Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Сите примери на ВМРО, ти се пракси почнати во времето на СДС 2002-2006 г. (со 60 пратеници) ама мал си бил тогаш, па не се сеќаваш.

Nas471g.jpg

Првообвинет за масакрот кај Вејце, кој самиот се фали низ Тетово дека како трофеј го чува дома пиштолот одземен од убиениот армиски Волк.

Истиот до скоро беше вице-премиер во владата на Заев. Военото крило на ДУИ, кулминација во својата политичка кариера секогаш имало кога биле во коалиција со СДС на централно ниво, еве увери се сам:

Еве ти уште една мини-биографија на командант Вентили:

Бранот на преименувањата на училиштата почна во 2002 г. со самото доаѓање на ДУИ на власт, па така училиштето Даме Груев во Липково, преку ноќ стана Исмет Јашари (командант на УЧК), а бистата на Даме Груев во училиштето заврши во депонија.

Најголем дел од топонимите, исто така се изгубија во периодот 2002-2006 г. па така Попова Шапка официјално стана Kodra e Diellit (сончева долина), а реката Треска, го доби името Илирида на ниво на општина Сарај.

Во ред, тогаш ова е грев и на СДСМ, но дали ова значи дека тоа што истото го правеле и ДПМНЕ подоцна е оправдано?

Да, и мене ми беше чудно тоа, бидејки и јас знам така, дека тие луѓе се вратија назад во Косово. А за првиот факт од раните 90ти не бев запознаен.
Не си запознаен затоа што не е реална бројката 150000, физички не е возможна.
Во тој бран и мои роднини земаа државјанства, но ние потекнуваме од јужна србија, а сме дошле пред 60 - тина години.
Институциите одбиваа да даваат државјанства иако албанци живеа тука над 20 години, има случаеви каде таткото имаше државјанството а децата не.
Се збори за бројка од 40000, кои потекнуваат не само од Косово, ниту дека доаѓале одеднаш, ниту дека државјанства им дале на сите оддеднаш, туку тоа беше процес на исправка на неправда и тортура.

Во тој бран и мои роднини земаа државјанства, но ние потекнуваме од јужна србија, а сме дошле пред 60 - тина години.
Институциите одбиваа да даваат државјанства иако албанци живеа тука над 20 години, има случаеви каде таткото имаше државјанството а децата не.
Се збори за бројка од 40000, кои потекнуваат не само од Косово, ниту дека доаѓале одеднаш, ниту дека државјанства им дале на сите оддеднаш, туку тоа беше процес на исправка на неправда и тортура.
Што е тортурата тука?? Дотичните биле азиланти или бегалци од тортура??Инаку има визуелна документација од просторот во Полог, Кумановско,Скопско,Гостиварско, Кичевско каде нема ни куќа , а не па мегало населби со таканаречени Албанци.Ако под албанец се подразбира граѓанин на Албанија а не припадник на шипптарскиот народ. Пољак или кој било друг во УСА на пример кажува: јас сум американец, со претци дојдени од Полска. Не проба да објаснува дека е Пољак, ама со американско државјанство. Ќе ми затнат уста за навек од одма.Тоа е тортура. Но нема проблем веќе за проблемот, македонците се избришани и сега можат слободно да си се нарекуаат "нација" во идната Мегало Шќиприја.

Интересна паралела со Естонија има овде, која патем е во ЕУ, НАТО итн. и е почитувана од Западноевропјаните како најдобар пример за прогрес во Источна Европа. Исто и таму пред 60 години во стариот систем им дошле Руси, арно ама после распадот на СССР и независноста, ниту еден од тие новодоселени нема добиено естонско државјанство. 32% од популацијата после независноста им е без никакво државјанство. Во меѓувреме пола се отселиле или добиле естонско државјанство, па тој процент на жители без државјанство или со руско државјанство денес е 15%. Така се прави тоа во Европа, кој ги ебе што се доселиле пред 60 години.

The restored republic recognised citizenship only for the pre-occupation citizens or descendants from such (including the long-term Russian settlers from earlier influxes, such as Lake Peipus coast and the 10,000 residents of the Petseri County)[25], rather than to grant Estonian nationality to all Estonian-resident Soviet citizens. The Citizenship Act provides the following requirements for naturalisation of those people who had arrived in the country after 1940,[26] the majority of whom were ethnic Russians: knowledge of the Estonian language, Constitution and a pledge of loyalty to Estonia.
Under the law, residents without citizenship may not elect the Riigikogu (the national parliament) nor the European Parliament, but are eligible to vote in the municipal elections.
According to Estonian officials, in 1992, 32% of residents lacked any form of citizenship. In May 2009, the Population register reported that 7.6% of residents have undefined citizenship and 8.4% have foreign citizenship, mostly Russian.

ама нема појако од симпатизери на сдсм што си праат некој интерен Васиљ хумор со сликата од црната дупка и македонското знаме на неа :icon_lol:

И првата амнестија на Хашките беше 2004 г. од страна на СДС и лицето Б.Ц.
Од темата за Србија, преку оваа па се до некои други теми - не пропушташ глупости да тропаш и око не ти трепнува.

А не беа? У Гостивар и Тетово не ги прегореа?На бит пазар исто.Од 98ма почнаа тие пиздарии со шипците,коалицирајте со нас ние ке ви дадеме повеќе
Во 1998 победија ВМРО ДПМНЕ (Љубчо) и ДА (ТОпурко). Како коалиционен партнер ја задоа ДПА (тогаш на Џафери). Немаше потреба за молење на албанска партија, имаа освоени 62 пратенички места. Ја зедоа ДПА како „потреба“.

Последно уредено:
Во 1998 победија ВМРО ДПМНЕ (Ључо) и ДА (ТОпурко). Како коалиционен партнер ја задоа ДПА (тогаш на Џафери). Немаше потреба за молење на албанска партија, имаа освоени 62 пратенички места. Ја зедоа ДПА како „потреба“.
Како што вие сега копиљаци се бунтувате Талат бил претседател на собрание,претходно министер на одбрана,е така у тоа време ние се чудевме како може шкон да биде заменик министер за внатрешни.Сега ме разбравте или да дообјаснувам?Е сега,гледајте за 20 години како цела држава ја преземаа.За само 20 години

Агатангел: Омразата на поглаварот
Ве молам да ми простите, бидејќи, како Митрополит на Светата Македонска православна црква, не можам да премолчам за ова неправда!, напиша во реакцијата Агатангел

Ау ако нема цензус и рокнат избориве, па после истото наредно и парламентарните...
Голема работа ако немало цензус... замина возот. Тиквата го стори нареденото.[DOUBLEPOST=1554979564][/DOUBLEPOST]
Член 11 и понатаму постои. Освен ако со член 11-а не е укинат. Но во тој случај само ќе се направи промена на членот 11. Значи дека и двата члена се во функција.
И јас тоа го веЉам.
Впрочем, Уставен Суд кажа дека 11 е вратен назад. И издвоеното мислење на судиите кои гласаа против (блиски на „шарените“) укажува дека е вратен, според нивните коментари.[DOUBLEPOST=1554979779][/DOUBLEPOST]
Како што вие сега копиљаци се бунтувате Талат бил претседател на собрание,претходно министер на одбрана,е така у тоа време ние се чудевме како може шкон да биде заменик министер за внатрешни.Сега ме разбравте или да дообјаснувам?Е сега,гледајте за 20 години како цела држава ја преземаа.За само 20 години
Што ти е бреее. Кој е копиљак (ако воопшто знаеш што е тоа, сем уличарско-простачки)?
Никогаш не сум се противел зошто е некој министер, претседател... заради националната припадност. Секој што има законско право, може да биде. Е сега, приватно можеби да ми е мило (и драго), или не.
Ама, Талат е државјанин на Северна и... може се' да биде.

Последно уредено:
И твоите дошле од Србија пред 60год. а ми се правиш тука староседелец и викаш немам доволно права и не сум свој на своето.

За овој гласавте, овој ни е премиер...комедијант, стенд ап комичар, Неша Бриџис, Војче Китановски и Сашко Коцев во едно.
Затоа Театар Комедија по него ќе го крстат.

Театар комедија ќе го крсти Никола Груевски направи ботови од 2000000 граѓани полтрони. Ние у овој случај сме кловнови.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom