Со просење и до 200 евра ! околу 2.000 деца питачат по улиците низ земјава

• Креатор на темата Креатор на темата Jukka
  • Време на започнување Време на започнување

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
Просењето им е фамилијарно организирано, оти секогаш во непосредна близина се нивните сестри, браќа, мајка или татко. Дневницата им е различна и тоа од 200, па до 600 денари.
- Има добри луѓе, ќе им кажам дека сум гладен и ќе ми дадат по 10 до 20 денари, ќе ми купат геврече или лепче. Дневно собирам од 200 до 400 денари - вели седумгодишниот Орхан.
Орхан е само едно од малолетните Ромчиња, кои за парче леб просат по улиците на главниот град, но и во земјава. Децата вообичаено се плашат да зборуваат за својот уличен живот и најчесто бегат кога некој ќе ги запраша зашто го прават тоа. Загрижувачки е податокот што овој број на улични деца постојано расте и ако пред три години, според Студијата за најсиромашните од сиромашните изработена од Институтот за социјална работа и социјална политика изнесувал 1.024 деца, најновите сознанија на социолозите се поразителни и велат дека бројката е речиси двојно зголемена.
Според нив, причината за тоа е што најчесто родителите на овие деца се уличари, алкохоличари, криминалци и ги принудуваат повторно на просење, што им е фамилијарно организирано, оти секогаш во непосредна близина се нивните сестри, браќа, мајка или татко.
Што мислите за питачите? секој од нас секојдневно се срекава со такви лица, како реагирате на нивните зборови? се сожалувате или ..... а што мисли државата за ваквите деца?

Romite во цел свет се најсиромашната класа не само во Македонија,така да тоа што немат ни основно образование никој не му е крив....
Сите земат социјална помош шо да биди појке

Најдобар начин да нема просјаци е никој да не им дава пари. За многу просењето е бизнис, вадат цела плата од тоа. Затоа немаат образование, по цел ден просат.

А има многу начини како да заработи за леб. Нека му рече на било кој дека ќе му помогне нешто за 10 денари (да фрли ѓубре во кафич, да исчисти прозори на дуќан, да му носи весник на работа секој ден ...).

Никогаш ни сум дал, ни ќе дадам на питач. Ретко ми се случило да дадам, еднаш една стара дојде на сред улица надвор од центар и ми побара 100 денари оти ова-она, се загубила (објаснуваше нешто)...., и дадов 20.

Најдобар начин да нема просјаци е никој да не им дава пари. За многу просењето е бизнис, вадат цела плата од тоа. Затоа немаат образование, по цел ден просат.

А има многу начини како да заработи за леб. Нека му рече на било кој дека ќе му помогне нешто за 10 денари (да фрли ѓубре во кафич, да исчисти прозори на дуќан, да му носи весник на работа секој ден ...).

Никогаш ни сум дал, ни ќе дадам на питач. Ретко ми се случило да дадам, еднаш една стара дојде на сред улица надвор од центар и ми побара 100 денари оти ова-она, се загубила (објаснуваше нешто)...., и дадов 20.

Точно, за ова ни требаат промени во социјалната политика на државата. Од категорија на маргинализирана група во општеството која само влече пари од државата направи ги активно вработени преку вршење на услуги што ги наведе и фино ем ќе остане одреден процент на финансиски средства и буџет, ем ќе си земаат сопствена плата и што е најважно ќе научат дека лебот се заработува, а не се проси.

Ќе ви оставам еден линк до еден торент, може да си го симнете и да видите што мислам јас не за ромите туку општо за бездомниците.
Многу убаво е објаснето што се случува.

Се работи за епизода од South Park и се вика Night of the living homeless
http://www.southparkx.net/episodes/1107-night-of-the-living-homeless

Понекогаш проблемот е во тоа што тие не сакаат да работат. Просењето им изгледа како најлесен начин да заработат пари па затоа и всушност просат.
Сакав да го докажам ова и еднаш на една жена и реков дека ќе и платам ако ги исчисти прозорите. На ова таа ми се развика и ми рече ако сакаш да ми дадеш пари дај ми, мене ме учеле да просам а не да работам.
Не давам пари на тие што просат. Некој ќе рече дека не сум хумана ама мој став е дека може да најдеш начин да заработиш пари без просење. И точно државата е таа која треба да превземе нешто околу оваа појава на просјачко заработување.

Ќе ви оставам еден линк до еден торент, може да си го симнете и да видите што мислам јас не за ромите туку општо за бездомниците.
Многу убаво е објаснето што се случува.

Се работи за епизода од South Park и се вика Night of the living homeless
http://www.southparkx.net/episodes/1107-night-of-the-living-homeless

Хаха ја имам глеано епизодата. Закон е.

Во врска со просењето........ Единствената работа што ме спречува да просам се мојата гордост и моето достоинство, иначе ако се нафатам, месечно дома ке носам поише пари и од мајка ми......Стварно никаква ситуација, затоа ни јас не давам пари на питачи, ама понекад знае да се погоди стварно човек со мака (ептен се препознаваат од класичните питачи) и да му дадам некој денар.

Што мислите, зошо циганине праат по 5-10 деца? Пушти ги децата да просат по град, ке им дае доручек/ручек/вечера некој од фурниве/сендвичариве, а они ке си испросат по 200-300 денари. Татково си вади дневница 1500-3000 а децава најадени, данок и сметки не плаќаат. Чиста работа.

Се е тоа за во гасна комора. Не искрено да бидеме реални кажиим дека ќе им даадеш 500 денари да ти измијат теписи нема да сакаат, епа јбг сакаат и јаре и паре. Не им давам, нека работаа не се неспособни. А не тоа глумци невидени со штаките се,децата си ги оставаат кобајаги болни дека им се а уствари здрави како дрен.

Се е тоа глума,затоа за оние кои се способни да работаат а просат е за нив е само гасна комора.

Еднаш тргнав во кладилница и едно циганче ми побара пари ладно беше надвор детево смрзнато спиело во влез жал ми падна отидов во бурекџилница му купив една кифла после фатив париsd од тогаш кога и да имам нешто ситно им фрлам ако се деца жал ми е многу за нив(нека ме памти по добро).Али за тоа жените и било какви работоспособни створови што лежат на земја со раката зрдвена и викаат ''господ здравје да ти даде'' nема шанси не давам па да имам милиони во мене.

Седам на кафе со еден пријател за време гроздоберот во Кавадарци и глеам луѓе кои никогаш не сум ги видел меѓу кои и многу што просат за време од 362 дена од год. никогаш не сум ги видел по градот а за 3 дена се има :) и иде една мајка со слепо дете (детето се глеаше дека има проблеми со видот) и ни вика дајте по 10 ден. ова она.

И одговорив не го користи детето ако е тоа болно ти си здрава можиш да заработиш а и плус и нас нема кои да ни даде.

Добив одговор:

Епа тогаш дај го телефонот глеај што убав телефон имаш...

Мој одговор:
Епа и мене ми е убав ама јас си го заработив.

Оде тетката понатака и со истата научена содржина бара од др. луѓе добива сличен одговор како мојот и коментира.

Епа дај тогаш од пивото ти купи си ново.

Мислам греота е да се користат деца или сварно луѓе што се беспопошни за лични интереси. за сите бездомници мислам имаат отворено кујни и прифатилишта ама таму нема пари па неодат а вака...

Хехе...Пере, пази ти шо ни се дешава со другар еден у град...

Доаѓа типац со некој си документ, нечитлив нормално, го мафта и дели некои визит карти демек е глувонем. Арно ама другар ми го знаеше од порано, и ми шепнува абе овој пред недела дена болен од друго нешто беше, кривеше. Нормално не му дадовме ништо, се сврте кон другата маса. Е сега, финтата е што другарчево му ја здена една убава по грбот, што на типот му се испушти едно "Аааааа" ....сите одеднаш се свртеа, и ко на шала му рековме, ај те излечивме, дај парите што ги собираше за на лекар, и плати ја сметката. Се усрами и си кидна.

Не ги жалете бе....Напрајте математика па ќе видите дека вртат пари на месечно, па и неделно ниво повеќе од сите вас...

Една фамилија цирка 8 луѓе: „маро“, „бабо“ и 6 „џанчиња“... :)

Едно, дневно собира ~500 денари....

6 * 500 = 3000 !!!!!!!

3000 * 30 = 90 000 !!!

1500 евра, господа...

Да не го спомнувам и тоа што работат сосе братучеди здружени и тн и тн...Абе сибале векот они ај ај...

Работата е што, де факто ги прават они овие пари...прашањето е каде им се ондак....???

Покрај тоа што третина „бабо“ ќе остави на пиење, останатите пари се чуваат и се трошат масивно кога ќе дојде време за сунет, свадба и сл...Сте виделе ли некогаш сиромашна циганска свадба??? Јас богами не! 7 дена трае, јадење пиење колку ти душа сака, фрлање пари на музика, повеќе отколку некој видел за цел живот!

lele Trn vo Oko me pukna od smeenje so ova primerot na svadbata ti bese mn jako totalno si vo pravo:)

Barem ne kradat! Obichno kazuvaat vicevi ili nekakvi gluposti, za lepe ochi deneska nikoj ne dava pari. E sega shto? Ke kazuvame protiv niv? Ne bre zakon se lugeto, taka im e ubavo i taka neka si teraat, i vie ko da ne ste videle ciganska rabota, betar se onie shto prodavaat sunger, kesa, zilet ili neshto slichno. Pa valjda ne treba da umrat. Malku me isporvocira ovaa tenzija deka tie zarabotuvale a nekoj 'rmba za 100e. E pa nazdravje neka e! Pa koj mu gi zema toa e veke drug problem, site nie imame po nekoj shto ni gi zema t.e. troshi parite, neli e taka?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom