Сообраќајни прекршоци и казни

Здраво! На 2 ноември ми пишаа казна за неносење на кацига. На двата листови што ми ги даде цајканот, пишува дека треба да појдам да ми внесат поени во возачка книшка до 38 дена од прекршокот. Поминаа повеќе од 38 дена, јас заборавив скроз на прекршокот и сега ме интересира дали ќе има некој проблем или слично? Ви благодарам.

Не ја плаќај, ќе те повикаат од Комисија за прекршоци во МВР, да им дадеш писмена изјава, и во таа писмена изјава ќе го повикаш полицаецот да посведочи.
Ако не помине тоа, па не те ослободат ќе си пишеш тужба до Управен суд (втор степен во оваа постапка).
Извршители дома за ова не ти доаѓаат, туку казните ги наплаќа УЈП на барање од МВР.
Zdravo Strumiks. Se izvinuvam odnapred za fontot. Me zastana policija vo nedelata 17ti Februari na Partizanska. Po zastanuvanjeto mi rekoa deka ke treba da duvam za da se utvrdi dali imam pieno ili ne. Aparatot pokaza 2.53 so sto jas ne se soglasuvav voopsto bidejki me zastanaa samo sto iskociv od kafana i smetav deka merkata koja sto ja pokaza aparatot ne bese voopsto soodvetna na fizickata sostojaba vo koja se naogam. Mu soopstiv na eden od policajcite citiram " Jas ne se soglasuvam so merenjata na aparatot i zatoa bi ve zamolil da me odnesete vo bolnica na zimanje krv i urina za da se utvrdi vistinskata vrednost " na ova policaecot mi odgovori " koj si be ti da te nosam jas tebe u bolnica, toa e kako sto si kaza dregerot sto sakas pravi " po ova iskreno se izrevoltirav bidejki i nacinot na koj mi go kaza toa ne bese voopsto ubav. Mu odgovoriv " vo red stom ne sakate da me odnesete bo bolnica na ponatamosna analiza identifikuvajte mi se za da mozam da gi izvestam nadleznite institucii deka ne ste sakale da me odnesete vo bolnica na moe baranje " na ova se pravese kako da ne me slusa voopsto megutoa jas prodlziv da insistiram da se identifikuva. Bidejki stoev do nego dodeka go molev vo bukvalna smisla na zborot da se identifikuva me TURNA so racete i me vlecese za jaknata. Pritrca negoviot kolega i ne otrgna ocigledno svakajki deka negoviot kolega se odnesuva nedolicno. Mi go dade zapisnikot, normalno ne se potpisav, nitu me prasa dali imam nekakva zabeleska, nitu pak sakase da gi pise moite zabeliski vo zapisnikot. Kaznata e 400 evra i dokolku ja platam vo rok od 8 dena istata e 200 evra. Me interesira tvoeto mislenje dali bi me posovetuval da si ja platam kaznata za da ne se maltretiram ponatamu po komisii sudovi, ili da ne ja platam ( dali imam sansa dokolku ne ja platam da ispadne cela situacija vo moja korsit ). Edinstveniot moj argument e toa sto odbija da me odnesat vo bolnica. Isto taka out of topic dali bi znaes sega po novo posle kolku vreme zastaruva delo. Cuv deka po novo sega bilo od 3 do 5 godini. Se izvinuvam dokolku postov e dolg. Odnapred ti blagodaram.

Zdravo Strumiks. Se izvinuvam odnapred za fontot. Me zastana policija vo nedelata 17ti Februari na Partizanska. Po zastanuvanjeto mi rekoa deka ke treba da duvam za da se utvrdi dali imam pieno ili ne. Aparatot pokaza 2.53 so sto jas ne se soglasuvav voopsto bidejki me zastanaa samo sto iskociv od kafana i smetav deka merkata koja sto ja pokaza aparatot ne bese voopsto soodvetna na fizickata sostojaba vo koja se naogam. Mu soopstiv na eden od policajcite citiram " Jas ne se soglasuvam so merenjata na aparatot i zatoa bi ve zamolil da me odnesete vo bolnica na zimanje krv i urina za da se utvrdi vistinskata vrednost " na ova policaecot mi odgovori " koj si be ti da te nosam jas tebe u bolnica, toa e kako sto si kaza dregerot sto sakas pravi " po ova iskreno se izrevoltirav bidejki i nacinot na koj mi go kaza toa ne bese voopsto ubav. Mu odgovoriv " vo red stom ne sakate da me odnesete bo bolnica na ponatamosna analiza identifikuvajte mi se za da mozam da gi izvestam nadleznite institucii deka ne ste sakale da me odnesete vo bolnica na moe baranje " na ova se pravese kako da ne me slusa voopsto megutoa jas prodlziv da insistiram da se identifikuva. Bidejki stoev do nego dodeka go molev vo bukvalna smisla na zborot da se identifikuva me TURNA so racete i me vlecese za jaknata. Pritrca negoviot kolega i ne otrgna ocigledno svakajki deka negoviot kolega se odnesuva nedolicno. Mi go dade zapisnikot, normalno ne se potpisav, nitu me prasa dali imam nekakva zabeleska, nitu pak sakase da gi pise moite zabeliski vo zapisnikot. Kaznata e 400 evra i dokolku ja platam vo rok od 8 dena istata e 200 evra. Me interesira tvoeto mislenje dali bi me posovetuval da si ja platam kaznata za da ne se maltretiram ponatamu po komisii sudovi, ili da ne ja platam ( dali imam sansa dokolku ne ja platam da ispadne cela situacija vo moja korsit ). Edinstveniot moj argument e toa sto odbija da me odnesat vo bolnica. Isto taka out of topic dali bi znaes sega po novo posle kolku vreme zastaruva delo. Cuv deka po novo sega bilo od 3 do 5 godini. Se izvinuvam dokolku postov e dolg. Odnapred ti blagodaram.

Веднаш пријави во секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди на МВР.
Можеш и по меил на сајтот на МВР, или телефонски на 199 мислам беше. Можеш и писмено.
Полицаецот заслужува да оди на дисциплинска и да биде казнет! Башка, има елементи и за кривично дело напад.
Во межувреме ќе добиеш покана за на суд, ќе те судат за прекршок.
Таму ќе го кажеш она што го напиша тука, и ќе бараш соочување со полицаецот. Ќе повикаш и сведоци, оние што биле со тебе, но и другиот полицаец.
Ќе се докаже дека процедурата, формалната страна на постапката не е запазена и имаш огромни шанси да добиеш, т.е. да бидеш ослободен од одговорност. Да не кажам 100%.
За застареноста, за овој прекршок би било 3 години.

Здраво, пред година дена попив казна (0,67 на духање), пред недела дена ми дојде да ја пракирам возачката на 3 месеци.
Тука почиње заебот, само што извадив нова возачка(пред месц дена), идам да регулирам тоа и у мвр ми викаат дечко извини ама треба нова да вадиш на оваа не можеме да запишеме забрана за возење. Дали постои правна основа да вадам нова возачка, или дали некој има поима како гласи законот по тоа прашање?

Здраво, пред година дена попив казна (0,67 на духање), пред недела дена ми дојде да ја пракирам возачката на 3 месеци.
Тука почиње заебот, само што извадив нова возачка(пред месц дена), идам да регулирам тоа и у мвр ми викаат дечко извини ама треба нова да вадиш на оваа не можеме да запишеме забрана за возење. Дали постои правна основа да вадам нова возачка, или дали некој има поима како гласи законот по тоа прашање?

Ја даваш старата и вадиш нова со тоа што на новата возачка од задната страна ќе ти биде испишан рокот до кога не смееш да управуваш со возилото. Пред датумот има и определена бројка, веројатно тоа се однесува на видот на прекршокот.

Najprvo pozdrav i se izvinvam za latinichniot font. Vo pochetokot na septemvri lani na semafor kaj Zoo na Ilindenska vo Skopje pominav vo momentot koga od zholto svetna crveno, t.e. faktichki na crveno na shto imav zaboraveno se do eden vcherashen muabet. Nemashe policija za da imam kazna od lice mesto, ama mislam deka imashe postaveno kameri. Prashanjeto mi e, dali mozham da ochekuvam prijava vrz osnova na snimka od kamerite ili ushte polosho, da e pochnata nekakva postapka a da ne sum seushte izvesten? Plus toa shto SK mi e samo tranzit pa ne bi sakal nekoi neprijatni iznenaduvanja.

И јас со прашање :) Лани летото ме фати полиција со моторот, дував и покажа 1.8, ми пиша казна 300 евра, ја платив, во рок од 8 дена 150 евра, и сега ми дојде покана за на суд, бев на суд, и ми рекоа дека ќе сум имал забрана за возење, а не ми кажаа колку и кога ќе биде таа забрана, јас имам возачка потврда за управување на велосипед со мотор :D мислам скутер до 50цц, сеа на таа ќе ми стават забрана ? И ќе ме известат нешто или како ? У судот ништо не ми кажаа, ми рече потпиши се на записникот, го прочитав и се потпишав, и толку ми рече можеш да си одиш

Najprvo pozdrav i se izvinvam za latinichniot font. Vo pochetokot na septemvri lani na semafor kaj Zoo na Ilindenska vo Skopje pominav vo momentot koga od zholto svetna crveno, t.e. faktichki na crveno na shto imav zaboraveno se do eden vcherashen muabet. Nemashe policija za da imam kazna od lice mesto, ama mislam deka imashe postaveno kameri. Prashanjeto mi e, dali mozham da ochekuvam prijava vrz osnova na snimka od kamerite ili ushte polosho, da e pochnata nekakva postapka a da ne sum seushte izvesten? Plus toa shto SK mi e samo tranzit pa ne bi sakal nekoi neprijatni iznenaduvanja.

Ne

И јас со прашање :) Лани летото ме фати полиција со моторот, дував и покажа 1.8, ми пиша казна 300 евра, ја платив, во рок од 8 дена 150 евра, и сега ми дојде покана за на суд, бев на суд, и ми рекоа дека ќе сум имал забрана за возење, а не ми кажаа колку и кога ќе биде таа забрана, јас имам возачка потврда за управување на велосипед со мотор :D мислам скутер до 50цц, сеа на таа ќе ми стават забрана ? И ќе ме известат нешто или како ? У судот ништо не ми кажаа, ми рече потпиши се на записникот, го прочитав и се потпишав, и толку ми рече можеш да си одиш
,

ili sam odi baraj da ti ja odzemat ili oni sami ke ti ispratat pokana posle nekoe vreme dodeka trae procedurata , ti kako sakas .. . so pomin neka e :)

Zдраво дечки, пред 1.5 години имав една казна, као демек за претицување колона, а јас уствари се престројував пред семафор и така... е сега ми стигна казната дека треба да ја платам, не ја платив, од суд после неколку месеци ме викнаа на испрашување, и после неколку месеци судот одлучи да платам пола од казната т.е 9000ден. Си платив и готово, после тоа стигна известување од МВР дека се жали на судот, дека требало и дозволата да ми ја земат на 3 месеци. Јас не им ја однесов... прашањето ми е дали ако одам надвор од државата со кола, можно е на граница да ми ја земат??

Ве молам помош од правници
Од полицијата бев сопрен на еднонасочен пат со 3 ленти бев пишан по
член 33
(3) На јавен пат на кој коловозните ленти се физички одвоени една од
друга, возачот не смее со возилото да се движи по коловозната лента наменета
за сообраќај на возилата од спротивната насока.
и на листот сум пишан по овој став
(6) Глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече на возач кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (3) и (4) на
овој член.
(7) На возачот кој постапува спротивно на одредбата од ставот (3) на овој
член, покрај глобата утврдена во ставот (6) на овој член ќе му се изрече и
прекршочна санкција забрана за управување на моторно возило од три до 12
месеца, под услови и начин утврдени со закон.

Јас се спротивставив и реков дека сепак бев близу околу 20 метра до кривината каде се врти на десно и се отстранив на крајната десна лента каде е со полна линија и каде не е дозволено да возат возила.Реков дека сепак ги уклучив четирите жмигавци и сепак треба да има оправдание и не сум крив.Затоа и одбив да потпишам на листот кој ми го даде полицијата.Па на местото за мој потпис пишува "одбива да потпише".
Па ве молам дали навистина сум во право и би можел да се оправдам со
член 35
(1) Возачот кој е со намера да се движи со возилото наназад, може да го
изврши тоа дејствие само на краток дел од патот и ако со тоа не го загрозува
или не ги попречува другите учесници во сообраќајот.
(2) Кога возачот се движи со возилото наназад, должен е да се движи по
онаа страна од коловозот по која се движел дотогаш со возењето нанапред.

(За осум дена треба да се јавам во полиција па ве молам за совет, само од правници,дали сум во право или не за да можам да бидам припремен за оправдание на суд.Однапред благодарам)
http://www.mvr.gov.mk/Uploads/ZBSP- neoficijalen precisten tekst od 20.11.2012.doc.pdf

Ме застанаа возев без кацига, нешто запишуваше таму цајканот и ме пушти. Не ми даде лист да потпишам ништо.

Прашањето ми е, ме казна? :icon_lol: И ако ме казна дали може да се пишат казнени поени, мислам казна е 35 евра за кацига

ке ти стигни по пошта колку да си платиш :) а за казнени поени пишат на лице место ако имаш книшка за казнени поени :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom