Сообраќајни прекршоци и казни

мене ми опалија казна за возење под дејство на алкохол пред 3 или 4 години. ме фатија со 0.99 промили платив 250 евра и добив забрана 3 месеца за возење.... така да забраната ти е НЕИЗБЕЖНА.. ке треба да вадиш и нова возачка за да ти ја упишат забраната за возење

шлепање со сајла по улица е дозволено инаку. незнам од каде ви е тој муабет низ цела македонија дека не е дозволено... повели законот па види како гласи и во кој случај не е дозволено

Член 79
(1) Моторно возило на пат може да се влече со помош
на јаже, крута
врска (руда) и со потпирање или бесење на возилото
за влечното возило.
(2) Со помош на јаже не смее да се влече моторно во
зило на кое не му се
исправни уредите за управување или уредите за запир
ање, ниту товарно
моторно возило и автобус.
(3) Со крута врска не смее да се влече моторно вози
ло кое нема исправен
уред за управување, ниту моторно возило потешко од
влечното возило, ако не
му е исправна работната кочница.
(
4) На правното лицe кое ќе нареди или дозволи влеч
ење на возило,
спротивно на одредбите од ставовите (2) и (3) на ов
ој член ќе му се изрече глоба
во износ од 650 евра во денарска противвредност.
(5) За прекршоците од ставот (3) на овој член глоба
во износ од 520 евра
во денарска противвредност ќе му се изрече и на одг
оворното лице во правното
лице.
(6) Глоба во износ од 45 евра во денарска противвре
дност во мандатна
постапка ќе му се изрече, односно ќе му се регистри
раат 25 негативни бода
согласно одредбите на овој закон, на возачот кој по
стапува спротивно на
одредбите од ставовите (2) и (3) на овој член.

подетално инфо на следниов ЛИНК
Незнам, од осигурителните викат не смее да се влече, треба да се шлепа, они кажуваат поради кочење на сообраќајот. Јас кажувам дека возило на кое не му работи моторот нема ни добро запирање а ако е со серво волан ниту управување... а зошто друго би се влечело ???? Сајлата во гепек треба да е за ако застане колата на пат да се потргне на безбедно место, не за долго влечење...
.. а кој го стручњаци го праеле законот незнам

Незнам, од осигурителните викат не смее да се влече, треба да се шлепа, они кажуваат поради кочење на сообраќајот. Јас кажувам дека возило на кое не му работи моторот нема ни добро запирање а ако е со серво волан ниту управување... а зошто друго би се влечело ???? Сајлата во гепек треба да е за ако застане колата на пат да се потргне на безбедно место, не за долго влечење...
.. а кој го стручњаци го праеле законот незнам
друже јас ти го цитирав законот како пишува... е сеа ретко кој знае ама во законот и пишува точно како треба да се влече - кај нас прашај кој сакаш никој незнае дека кога се шлепаат тој напред на маска некаде на видно место треба да има трокут исто и дој позади во заден дел од коата треба да има трокут... СЕ си пишува у законот

ВОЗАЧИ ВНИМАВАЈТЕ: 100 Евра ќе платите ако не носите појас, зборувате на мобилен или немате вклучени светла!
декември 22, 2014

Предновогодишно стапија на сила новите законски казни за сообраќај кои ќе „удрат“ подлабоко во џебот на граѓаните.

• Имено 100 евра глоба ќе платите доколку за време на возењето не носите заштитен појас, зборувате на мобилен или немате вклучени светла.
  • За непрописно паркирање, пак ќе платите 45 евра
  • 250 евра ќе ви удрат по џебот ако возилото сте го паркирале во близина на пешачки премин или крстосница.
  • за дете под 12 години ќе платите казна од 45 евра ако седи на предното седиште.
  • Доколку како возач не пропуштите пешак на печаки премин подгответе се да платите 250 евра казна
  • ако пак ве улови радар со недозволена брзина казната во град е 20 евра, а истата глоба на јавен пат е 300 евра!

Внимавајте и на ова дека Новиот закон предвидува казните да ги наплаќа УЈП.

друже јас ти го цитирав законот како пишува... е сеа ретко кој знае ама во законот и пишува точно како треба да се влече - кај нас прашај кој сакаш никој незнае дека кога се шлепаат тој напред на маска некаде на видно место треба да има трокут исто и дој позади во заден дел од коата треба да има трокут... СЕ си пишува у законот
Koj zakon ?? star, nov...ima li nekade točno... ministerkata najavi i nekoj novi raboti, demek deca malo može da sedat i na predno sedište za vozačot da ne se vrti nazad ?? ... ništo ne mi e jasno, opšta papazjanija....

Koj zakon ?? star, nov...ima li nekade točno... ministerkata najavi i nekoj novi raboti, demek deca malo može da sedat i na predno sedište za vozačot da ne se vrti nazad ?? ... ništo ne mi e jasno, opšta papazjanija....

http://faktor.mk/2014/12/22/vozachi...uvate-na-mobilen-ili-nemate-vklucheni-svetla/
Тука пишува дека дете под 12 години нема да може да седи на предно седиште, во спротивно казна.

250е казна доколку не пропуштите пешак, со овој закон која пара ќе ја намлатат во Скопје :cautious: оти ретко кој пушта на пешачки.

http://faktor.mk/2014/12/22/vozachi...uvate-na-mobilen-ili-nemate-vklucheni-svetla/
Тука пишува дека дете под 12 години нема да може да седи на предно седиште, во спротивно казна.

250е казна доколку не пропуштите пешак, со овој закон која пара ќе ја намлатат во Скопје :cautious: оти ретко кој пушта на пешачки.
мислам и до сега не смееше, но ова новото наводно е за деца во бебешки седишта, така го разбрав....
а ако ја изедначуваат казната за појас и мобилен нема врска, со неносење појас се загрозуваш само себе а со зборување на мобилен и другите, но кај нас логика нема.... добро што градираат казни за брзината, но многу ќе зависи од полицаецот на лице место, освен ако не се воведе строга внатрешна контрола. На хрватските медиуми секојдневно известуваат за големи казни кој ги плаќаат возаќи кој возеле многу повеќе од дозволената, воглавном на автопат и кој ги гонат со специјални возила - пресретувачи. Но јас прашувам што со тие што во градот возат енормно бргу, посебно ноќе и посебно во летните месеци моторџиите ?? Многу поопасно за општата безбедност е кога некој низ град ќе вози 100км/ч наместо 50 км/ч одколку ако некој на отворен пат наместо 100км/ч вози 150км/ч ... а патем на автопатот што се наплаќа кај Гостивар има знаци и 80км/ч, наводно и казнуваат понекогаш, а во град има каде масовно се вози 90км/ч и нема полиција...

Дечки ај ваше мислење во врска со полномошно за управување на возило кое е регистрирано на фирма...

Значи имам голф 4, регистрирано е на фирма, и имам полномошно испечатено на лист од страна на управителот на фирмата на кое пишува: Фирмата .......... го ополномоштува лицето ..... ....... со бр на лична карта ........... да управува со патничко моторно возило .волксваген голф 4 со рег таблички СТ-хххх-хх. И долу има печат и потпис од управителот.
Е сега, прашањето ми е, дали тоа ми е доволно за низ МК, за странство знам дека треба од АМСМ. Засега не сум имал проблеми низ МК, не ни ми го имаат побарано, но цариник кога поминував МК граница ми рече дека и низ МК не е валидно такво полномошно и дека и за низ МК мора од АМСМ да биди....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Да како што то кажал и цариникот, и за низ Македонија ти треба полномоштво од АМСМ

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

AEE06FB700775E4194FAE23C2BC4641E.jpg

никако не ми е јасно, нели по нов закон 50км/ч е во населено место ?? ... па тука во Центар ако дозволува 60, тогаш во булеварите по населбите треба 80 ??

Ако нема знак, 50 е дозволено, а ако има знак, колку што пиши на знакот.. А за тоа и јас се чудам не е за 60 тука.

Denes na semafor me zaprea dzandari ama vo vojnicki uniformi..nemam polozeno ni licna karta..mi ja zemaa sobrakajnata na tatko mi i na eden drugar licnata karta pisuvashe nekoj zapinik no mi kaza deka nema kazna nisto..da ne mi stigne nesto ili nema potreba da se plasam??

Zdravo dali moze nekoj da mi objasne kako ide taj novio zakon za vozila so 110ks ili poveke ? kolku treba da ja imas vozackata dozvola ili pak treba da imas nad 24 godini a da ne e bitno kolku vreme ja imas dozvolata. dali nekoj bil kaznet za toa deka nesmeel da voze avtomobil so 110ks ili poveke ?

Za da vozis avtomobil nad 75 kW (okolu 105ks) treba da ja imas vozackata barem 3 godini i da imas nad 21 godina.

Zdravo decki!
Na tatko mi mu pisaa kazna za vozenje vo alkoholizirana sostojba. Ja plati vo predvideniot rok. Posle toa mu stigna pokana za na sud da mu ja odzemat vozackata. Ne otide na pokanata mislejki deka toa ke go napravat rutinski bez razlika dali ke otide.
Sega povtorno stigna pokana za na sud i otide za da mu kazat deka mu pisale nova kazna za istiot prekrsok od strana na sudot.
Sakam da prasam kako e mozno dve kazni posebni da se izrecat za ist prekrsok i dali e toa pravilno. Ako ima nekoj sovet neka kaze.
Fala mnogu!

Zdravo decki!
Na tatko mi mu pisaa kazna za vozenje vo alkoholizirana sostojba. Ja plati vo predvideniot rok. Posle toa mu stigna pokana za na sud da mu ja odzemat vozackata. Ne otide na pokanata mislejki deka toa ke go napravat rutinski bez razlika dali ke otide.
Sega povtorno stigna pokana za na sud i otide za da mu kazat deka mu pisale nova kazna za istiot prekrsok od strana na sudot.
Sakam da prasam kako e mozno dve kazni posebni da se izrecat za ist prekrsok i dali e toa pravilno. Ako ima nekoj sovet neka kaze.
Fala mnogu!

Совет да си направел фотокопија од уплатницата каде што платил..Или да отидеш во банка-пошта,да ги замолиш ако сакаат да ти дадат копија дека казната е платена..Исто и на татко ми така му направија,во Скопје го запреле полиција,поминал на црвено,а тој на жолто..Си плати 9000 денара и нешто,и си ја фотокопираше уплатницата,му дојде такво како кај вас,фино лепо ја однесе копијата во полиција и се среди работата..Од тогаш има поминато 3 години,нема стигнато ништо.

Denes na semafor me zaprea dzandari ama vo vojnicki uniformi..nemam polozeno ni licna karta..mi ja zemaa sobrakajnata na tatko mi i na eden drugar licnata karta pisuvashe nekoj zapinik no mi kaza deka nema kazna nisto..da ne mi stigne nesto ili nema potreba da se plasam??
pa tebe nema kazna, samo zabrana za polaganje, kazna na tatkoti ke mu stigne:D zošto ti dozvolil da go upravuvaš voziloto

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom