Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Не, од 2004 (територијална поделба, дело на СДСМ). Од кај ја најде 2008, жити швалерка?

Назначен беше и не го оправдувам тоа.

2004.

2004.

Се продадовме, не го оправдувам тоа, но прво СДСМ се откажа од случаите, ги прати во Хаг, од Хаг ги вратија и (и за тоа имам пишувано) под притисок од Uncle Sam мораше ВМРО да го направи тоа, затоа што ако СДСМ го направеше вечно ќе ја оспоруваа амнестијата. Ова е тактички потез на тие чии автобуси дојдоа во Арачиново за да се заврши со тоа.

Од македонска страна никој не нарачал конфликт, Албанците скокаа поради национализам (ќе се градело црква) и ја рушеа и не дозволуваа каур да влезе таму, пошто симболика - тврдина.

Што не е јасно?

Пак СДСМ/Бранко крив за сите овие работи. :pos:

Моментално се возам во автобус на ЈСП. Известувањата што одат на звучник се на македонски и албански. Релациите од надворешната страна на автобусите ги пишува на македонски и албански. На таблите на автобуските постојки дестинациите ги пишува на македонски и албански... у сред Аеродром! И после Заев ќе воведувал двојазичност?!

Еве да нема промена на резултатот.. ок. Би сакал да го продискутирам албанскиот фактор во целава ситуација.

ФАКТ - Единствена шанса ВМРО-ДПМНЕ да состави влада е коалиција со ДУИ.

Ќе ги тргнам настрана сите можни барања и калкулации што ДУИ може да ги побара од ДПМНЕ за да коалицира со нив. Тука не е исклучена и можноста да бараат премиер од нивни редови, министер во МВР, итн итн.. нешто што ДПМНЕ не може да си го дозволи од добро познати причини.

- ДУИ од аспект на мандати е најголемиот губитник на овие избори. Значи од сигурни извори се случува внатрепартиски хаос во партијата која 15 години го носи приматот - Претставник на Албанците. Сега е тоа завршена приказна. ДУИ може да биде претставник САМО на нивното гласачко тело, пошп опозицискиот блок кај Албанците има повеќе гласови.
- ДУИ од аспект на составување влада има далеку поголема позиција за преговарање, и тоа е поради тесната разлика на двете македонски партии.

Избориве беа јасен показател дека за ДУИ - следнокоалицирање со ДПМНЕ претставува самоубиствен потег. Тие практично не можат ни да се опорават од ова што досега им го приредија на нивните гласачи, а камоли одновно да им соопштат дека повторно ќе играат на старата карта.

Друго, ДПМНЕ сака да го укини на СЈО (единствената институционална шанса за правично судење на осудените во Монструм, Диво Населје, итн итн) И тука разликите се црно-бели.

Трето, САД и ЕУ се главни поддржувачи на албанскиот фактор во регионов. Не е случајно што Еди Рама ги собра на состанок сите претставници на албанските партии во земјава.. сигурно имаше нешто битно да им соопшти.

Од тука може да се заклучат многу работи но сите ние различно ги перцепираме работиве. :)
како и да е Аљи ќе биде премиер... а и боље познат учковец него непознат исиловец..
Туку има поговорка, кој си ја има мувата на капата сам се јавува..
Амбасада на САД: Бејли не се меша во работата на ДИК
.. а џип од ембасу носеше вреќи со пари на митингот во Арачиново. милицијата гледа и не смее ништо..

како и да е Аљи ќе биде премиер... а и боље познат учковец него непознат исиловец..
Туку има поговорка, кој си ја има мувата на капата сам се јавува..
Амбасада на САД: Бејли не се меша во работата на ДИК
.. а џип од ембасу носеше вреќи со пари на митингот во Арачиново. милицијата гледа и не смее ништо..
Највероватно Бејли пресметал дека залудно е да го "пери" криминалот на ДУИ, и за нивната непослушност во изминатиов период ги казни со креирање на друг - уште појак албански фактор.

Мојата првична проценка беше дека Заев доби 40 илјади албански гласови, ама не е така. Сдсм според сериозни анализи најверојатно доби околу 20-25 илјади албански гласа.

Криминалите кои беа објавени и палење на национализам со цел спас на бандитите ги донесоа другите гласови, кои гласаа -Против.

Затоа уште подобро за сдсм е дпмне да продолжи со урлањата за двојазичност и федерализација што им беа во центарот на нивната кампања.
Резултатот од тоа беше -50,000 гласа за дпмне и +150,000 гласа за сдсм.

Многу луѓе меѓу кои јас не се политички членови ниту симпатизери на сдсм ама ќе гласаат за опозицијата и против дпмне се додека Груевски и неговата свита не одговараат за криминалите.
Е толку е едноставно.
Ti nekako celo vreme vrtish "kriminal " i ova e konfuzno do nemajkade "Криминалите кои беа објавени и палење на национализам со цел спас на бандитите ги донесоа другите гласови, кои гласаа -Против. Shto li saka da kazhe pisatelot e enigma. Ako veke tolku te zasega kriminalot (what ever that means) otvori ochi i ne bidi edinka shto ne ja gleda shumata od drvata.

Ova nosenje ludje vo Skopje na protest ukazuva samo na edna psiholoska sostojba:panika
Prashanje e samo dali nekoj gi nosi lugjeto ili sami doagjaat....Ti mozhesh da go spinash kako sakash ama ke bide golema ako gi odzemat mandatite na VMRO...ke nastane politichka kriza, gragjanska kriza, ...

јас едно имам да прашам, за оние шо се постари од 1986г, дали испаднавте на референдумот во 2004?

Ti nekako celo vreme vrtish "kriminal " i ova e konfuzno do nemajkade "Криминалите кои беа објавени и палење на национализам со цел спас на бандитите ги донесоа другите гласови, кои гласаа -Против. Shto li saka da kazhe pisatelot e enigma. Ako veke tolku te zasega kriminalot (what ever that means) otvori ochi i ne bidi edinka shto ne ja gleda shumata od drvata.

Писателот сака да каже дека луѓето гласаат против дпмне зошто тие што ја водат таа партија се бандити кои цела држава ги слушна како вршат кривични дела.

Од македонска страна никој не нарачал конфликт, Албанците скокаа поради национализам (ќе се градело црква) и ја рушеа и не дозволуваа каур да влезе таму, пошто симболика - тврдина.

Што не е јасно?
Што не е јасно? Еве ова не е јасно.
Зошто полицијата која тогаш беше раководена од брколинда не превзема ништо за да се казнат тие што маваа по Македонци? Или да речам по навивачите, што те знам и ти ко Иреал да не ми речеш, не биле граѓани навивачи биле.
Друго, зошто патриотите кои ја имаа апсолутната власт не направија ништо за да ги фатат тие кои тепаа по автобуси, ама затоа експресно го фатија човекот што украде ќебапи?
Трета работа, зошто македонските навивачи од страна на патриотската власт и полиција се казнувани и затворани и успат тепани до бесвест?
Тоа не е јасно.
Утере ќе има немири, така ми мириса.
Немири може да има ако излезат две групи, а утре овие може да скокаат ко глупи мајмуни, одлуката нема да ја сменат. Таа нивна нервоза само докажува дека е вистина тоа за кое викаат дека не е. А тие нивните немаат врска ни зошто се собираат. Монти Пајтон.

А Сдсм кој авторитет се за да можат да влијаат врз државни институции?

Sent from my D2403 using Tapatalk

Утре мириса на 50-50 дали штела или реално, по сопствено убедување.

Само да нема жртви.

Трето, САД и ЕУ се главни поддржувачи на албанскиот фактор во регионов. Не е случајно што Еди Рама ги собра на состанок сите претставници на албанските партии во земјава.. сигурно имаше нешто битно да им соопшти.

Од тука може да се заклучат многу работи но сите ние различно ги перцепираме работиве. :)
Премногу важност им давате на тој состанок со Еди Рама, можеби само сака да крева рестинг таму и сака да изиграва грижител на сите албанци?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom