South Park

• Креатор на темата Креатор на темата mALEFACTOr
  • Време на започнување Време на започнување
не значи дека прават коментар за општеството или што и да е. Не е метафора, туку е исмејување.

Не го сметам саут парк за паметен хумор, но не и за глуп. Туку нормален.

И исмевањето е еден вид на коментар. :) Од една страна имаш фалење, од друга - исмевање, плукање. Тоа исмевање може да биде суптилно или групо, баш in your face како што го прават СП. Е сега, пак ќе ги спомнам Family Guy - и тие грубо исмеваат ама често испаѓа доста глупо, несврзано, како присилно ставено само за да пополни време. Со СП е поразлично. Еве како епизодата со Хани Бу Бу, со тоа што го исмеваат нејзиниот начин на живот, а и телевизијата што тоа го пренесува - сакаат да кажат нешто и тоа е недвосмислено. :) А богами и немој да мислиш дека сите што ја гледаат СП ги разбираат сите нивни заебанции.

Сега, не викам и јас дека хуморот во СП е ултра мега паметен, особено па во последниве сезони, ама секако е на ниво погоре од обичен хумор (типичен пример за обичен и едноставен хумор - Friends; или еве од анимирани, Simpsons, чиј хумор е многу благ бидејќи се на FOX). Една од најдобрите епизоди и меѓу моите омилени од Саут Парк е Margaritaville - ако таа не е општествен коментар, не знам што е. :) Или Red Hot Catholic Love.

Па за да го исмејуваш Џастин Бибер треба да имаш пред знаење кој е Џастин Бибер.
Logic FTW.

П.С. Интересен аватар си имам :X3:
Не мислев на такво предзнаење, мислам дека очигледно беше :D

Не се преценувајте самите. Modern Family нема интелигентен хумор. Ако повеќе од гледачите на серијата се интелектуалци не ја прави серијата со интелигентен хумор. Без разлика дали е сарказам или иронија, сите ги разбираат - колку и да се паметни. Серијата е за сите. Секој, баш секој може да ги сфати шегите. Не можат да ги сфатат само тие што не разбираат Англиски.

Ова вие што викате дека не е за секого, дека има интелигентен хумор кој не го сфаќа секој е само фалење дека вие сте интелигентни, дека вие не сте како секого и дека вие сте интелигентни. Спомнав дека ова е фалење дека вие сте паметни? Ок...

Интелектуален хумор е тој што ти треба предзнаење за да ја сфатиш шегата во него. Еве неколку примери:
A neutron walks into a bar and asks "How much for a drink?". The bartender says "For you? No charge". За оваа шега ти треба предзнаење (како и дали е наелектризиран неутронот, треба да знаеш од Англискиот дека No charge има две значења - зависи во кој контекст.)
occulting_telescope.png
и повеќето други стрипови од http://xkcd.com
gallery-500x500.jpg

11.jpeg
И сите други memes од Chemistry Cat.

За сите овие шеги ти треба предзнаење од други области. Еве, знам дека за Allo, allo ти треба мало знаење од историјата за да сфатиш некои шеги. За Монти Пајтон исто така ти треба знаење од историјата за да сфатиш некои шеги.

Иако сарказмот, иронијата, deadpan-от официјално се сметаат за интелигентен хумор, тоа вас не ве прави интелигентни ако ги сфаќате. И тој хумор е не е само за интелектуалци. Премногу се преценувате кога рецензирате серија или филм. Обавезно во секој филм пишувате дека тој филм не е за сите и дека вам ви се допаднал. СИТЕ можат да го сфатат интелигентниот хумор, но не хуморот за кое ти треба предзнаење.

^
А јас мислам дека тие „паметни“ шеги може да ги разберат сите што имаат просечно ниво на образование, или general knowledge. :) Не сум ни математичар ни хемичар, па ги разбирам оние две што си ги поставил. А ако некој направи шега, word pun, од својата област што ја разбираат само луѓе од таа област - тогаш тоа поправилно би требало да се нарече „жаргонска“ шега, што нема врска со ниво на интелигенција. Значи, пак се вртиме на иста работа. И овие горе и хуморот во сериите може да го разберат повеќето. Некои од нив не можат - на некои им е смешно само кога ќе видат како некој лик се сопнал или како жената и љубовницата на некој кретен се фатиле за коси кај Џери Спрингер.

Многу ги сакам сите серии што си ги спомнал во постот горе. Воопшто не е преценување, туку е потценување ако ги наречеш обични серии. Во ѓубриштето наречено телевизија може да се најдат ужасно лоши серии, а овие горе навистина се разликуваат од купот. А причината за тоа е што имаат малку попаметно сценарио. :) Не мора да е генијално, сепак е телевизија, сепак мора да биде appealing to all viewers, ама не е обично.

На Батерс му пукна филмот...

И дали МиТ се критикуваат себеси со ова Батерс што им го кажува? :D

Најсиромашното дете е во костим од најбогатиот херој... #иронија :D

Закон беше новава епизода! :)

Многу ме потсеќаат моментите на стари епизоди. Пример со пиратеријата во Christian Rock Hard, користењето лаптоп како реален човек во You Have 0 Friends, претерувањето на Ренди беше слично со тоа во Маргаритавил...

Последнава епизода беше со олд скул саут парк шмек. :giggle:
Изиграа курот со класичен филм, цел хорор жанр, хеловин, утепаноста на блокбастер и перверзијата со технолошко претерување со емотвно поврзување со јапеди и курци.

Алелуја мет и треј

Како ви се допадна последнава епизода?

Според мене одлично почна, ама после прилично безвезе отиде, особено откако излезе (сполер алерт) Мики Маус (мислам дека тој им е најголема утка од лик што го имаат направено, и во првата епизода кај што се појави исто ја расипа цела епизода, а и сеа незнам што имаше потреба да го вратат), а и генерално самата епизода не ми испадна така добра како што почна и како што мислев дека ќе биде, али нема везе, ипак сезонава им беше многу добра генерално гледано, оти претходните 2 малце беа опаднати али годинава сепак беа на нивното стандардно ниво.

Малку апдејт...

За тие што ги интересира повеќе, посетувајте ја http://omgsouthpark.com
Моментално таа е најдобра фан страна. Пишуваат новости и информации за SP, Matt & Trey, Book of Mormon и се останато поврзано со СП
http://spscriptorium.com слабо ја обновуваат во последно време ама добра е како база, ги има сите сценарија, објаснети сите референци и „тајни“ до детаљ...

Кој ќе чека до 25ти септември бе... ја :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom