Совети околу мотоцикли

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Реално чуму брзина од 110-130? Низ град некогаш ќе развие толку? Колку ќе и се намали векот на априлиата? Добра т.е. супер ти е ваква како што е, сток. Мада еден издув за да вади боље звук и тоа е тоа, на 2700/3000 евра уште 700 евра па да му ебам мајката, а ќе троши ко 600 кубикаш а ќе звучи ко комарец. Не ми е јасна логиката да од џебен мотор правиш чудо, тоа ти е исто ко на нокиа 3310 да ставиш интернет:)
За 4000 евра се наоѓа убав мотор од 600 кубика на старо или евентуално Кавасаки Нинџа 250 кубика 4 тактно. Барем ќе личи дека возиш нешто
До некаде си во право со тие пари доста побрз мотор може да се купи.
Но има секакви вкусови, различни типови на луѓе едни сакаат брз скутер, други сакаат комотна 250-ка трети сакаат Јамаха р1 итн.
Факт е дека фризирање на скутер е мнооогу скап спорт, тоа секаде го пишува.
Јас да имам 4.000 евра(вишок, за трошење што би се рекло) би купил нова џилера ранер или априлија сеедно, и ставам малоси мхр кит, ауспух спортски, радилица, варијатор, ролни, федери, карбуратор, подугачки пренос и 300 други работи. Најбитната работа е радилицата и моторот ќе трае долго време. Е ова чудо ќе иде 130 км/ч и ќе троши едно 7 литра ако се гази доста....а друга работа е филингот да поминеш некој со 250-ка :helou:. А ако тоа ми се пари кои разумно би ги потрошил би земал помеѓу Априлиа, Џилера, Дерби, Кимко, Сим 250-ки.
Скап спорт, ако имаш пари за трошење и мерак прави што ќе правиш.

А кај нас во Македонија ретко кој си дозволува да фризира скутер на 70цц(најчесто ставаат малоси спорт) + сите останати потребни делови за да се извади максимумот.

Еве ви од прилика орентационо

Mallossi Sport Kit...200 e
Radilica prosecna 200 e
Auspux prosecen 120 e
Prenos sekundaren 85
variator M-2000 75
Malossi Fly 55
I stajte uste 60 70 evra za sitnici kais rolni svekici filtri

znaci bez rab raka Vkupno 845 Eura Prosecen setup

Бидејќи најдов еден текст за фризирање на Томоси ме интересира дали кај нас може да се најде тој ЕЛКО клип ?

Бидејќи најдов еден текст за фризирање на Томоси ме интересира дали кај нас може да се најде тој ЕЛКО клип ?

Да ги има кај нас скоро секаде кај шо се продаваат делови за Томос.

Да ги има кај нас скоро секаде кај шо се продаваат делови за Томос.

А тоа ли е тој клип што е подобар од стандардниот. Со 2 карики од кои едната е засилена во вид на "L" карика и може да трпи поголема компресија ?

ДА да да тој е.И мислам дека кариките на л-клипот се повисоко од стандардните карики.

ДА да да тој е.И мислам дека кариките на л-клипот се повисоко од стандардните карики.
Баш така и со тоа е зголемена компресијата, а се препорачува и полирање на цилиндарот и челото на клипот. Зарем нема со полирање на цилиндрот да се зголеми неовиот обем ?

Па мислам дека нема да се золеми.Па и да се зголеми ќе си земеш клип според обемот на цилиндарот.

Баш така и со тоа е зголемена компресијата, а се препорачува и полирање на цилиндарот и челото на клипот. Зарем нема со полирање на цилиндрот да се зголеми неовиот обем ?
Знаеш како се полира? Имаш до сега полирано?

Не зезај, со полирање само се дотеруваат финеси и може да се одземи неколку стоти делови од милиметарот, и израмнување на нерамнините. Се на се добиваш намалено триење и подобо подмачкување.

еј имам еден пријател и има Tomos Apn6 и сака да го појача малку па ај кажете колку би се добило на убрзување и крајна брзина со овие делови и колку би коштало од прилика ?

1.полирање на цилиндарот ( цилиндарот е серискиот )
2.спуштање (порамнување) на деклата ( главата ) на цилиндарот
3.клип со L-карики ( елко клип )
4.резонантен анспух
5.проширување и полирање на издувот
6.вградување на пета брзина
7.нови лагери на радилицата и нови семеринзи
8.малку поголема дизна

и кажете уште нешто што може да се направи но да не се скрати премногу векот на траење на машината

Ако сака малку да го појача оваа e сосем доволно, би требало да оди едно 75км/х. Колкава брзина сака да постигне така и се врши тјунингот?

Вака другарми има мотор 150цц му се потроше акомулаторот е сега сакаме да го полниме со полнач за кола незнам дали ке има мака дека овај полначов нема за штеловање..овај е 20ah.... па мислам дека нема да има мака дека и поголеми акомулатори од 100ah и помали имаме полнето со него до 45ah е сега ако знае некој нека помага.поззз

Полни го, пола час, час најмногу. Ке сетиш, за време на полнењето ке почни да се загрева. Ако се вжешти многу (читај да веќе неможе да се држи со рака) исклучи го да олади малце 10-тина минути. Тоа е, полначите се стандардни, акумулаторите се мали па има опасност од експлозија ако не се внимава.

Здраво.....
Луѓе имам скутер kymco super 9 сега тукушто купен 2009 црвена боја е па сакам да му ставам две црвени неонки одоздоле може некој да ми каже каде да најдам такви неонки (ама убава црвена боја да вадат а не светло црвена скоро проѕирна сакам убава боја да вади.) и малку помош околу ставањето ако може да ми кажете каде да прикличам што како каде сошто не знам а моторот ми е нов не ми се чепка многу ако не бива јас мислам дирекно на акумулаторот со прекидач :) ај ако знаете прво некоја продавница од каде можам да набавам такви неонки кажете , и во кој град кажете јас сум од велес ако има во велес таква продавница уште подобро муѓутоа не ми текнува мене таква продавница да има во велес ама може некој знае каде има во секој случај кој знае каде има такви неонки нека каже па каде и да е ке дојдам ке земам ајде ПОЗДРАВ .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom