Со просење и до 200 евра ! околу 2.000 деца питачат по улиците низ земјава

• Креатор на темата Креатор на темата Jukka
  • Време на започнување Време на започнување
Не ги жалете бе....Напрајте математика па ќе видите дека вртат пари на месечно, па и неделно ниво повеќе од сите вас...

Една фамилија цирка 8 луѓе: „маро“, „бабо“ и 6 „џанчиња“... :)

Едно, дневно собира ~500 денари....

6 * 500 = 3000 !!!!!!!

3000 * 30 = 90 000 !!!

1500 евра, господа...

Да не го спомнувам и тоа што работат сосе братучеди здружени и тн и тн...Абе сибале векот они ај ај...

Работата е што, де факто ги прават они овие пари...прашањето е каде им се ондак....???

Покрај тоа што третина „бабо“ ќе остави на пиење, останатите пари се чуваат и се трошат масивно кога ќе дојде време за сунет, свадба и сл...Сте виделе ли некогаш сиромашна циганска свадба??? Јас богами не! 7 дена трае, јадење пиење колку ти душа сака, фрлање пари на музика, повеќе отколку некој видел за цел живот!

и плус Трну социјалното ко ке му го туриш на тие пари ... па овие спаѓале во средна класа на граѓани бе... чиста логика :seir:

Мрзам да давам на таквите пари....посебно оние шо се криват цели божем удрени се ке ти бараат 5ден и одкоа ке им дадеш им поминува се то се претвараат у сосема нормални и здрави луге(освен во мозокот)......порано се сожалував па им давав по некој денар ако имам нешо ситно(монети), сеа нема шанса.

п.с. Застанувам со колата на семафори и едно циганче....застанало на прозор моли моли 5 ден да му дадам и од коа виде дека не му иде ми рече "абе како буљаш си":pos:

toa ne e edinstveniot nacin da se zaraboti parce leb.....(bez motika nema leb), ama romive si nasle podobar nacin za opstanok ....... za rabota mozda ne gi biva ama za pravenje deca i toa kako, cela surija se.
Izleguvam vo grad i edna zena so deteto vraka sednala na zemja i moli za 5 dinara, i jas pominuvam kraj nea i mi se obraka so zborovite : "decko daj mi 5 dinara detevo gladno e, greota, gospod zdrave da ti dade". jas podobro poglednuvam i vo partalite nejzini zabelezuvam kako i zirka milka i koka kola ....... i mene tolku mi trebase i ja ispeav edno ubavo za leb pari nemas a za milka imas ....i se zasrami si gi pribra partalite i dzom stana.

Кај мене пред гимназија секој ден доаѓа едно мало Ромче од 5 години максимум.На голем одмор ги тормози сите ученици кои поминуваат да и дадат пари.
Еден ден бев 1 смена и ми дојде таа да ми бара пари.Ама дека не иде во школо, и не е до толку интелегентна,ми даде да и ги пребројам парите.Имаше 400 денари собрано само од првата смена.
А каде се втората смена?

И од нив да собере отприлика толку,на пр.20 учебни дена во месецот,по 800 денари,тоа се 16.000 денари.
Па добро бе мајка му,и сега да ги жалиме треба?
Ај кај што просат,туку после ги трошат парите на свадби од по недела дена,наместо да прочитаат некоја книга и да си платат образование како што треба.

Чат пат некој таксиста ќе спомне дека ги гледа ромчињта како просат по улица, додека родителите им седат во околниот парк и ги трошат парите на алкохол :nenene:

Битола на девојки им изнудуваат пари:

„Дај 10 денари оти ќе те плукнам“ или гушнам (ист број на бацили :) ), и девојче ко девојче, ќе му даде :)

Не ми се случило мене така да ми рече некое, кога ќе го опалам ...

„Дај 10 денари оти ќе те плукнам“ или гушнам (ист број на бацили :) ), и девојче ко девојче, ќе му даде :)

Според една другарка, истото тоа се случува и во Скопје.

:pos2: Na mene da mi rece nekoe taka koga ke go izdrvam nema da znae sto go pogodilo:pos2:

во Кина уличните питачи биле ептем агресивни - доколку не им дадат пари овие изведуваат разни акробатски точки :pos:

773b34a422c1b8cfe217c2a838c81b07.jpg

abd8145656fbba7317288d6e7f8fe627.jpg

463317193792b75de3ea9fa39a259e73.jpg

0edf9378fe335828f0d13417eb85ab2f.jpg

7c6a27624a266defc4cd1246b65ff518.jpg

коооооја дрскост:eek:

Децата се многу жалчиња им немам давано пари, ама им имам купувано геврече.Инаку ако не однесат толку пари колку што им кажале дома, ги тепаат не им дават да спијат во импровизираните домови.Имам зборувано со неколку од нив и ми имаат кажувано.И не ме чуди не е тоа само за да ми продадат приказна вистина е, сите тие потекнуваат од проблематични семејства, со родители пијаници и дрогираши.Постепено и ромите почнаа да се цивилизираат колку толку.Во Штип ги има многу кои работат по конфекции и чесно си го заработуваат лебот.А, оние кои просат, а можат да работат се гледа дека нешто друго има.Обично се алкохоличари, дрогираши или мрзливи.Сум бил сведок на сцена не сака бре да работи.Вика не можам да ја работам работата не се труди, освен тоа дрско се понашат со претпоставените и се неодговорни и каснат на работа.Па подобро му е да проси отколку да рмба 8 саати за 300 ден.Ние од срам да не нападат од работа се ќе трпиме и преку сила ќе си даваш.Поготово ова е за постарите луге кои знаат дека ако ги нападат од работа после моогу тешко за да најдат друга, а овие не се замарат.Па кога ќе видам котат се како глуфци, а ги третират како мечки(заштитен вид), не е добро тоа.

го видов ова на видеово па си реков штом тие можат да ги демнат и разоткријат зошто во Мк тоа неможат да го направат

Da rascistime edna rabota prvo....sekogas pogresno se postavuva prasanjeto. Decata se deca i tuka nema sto drugo da se diskutira. Tie se zrtvi i rabotna sila i najzalno iskoristeni od strana na nivnite roditeli i rodnini koi poradi svojata nesposobnost za rabota i opstestveno funkcioniranje, gi koristat svoite deca i najmladite kako izmekjari da pitacat i da mrznat a imaat edvaj 10 i pomalku godini. Ako deteto odbie da prosi ke bide pretepano isfrleno maltretirano i toa nema izbor.
Najvazno-socijalnite organi se SRANJE vo Makedonija, a sranje se zatoa sto tamu se vraboteni mamini/tatini idioti koi zavrsile faks radi reda i koi se vkotlile vo tie kancelarii do penzija i si go drvat na stolche po cel den jadejki burek i slicni peciva.
A lekot e mnogu ednostaven:repni gi po 2000 evra roditelite(dokolku nemaat odzemi im imot ili opstinata kazni ja neka taa plakja za niv) pa da vidime posle dali ke se slucuva toa. Vtora opcija -rehabilitacija vo zatvor edno mesec/dva pa ke vidime dali nema efekti. Iako mislam deka balkancheto treba da se repne po djeb za da mu dojde umot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom