Останало името каубојско, исто како шо останало и на Гимназијата. Ако споредуваш дисциплина меѓу двете школи, Карев е класа пред Сандански
Шо ми расправаш

Си учил у Гимназијата за да кажеш? Си бил барем на 1-2-3 часа за да имаш колко-толко слика? Шо виде, шо осети?
Значи сакам таму да одам средно , па да прашам каква е дисциплината, какви се професорите и се по ред.Ајде кој уче таму нека се огласе
Коо бираш дека и шо ќе продолжеш треба да си напрааш една листа, фактори кои ќе го условуват твојо средношколски живот. Твојта желба, твојте можности, средина (соученици), опкружување (19ка, центар, глобал), желба за учене, твојта лична дисциплина...
Твоја желба е да учеш информатика, нели има таков смер у каубојското, ако одеш там ќе учеш поконкретно за тва ти шо го сакаш, и после за на факс. ќе бидеш понапред од тие шо училе општа гимназија (математичко А) ама таа предност ќе се изгубе ного скоро, оти на факултет пак ќе почнеш од поосновни работи и ного брзо ќе ги стигнеш тие од информатиката од каубојското (ако ти си завршила математичко А у гимназијата). Ти си момичка, верувам со голема дисциплина, за тебе е гимназијата. Гимназијата е подисциплинирана, покултурна, поцивилизирана за разлика од каубојското. Точно оти реномето на гимназијата нее тва шо е било, ама каубојското оште полуда куќа и секојпат ќе биде у дисциплината под гимназијата. Зашо? Се е заради смеровите. Кој оде економско? 90% од учениците у економското се синове/ќерки на сопственици на приватни фирми, директоре, судии, книговодители... да не кажам богаташи, а со самото тва и деца од културни семејства. Ама со тва оде и една негативност, нели богаташи, па има и ного лигави деца, врски и според мене тва е една причина зашо кредибилитето на гимназијата е паднен. И у гимназиските паралелки има слични деца... Мисли и на соучениците околу тебе, дали тие околу тебе ќе седат на часови и ќе учат или дали ќе испаруват и нема да имат ни по 2 тетратки у ташната. Мисли и на надворешното опкружување, центар, 19ка, екстрим, глобал... / џоана, ѓупци, оџи...
Јас коо стигнах у СР на дено на запишувантто, буквално тогај се одлучих у коо школо ќе се запишам, а коо стигнах у гим. там се одлучих дали општа или економско, и никојпат нема да ми биде мака за тва! Дека и да одеш, убаво ќе ти биде, ќе се навикнеш. Па и за тва тие шо учат у каубојското кажуват оно е подобро а тие шо учат у гимназијата кажуват она е подобра. Ама според мене коо ќе собереш се на се гимназијата е ного пред каубојското! Мој совет, запиши се општа гимназија, учи си 2год. после (ако не ти се промене акло) ќе си одеш математичко А и најубаво ќе ти биде. Поздрав