лична карта бг ама со стален престој

Здраво, ми треба совет. Имам Мондео Мк3 кое при нагло забрзување ствара одредни вибрации во предниот дел. По претпоставка на механичар се работи за полуосовина. Прашањето е како точно може да се утрврди која е за менување?

по закон никаде не пишува дека ти несмееш да возиш странско возило
Шо се дешава кога ке те застане сообракаец Може да те изваде од кола и да побара да дојде сопственикот да си ја земе колатаАко сопственикот не е моментално тука они ја земаат колата и ја носав у полиција па кога сопственикот може ке оде да си ја земе Нема според законот казна или некој прекршок
Прекршок има царински и казната за тоа е 250е
Едино за да можеш исправно да ја возип ти треба пасош или лична карта бг ама со стален престој
Па да тоа ми беше сумљиво, пошто ја немам БГ документи а инаку да тачно е дека треба да дојде сопстевеникот на возилото и да ја земе колата а за казна не сум сигурен дали постио за тоа или не.

Дали, ако задоцнам за регистрација од 1-2 дена (по датумот во сообраќајната), треба да плаќам нови таблички и дали ако во истиот рок ја носам исклучиво (за други потреби нерегистрирана не ја возам) на технички, а ме застане полиција, може да ме казни?

Нови таблички не, но за казна да! Еве мене ми го опнаа пред некоја година така за 1-2 дена после истекот на регистрацијата. Ме застанаа кај Порше македонија пред АМСМ каде што одев во моментот да го регистрирам моторот. И ми залепија батко казна (нивно право, јас правев прекршок, другпат сум требал да гледам на време кога ми истекува регистрација), и на крајот се жалев дека истиот ден сум го регистрирал моторот, па ми ја намалија на некои 17-18 илјади казната. И така си отидов и како попче си ја платив - со попразен џеб и со понаполнет памет.

Можно да ти е ОК турбото,но сепак треба да се исчисти гарежот во турбото,егр вентил или сензорот е зезнат инаку обично кога низ град возиш под 60 и турбото не ти работи односно исклучен поради штедење гориво ,но кога одиш над 70-80 се вклучува турбото ете тука може да е зезнато оди на дијагностика да види што е , можно е MAP и MAF сензори е запушен значи му треба појак воздух да диши моторот и да ,,лета”,а не угушен .
Тоа ме мириса дека усисна грана е проблемот

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
Проблемот бил во Бош пумпата.
Ептен била слаба. Турбината и се друго е во ред... Еми сега мајсторо рече на бошист да ја проверат, инаку за да се репарира било 300€ а нова е 600€...

informativno otprilika da ne znae nekoj kolku bi bila.carina za alfa 159 2010/2011 2.0 jtdm ? do 2000eur.nad 2000?

Здраво, ми треба совет. Имам Мондео Мк3 кое при нагло забрзување ствара одредни вибрации во предниот дел. По претпоставка на механичар се работи за полуосовина. Прашањето е како точно може да се утрврди која е за менување?

Кај Мондеото една од болните точки се полуосовините...и не се ефтини. Вероватно дојдено е абење и при забрзување составните делови од полуосовината ваќаат криво лежиште што ствара дебаланс на масите

Два се начини да провериш..првиот е да ги смениш, а за вториот треба малку храброст.

Ја креваш прво колата од едната страна, само предниот дел, ја потпираш добро(поголемо трупче плус дигалката, и подметачи на останатите тркала). После тоа ја палиш колата, ставаш во трета или четврта брзина и пушташ кумплуг и додаваш туража. Тркалото што е во воздух ќе врти, но не се секирај...колата нема да оди никаде. Тоа тркало што е на земја диференцијалот го исклучува.
Тогаш треба некој поискусен да ја гледа полуосовината и да гледа дали ,,ќе баца,, и ќе треси тркалото.

Постапката ја повторуваш и со другото тркало

нормално ако не те фаќа страв

Кај Мондеото една од болните точки се полуосовините...и не се ефтини. Вероватно дојдено е абење и при забрзување составните делови од полуосовината ваќаат криво лежиште што ствара дебаланс на масите

Два се начини да провериш..првиот е да ги смениш, а за вториот треба малку храброст.

Ја креваш прво колата од едната страна, само предниот дел, ја потпираш добро(поголемо трупче плус дигалката, и подметачи на останатите тркала). После тоа ја палиш колата, ставаш во трета или четврта брзина и пушташ кумплуг и додаваш туража. Тркалото што е во воздух ќе врти, но не се секирај...колата нема да оди никаде. Тоа тркало што е на земја диференцијалот го исклучува.
Тогаш треба некој поискусен да ја гледа полуосовината и да гледа дали ,,ќе баца,, и ќе треси тркалото.

Постапката ја повторуваш и со другото тркало

нормално ако не те фаќа страв
Благодарам на одговорот. Искрено пробав на друг начин. Беше дигната целата на дигалка и успеав со вртење на тркалото напред - назад да слушнам звук односно да видам дека има луфта која тропа во десната полусовоина. Тоа е делот кај што е тој крстач со 3 лагери. Не сум сигурен дали ќе најдам само таков кај нас. Во Србија знам дека го има, па ако некој знае може да препорача.
Како на сликата

Attachments

• 2ffeb78b1592dd34a2891cec9d6f018b.jpg
    2ffeb78b1592dd34a2891cec9d6f018b.jpg
    101,2 KB · Прегледи: 23
Свирката на колава не работит.

Шо пари е поправка?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Благодарам на одговорот. Искрено пробав на друг начин. Беше дигната целата на дигалка и успеав со вртење на тркалото напред - назад да слушнам звук односно да видам дека има луфта која тропа во десната полусовоина. Тоа е делот кај што е тој крстач со 3 лагери. Не сум сигурен дали ќе најдам само таков кај нас. Во Србија знам дека го има, па ако некој знае може да препорача.
Како на сликата
Jas za mojot Citroen pred 6-7 godini se otepav od baranje na samo krstač.....no be uspeav i kupiv nova(t.e. reparirana) poluosovina

Kaj Misleševo vo Struga na samata magistrala ima edna prodavnica od koja nabavuvaat delovi prodavnicite od pola Makedonija. Ako imaš nekoj vo toj del pneka ti praša

Jas za mojot Citroen pred 6-7 godini se otepav od baranje na samo krstač.....no be uspeav i kupiv nova(t.e. reparirana) poluosovina

Kaj Misleševo vo Struga na samata magistrala ima edna prodavnica od koja nabavuvaat delovi prodavnicite od pola Makedonija. Ako imaš nekoj vo toj del pneka ti praša
Еми јас сум од Струга, ќе прашам, и евентуално бројче за да си се договори со човекот...

Ајде да видиме и таа работа. Однапред благодарам

20180429_024858.jpg
Зошто служет 4FD i TCS дугминава? Се работит за hyundai tucson.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom