Совети околу мотоцикли

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Прво со здравје да го тераш :).

Ај ти објасни каков е моторот... дали менувачот е рачен или е автоматик? Колку пари го зеде? Чајнез е? Дво-тактен или четири тактен е?

За ова, не би требало да се случува (мада е можно од блокажите тоа да го прави). Еве како функционираат блокажите, го попречуваат слободниот проток на издувот, со што се создава притисок во ауспухот, наместо чадот слободно да излегува. Со тоа, се овозможува намалено издувување и автоматски намалено (оптеретување) вртење на машината особено при големи вртежи. Е сега, ти ако го држиш 60 подолго време, а неможи слободно да издувува логично е дека моторот ке почни да гуши додека издувот не се ослободи. Немој толку да го оптеретуваш, вози го 40-50 најмногу додека да ги извадиш блокажите. А инаку кога сме кај Зонгсен, тие се единствената лиценцирана копија на Јамаха БЕЗ никакви измени. Зонгсен 250 и јамаха 250 машините се идентични, што не е случај со останатите (Лифан, Квин-Џи) кои превземаат машини од Хонда но и ги “отфрлаат“ непотребните делови :)
Фала фала,

Иначе да има логика да е од блокажите, срцето ми застана :nesvest:

Малце околу моторов, оваа марка првпат ја носат во МК оваа година (GLANZ фирмата ги носи), чоперов спаѓа во група на костум чопери и се од AJS Англиска фирма
http://www.ajsmotorcycles.co.uk/

Ги склопуваат под лиценца и надзор на оваа фирма во Кина, четворотактен е со 4 брзини. Во другиве земји и балканот се доста популарни

http://www.regal-raptor.com/eng/

Еве се кај се раширени
http://www.regal-raptor.com/eng/sales.asp

Фала фала,

Иначе да има логика да е од блокажите, срцето ми застана :nesvest:

Малце околу моторов, оваа марка првпат ја носат во МК оваа година (GLANZ фирмата ги носи), чоперов спаѓа во група на костум чопери и се од AJS Англиска фирма
http://www.ajsmotorcycles.co.uk/

Ги склопуваат под лиценца и надзор на оваа фирма во Кина, четворотактен е со 4 брзини. Во другиве земји и балканот се доста популарни

http://www.regal-raptor.com/eng/

Еве се кај се раширени
http://www.regal-raptor.com/eng/sales.asp
Не кажа шо пари се тука...

И малку бе 4 брзини, ај за 50 кубици доволно се, ама за 125 треба да имаат 5 или 6. Каџивата што ја имав од 86-та имаше 6 брзини, не сега нов мотор :toe:

Не кажа шо пари се тука...

И малку бе 4 брзини, ај за 50 кубици доволно се, ама за 125 треба да имаат 5 или 6. Каџивата што ја имав од 86-та имаше 6 брзини, не сега нов мотор :toe:
1200 евра, 50 кубика е мојот (4 коња мислам)
иначе имаше 125ка 1800 евра и беше 180 гравиран незнам колку коња, со водено ладење и изгледаше :nesvest: ама немав толку кеш:nesum:

1200 евра, 50 кубика е мојот (4 коња мислам)
иначе имаше 125ка 1800 евра и беше 180 гравиран незнам колку коња, со водено ладење и изгледаше :nesvest: ама немав толку кеш:nesum:

чим си го "дигнал" 70 100 % нема никави блокажи........Btw.so zdravje da si go vozish .....

чим си го "дигнал" 70 100 % нема никави блокажи........Btw.so zdravje da si go vozish .....
Има блокажи, и кај што го земав ми рекоа дека има, плус нов е.

Мада ако има (99% сум сигурен дека има) и иде 70 колку ќе иде без нив? :)

Има блокажи, и кај што го земав ми рекоа дека има, плус нов е.

Мада ако има (99% сум сигурен дека има) и иде 70 колку ќе иде без нив? :)

па ако има кеде се тие ?? :D ( блокажа само можеш да имаш на анспухот мада не верувам пошто е 4 тактен и да има блокажа нема многу да блкира таа блокажа затоа што издувот и не е толку битен на 4Т како кај 2Т

па ако има кеде се тие ?? :D ( блокажа само можеш да имаш на анспухот мада не верувам пошто е 4 тактен и да има блокажа нема многу да блкира таа блокажа затоа што издувот и не е толку битен на 4Т како кај 2Т
Како и да е, кога ќе напраам 1000km ќе одам да ги извадат (ако постојат) па ќе пишам тогаш, моја претпоставка е дека ќе иде преку 80 пошто 60 без никаква мака иде со двајца (не го стегам повеќе пошто сакам да се разработа добро).

Него друго прашање, за да извадам појак звук од ауспухот треба нов да ставам или можни се модификации на постоечкиов?

Како и да е, кога ќе напраам 1000km ќе одам да ги извадат (ако постојат) па ќе пишам тогаш, моја претпоставка е дека ќе иде преку 80 пошто 60 без никаква мака иде со двајца (не го стегам повеќе пошто сакам да се разработа добро).

Него друго прашање, за да извадам појак звук од ауспухот треба нов да ставам или можни се модификации на постоечкиов?

pa izvadi gi site pregradi od nego i so toa ke dobies malce pojak i podlabok zvuk

еј работата е тоа што на 300-400км моторот уште не е разработен и има поголеми шанси за оштетување на клипот и цилиндарот ( ако малце прочиташ на многу од форумите за мотори и скутери ке сватиш така е за секоја машина од првин не треба да се форсира премногу ) а ова за брзината има многу фактори како прво тежината на возачот ( не е исто со возач од 55-60кг и со возач од 95-100кг ) исто така има многу голема врска правецот на дуванје на ветерот ( ако ти дува од напред кон назад тогаш имаш поголем отпор и брзината е помала а доколку ти дува од позади кон напред тој бе бута на еден начин отпорот е помал и моторот побрзо се движи отиди на некои од форумите за следниве сајтови и многу ке научиш во врска со скутерите и моторите www.mojskuter.com www.svijetskutera.com www.motori.hr www.skuteri.org www.motori.com.mk

Заеби ти овие сајтови... 100 километри не се малку, камо ли 400, мене пред се од таму кај што го купив ми рекоа 300, и дека од таму му рекле така, од кај шо ги зима, кванг-јанг. Знам се тоа што рече, и јасно ми е се. Сеа сакаш да ми догажеш дека твојот иде повеке од мојот моради тоа зошто сум ги рано извадил блокачите? :nenene: :smir:. Го чувам и иде супер.

Заеби ти овие сајтови... 100 километри не се малку, камо ли 400, мене пред се од таму кај што го купив ми рекоа 300, и дека од таму му рекле така, од кај шо ги зима, кванг-јанг. Знам се тоа што рече, и јасно ми е се. Сеа сакаш да ми догажеш дека твојот иде повеке од мојот моради тоа зошто сум ги рано извадил блокачите? :nenene: :smir:. Го чувам и иде супер.

еј јас не велам дека твојот иде помалку ( на брзината влијаат многу фактори ) туку сакам да ти кажам дека ако на 300км ги извадиш блокажите и го возиш моторот повеке од 65-70 шансите за оштетување на клипот цилиндарот и радилицата се многу поголеми бидејки машинате уште не е разработена ( со што и најверојатно попрво ке зариба отколку некој друг што е добро разработен )доколку ако моторот има блокажи до 1000км и до тогаш добро си го разработуваш е тогаш шансите за оштетување се многу помали !!! јас во неколку постови веќе го пишувам ова но не ме разбираш !!!

Едно банално прашање (јбг почетник сум :))

Дале е возможни пример од 3та/4та брзина да се стави дирекно во лер? Да не идам 4-3-2-1-лер за на семафор :toe:

Едно прашање и од мене
имам кивеј флеш втор сервис на колку треба да му правам имам поминато 3 700 моментално а во гаранцијата не пишува за втор кога треба знае некој?

еј јас не велам дека твојот иде помалку ( на брзината влијаат многу фактори ) туку сакам да ти кажам дека ако на 300км ги извадиш блокажите и го возиш моторот повеке од 65-70 шансите за оштетување на клипот цилиндарот и радилицата се многу поголеми бидејки машинате уште не е разработена ( со што и најверојатно попрво ке зариба отколку некој друг што е добро разработен )доколку ако моторот има блокажи до 1000км и до тогаш добро си го разработуваш е тогаш шансите за оштетување се многу помали !!! јас во неколку постови веќе го пишувам ова но не ме разбираш !!!

Е така се разговара :) :smir: Значи на се се гледа, а не после 300 се уништува машина, како во претходен пост... Вака, некој може блокачите да ги извади на 10 километри и ако го вози 40 и не го мачи у гас до 500 км има да му иде топ, оно затоа се и блокачите, значи се треба да си дојде на свое место...

Едно прашање и од мене
имам кивеј флеш втор сервис на колку треба да му правам имам поминато 3 700 моментално а во гаранцијата не пишува за втор кога треба знае некој?

Мислам дека треба да му правиш... сега или 4000 али гледај што побрзо...

Едно прашање и од мене

ej vrot servis pravis od 4000-4500mk i menjas 1.ulje vo prenosot 2.svekica 3.rolni 4.peres ili menjas filter za vozduh

Едно банално прашање (јбг почетник сум :))

Дале е возможни пример од 3та/4та брзина да се стави дирекно во лер? Да не идам 4-3-2-1-лер за на семафор :toe:
Можи... има лер меѓу сите брзини така да (само не свети сијаличката)...

Патем ако ја извадиш лер помеѓу 3-та и 4-та на семафор како ке тргнеш? пак ке треба 3-2-1 тргај, а застанат можно е да неможиш да ги смениш сите (јебига едноставно менувачот заглавува во одредена брзина па треба да пуштиш кумплуг малце да заврти, па пред да изгасне да го стегниш и да менуваш брзуна надолу).попаметно ти е да си менуваш до лер (затоа го ставаат најдолу или помеѓу 1 и 2) па да ти се запали сијаличката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom