Софиja - импресии

• Креатор на темата Креатор на темата PIRIN3
  • Време на започнување Време на започнување
слики од објекти кои се градат во Софија

Millenium Center
1383130318__MG_3781_2_3_4_5_tonemapped-Edit-Edit.jpg

031835326-big.jpg

1384110120_IMG_0145_1.JPG

Capital Fort
98pp.jpg

9w0f.jpg

1384201928_IMG_7556-Edit.jpg

Sofia Ring Mall
sofia_ring_mall_0.jpg

0000158806-article3.jpg

732037.jpg

732044.jpg

Vertigo
65216233.jpg

Булевард Витоша
zx500_2146696.jpg

1377727344037-XXX-SOFIA-BULGARIA-TRAVEL-COVER-3565.jpg

6651074C.jpg

Jужен парк
C_6df3db55030b8c575c779891279df847.jpg

C_7ea5a94253ec9ed55437fe9bb8cecd15.jpg

C_faf369c32abc478429fee5daf5472c3d.jpg

C_71df97d01b0f3365f790bc1073aa9af0.jpg

C_13c0b0dcd95a61e9d23e8bf5a63b0aab.jpg

C_831912052dd5c443bc97f7d8c5843a8f.jpg

Ама шо мрсите муда сеа, сами Бугари си кажуваат дека Софија е најгаден град на планетава земја, еве може само Могадиш да е нешо полош...и морам да додадам уште нешто, колку и убаво нешто да направите, едноставно кога ќе отворите уста и ви го слушнам јазикот ми се врти во црева!

Браво, Јужен парк гледам го средиле...еден период во средината на 90-те беше многу мрачно.

Oва најмногу една година ако има откако е среден. Во Софија јас незнам друг поголем среден парк.
Инаку низ слики се можи да изгледа јако :) еве уште кога беше мрачен и срање некој слики јас што сум ги сликал.

moment_from_nature_xiii_by_flixter-d3dnuq7.jpg

autumn_moment_ii_by_flixter-d33ddmh.jpg

И еве овча купел

Cold_Loneliness_by_FLixter.jpg

Bulgaria mall
166hhh.jpg

280sapd.jpg

wa38cp.jpg

ighk61.jpg

wtas1g.jpg

2vih26f.jpg

Paradise Center
90134974_zps6dff3178.jpg

6153056H.jpg

603736_411901805583677_242267126_n.jpg

479927_435981026496922_1477198756_n.jpg

Cinema City Paradise
gallery_40145.jpg

thumb-21120-4DX-9.JPG

Orange Fitness Sofia Paradise Center
Panorama%2017.JPG

_MG_6703.jpg

_MG_6650.jpg

Red Apple
155964_455661017830665_18430474_n.jpg

537602_467015683361865_1915870066_n.jpg

3097s6c.jpg

Дечки знае некој некој бугарски форум што е сличен на кајгана форумов? Ми треба да прашам нешто ама ми треба бугарки форум и личности со бугарска националсност да ги прашам.

Дечки знае некој некој бугарски форум што е сличен на кајгана форумов? Ми треба да прашам нешто ама ми треба бугарки форум и личности со бугарска националсност да ги прашам.
Во Бугариjа форумите са профилирани.
Може би наjблизко до каjгана е all.bg
Инако наjпопуларен е BG Mamma
Ако ти е потребно по некоjа конкретна тема, може да намерим профилиран.
Примерно за авиjациjа знам 3 саjта со форуми.

Ми треба некој ако има некој од Кустендил да ми прати скенирана фактура од вода, струја, телефон, гас или интернет. Нормално, може слободно да го избрише неговвото име презме и улица али ми треба темплејтот од фактурата.

6 Години живеев во Софија . Од Скопје на изглед и Инфраструктура не е кузнеј колку подобро. Многу од улиците и булеварите се во многу лоша состојба да не зборувам за фасади и како изгледа поголемиот дел од центарот исклучок се само моловите и бизнис парковите. Последните неколку години има голем развој но сеуште треба многу за да се среди се. Со оглед на тоа што има три пати повеќе жители од Скопје нормално е и да е поразвиен и имаш многу повеќе можности. Да не спомнувам дека невработеноста во Софија е околу 3 % . Но за 5-10 Години мислам дека ќе добие изглед на Европска Метропола, барем се стреми кон тоа.
Пред 4 месеци се преселив Букурешт и можи да кажам дека на Софија треба уште многу за да се развие за да стигне на ниво на Букурешт.
Секако во секој град има позитивни страни и негативни.
Кратка листа на позитивни и негативни страни на Софија.
Позитивни: Метро, Трговски Центри, ефтин и добар Ноќен Живот , големи економски/бизнис можности.
Негативни: Паркови(едни од најлошите во Европа) , патна инфраструктура, градски транспорт(со исклучок на метрото и некои градски линии) , сообраќај, лош естецки изглед на градбите дури и на тие во центарот и за крај лошата храна(особено Бугарска скара,можеби на некој му се допаѓа но 90% од странците кои ги познавам скоро секој се пожалил од лошиот вкус на Бугарската кујна.

Заклучок: На секој би му препорачал да ја посети Софија на ден два, има добар и ефтин ноќен живот, има интересни нешта да се видат во центарот на градот а и пополека се средват. За живеење не е нешто најдобро за долгорочни планови.

Koi se ovie golemi ekonomski biznis moznosti daj poobjasni ...

Јас еве ќе се обидам нешто од искуствата со Софија да си напишам.
Не ја знам од времето на комунизмот. Одев често 90-ти години, како дете, татко ми работеше таму некој период, неколку години. Несфатливо ми е и ден денешен, толкав град да се гаси во 7 саати попладне, нешто како I am legend. Редовно, ама ептен редовно имаше престрелки по улиците, мултигрупови - ташаци......одвратно. Генерално запознаваш два типа народ - искривени мрсни силеџии со еквивалентна дрољаста женска придружба и офуцан сиромашен народ. Парите што ги добивав за у џеб да ги имам преку ден беа отприлика колку неколку пензии нивни и често знаеа да те погледнат наопачки ако ти го видат новчаникот. Така ми беше исто чудно - седнуваш на маса во кафана и ако има и едно слободно место келнерот ти наоѓа пациент да те дружи - нормално по твое одобрување. Ако си муабетџија не ти е проблем, седиш со друштво и после 5 мин дознаваш таа несреќа што те дружи има тетка во Крушево и баба во Ресен и е едно 90% Македонец, ама ти објаснува како ти си Бугарин - патетики тешки...
Центарот изгледа релативно коректно иако тоа што може да се нарече старо јадро има и доста труло у себе. Пример, бев во стан во стара зграда на Георги Раковски (сам центар), објект во фердинандово време граден - во концепт на затворен блок, кој само од надвор изгледа коректно, внатре распад - не е као у париски или берлински - влегуваш во дворот и е уште поубаво (ама ок, прифатливо е, има некаков дух)....имаат и интересни нови објекти од поново време, а и метрото им е многу културно...
Кафаните, доста ги шетав (и од поновиве искуства, а и од тогаш) сум констатирал дека се непоправлив случај по однос на храна - два збора - многу лошо....посебно на месо мислам....
Последниве години сум бил неколку пати, лани додуша, оваа година не...генерално, останати распаднати улици и тротоари има во сериозни количини (едни жолти плочки во центарот по кои се лизга и кога е суво), некои трговски центри - молови де...и горе доле тоа е...град од ранг на Белград, Солун од балканскиве со тоа што многу му фали од она човечкото да биде „голем“ град, лошите искуства ме тераат да го избегнувам, освен некој концерт или нешто слично....последниот пат на пример си имавме работа со џандари што не уценуваа, мито ни бараа, а штом чујат Македонци стануваат тешки досади (ова важи и за обичен народ)......
.....и нема бе жена убава да видиш, коа се нема природна убавина барем некоја дама да те заврти на улица - тоа што им е мејнстрим - тој whore-стајл ми е одвратен....
Можда многу пропуштив, иам еден куп случувања од таму, ама главно е дека не би идел пак....морето им е шит, ама па затоа планини имаат убави - за тоа би идел, а и сум бил веќе - Рила, Пирин наш, Стара планина.....

Citiram od prvoto boldirano!
1.Kako be vo 7 saat popladne se gasi Sofija???:tapp:
2.I ima li nesto losho vo toa?Ako ne sakas nekoj da sedi do tebe ke si kazes i gotovo.So samoto toa sto si prifatil drushtvo znaci deka ti se pravi muabeti neli:)A ima li poubavo chustvo nekoj da ja spomene tvojata drzava ili nekoj grad,vo stranska zemja

3.Za ova mozam do nekade da se soglasam.Porano koga odev so moite na shoping koj bese tradicionalen na recisi site makedonci :) jadevme poveke raboti megu koi i kebapi.Se sekavam deka trebase da cekame po 1 saat da ni gi napravat,osobeno vo Kustendil na ploshtadot kade edna stara zena pravese i trebase sekogas da cekame po 1 saat za edni kebapi(ali vistina ova :) koj bil znae) :D Inaku kebapite imaat nekoj cuden vkus navistina razlicen od nasiot tuka.
4.Bratce abe tie zoltite plocki znaes li za sto se?Tie ti se uste od rusko vreme i napraveni se namerno taka za da nema lizganje ili ako go ima da e sto e mozno pomalo. :D
5.Ogromna greska pravis ili ne sakas da priznaes.Vo Bugarija kakvi zeni ima.Na sekoj cekor odat avion devojki.Ne e toa sto go ima vo pesnite t.e vo bugarskite spotovi.Koga odam so drugari ocite im ispagaat i se odnesuvaat kako mali deca koga ke vidat bugarka.

P.S Naredniot pat bratce pogledaj malku podobro.Toa e od mene sto imav da kazam

Koi se ovie golemi ekonomski biznis moznosti daj poobjasni ...

Во смисла дека има многу повеќе инвестиции и има многу мала невработеност во Софија, повеќето области се скоро двојно платени во споредба со скопје( со сигурност можи да потврдам за IT или ако знаеш повеќе јазици). И да отвориш бизнис имаш поголеми шанси да ти успее отколку Скопје.

Ама шо мрсите муда сеа, сами Бугари си кажуваат дека Софија е најгаден град на планетава земја, еве може само Могадиш да е нешо полош...и морам да додадам уште нешто, колку и убаво нешто да направите, едноставно кога ќе отворите уста и ви го слушнам јазикот ми се врти во црева!
ова што го зборуваш е веројатно од некаков си гнев за кој само ти си знаеш зошто и како или од завист:icon_mrgr:
но, ме чуди како не ти се превртува во цревата од многуте јазици кои те опкружуваат, па за нив да зборуваш со толкава омраза ??????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom