Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Писателот сака да каже дека луѓето гласаат против дпмне зошто тие што ја водат таа партија се бандити кои цела држава ги слушна како вршат кривични дела.
Malku se zaebal pisatelot..."Lugjeto" glasaa po nalog na Kale i pak izgubija, edna mala i beznachajna Makedonija gi dupi kako saka eve veke 10 pati... i kade krajot? Sega go pravat istoto shto stanuva vo USA, go rushat Trump...ama "obache" teshko...Teshko ke bide i ovde.

Може еден ден ќе се деси тоа, ама не пред да одговараат криминалциве кои го уништија и испокрадоа народов до степен на прогон од сопствените домови.

Истиве криминалци кои изиграваат некаква десница.
Слажем се свак криминал од 91 до сга не е расчистен. Све на суд па куде има докази нека осудив и ќорка.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Е супер кога си бил сведок на настаните.
Можеш вака да ни ја освежиш меморијата пошто оддамна беше?
Читам тука некој дечки се бунат, не им е јасно зошто во Скопје има двојазични табли, зошто во Струга се веат албански знамиња. Кој беше против тој референдум, кој беше иницијатор за референдумот, кој беше на власт тогаш и зошто некои прашања не заслужуваат одговор.
Тодор Петров психопатот.
Во Скопје има двојазични табли затоа така е договорено во Рамковниот договор. Референдумот беше за територијална поделба - нови општински граници, а не закон со кој се регулираат јазици, знамиња на општини исл. Во рамки на општините, прашањата со јазикот беа договорени во Охридскиот, а понатаму беше донесен и закон за знамиња со кои се дефинира бесењето на знамиња по желба - на основа на Охридски.
Мене не ме етикетираа за вмровец, затоа што сите мои пријатели со кои одев и летово и минатото лето на протести беа и гласаа против.
И ден денешен не можам да им опростам на дпне што немаа практично никаква референдумска кампања. Рејтингот на сдс беше во катастрофален пад, а само година и пол покасно на избори во 2006 убедливо победи дпне - значи дека можеше да мобилизира гласачи, а НЕ ГО НАПРАИ ТОА. Денес збира да кршат, да контра-протестираат за све и свашта, ама за национално прашање „к** не боли“. Од тогаш крст им имам стаено, иако мирисаше дпне на сељаклук и криминал уште 90-ти години.
Точно е дека сдс ја водеше таа лоша кампања за референдумското прашање и затоа ги казнив што не гласав за нив, но не гласав и за квази-патриотите. Само сакам да ти покажам дека моите приоритети се национални, а партија не есапам. Дпне во моментов смрди на криминал, ја урниса државата, покраде народ - моментално ми се непријател бр.1.
Те осеќам во кој правец ја влечеш, ама не пасам трева, не се секирај.

И сакам да додам дека иако гласав против - бев затоа што новосоздадените општини беа неприродни и имаа за цел да дискриминираат македонско население. Што биле идеите на албанците се виде.

една интересна работа, тогаш оти испаднав на референдум бев етикетиран од пријатели дека сум вмровец, а не бев. првото гласање го направив во 2002 година и гласав за Павле трајанов. Секогаш ќе гласам за оној кој повеке макар и за грам ги бране националните интереси, иако се ретки тие партии. Исто би гласал и за анти еу и нато партии, ама ги нема
Ех тие златни времиња кога демократијата владееше а не сега режим, кога течеше мед и млеко, кога младите си седеа каде што си се, а не ко сега да фаќаат усвет бегајќи од режимот, кога сите бевме вработени и земавме дебели плати. Јас тогаш земав плата цели 140 евра, ејјјј 140 евра и то без придонеси, така на црно како и сите. Викат во мода било така на црно да се работи. Одев на лекар со на братми книшката пошто како невработен него му следуваа зелени картони, а мене не пошто сум бил вработен. Ама знајш ти тогаш колку вредеја тие 140 евра. Царој бевме , царој.

Сега ти ке ми кажиш кај работам. Видовит да не си нешто? А да кажиш ти кај работиш вака ко за промена ?
Ти незнаеш што е тоа федерализација па прашуваш ? Сега треба да ти дадам дефиниција што значи тоа федерализација, да ти копирам линк од википедија ? Сигурно знаеш и сам да си побараш.
Јас можам да ти дадам пример за федерализација или федерација пошто живеев во таа за разлика од тебе што си слушал или си гледал на тв. Се викаше СФРЈ или Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Знаеш уште што е поинтересно во врска со таа федерација?
Не постои повеќе.
Ај сега ти објасни ни како ти ја замислуваш федерализацијата, да ја видиме разликата помеѓу бесплатно и џабе.
Нели Грујo кaжвa ќе имaлo Федерaлизaцијa нa држaвaтa. Еве јaс незмaм кaкo би функциoнирaлo oвде вo нaшaтa држaвa. Пa зaтo бaрaм некoј дa ми oбјaсни. Пa еве пример ти прoсветлине
П.с. И јaс сум живеел вo тoј периoд и сегa сo цел пaмет сaкaш дa кaжиш декa Грујo плaсирa инфo декa ќе се пoдели кaј нaс нa тoј нaчин [emoji23]

Ех тие златни времиња кога демократијата владееше а не сега режим, кога течеше мед и млеко, кога младите си седеа каде што си се, а не ко сега да фаќаат усвет бегајќи од режимот, кога сите бевме вработени и земавме дебели плати. Јас тогаш земав плата цели 140 евра, ејјјј 140 евра и то без придонеси, така на црно како и сите. Викат во мода било така на црно да се работи. Одев на лекар со на братми книшката пошто како невработен него му следуваа зелени картони, а мене не пошто сум бил вработен. Ама знајш ти тогаш колку вредеја тие 140 евра. Царој бевме , царој.

Владе бе, ти си битолчанец што ја сакаш Битола.

На што личи градот? Половина од населението е иселено, на Широк Сокак лупа турбо фолк, бројот на заболени од рак е најголем во државата, спортската сала се распаѓа, Копанки е пустелија, стадионот тоне во кал. Духот на градот е потполно мртов. Јас сум роден и пораснат во Битола, до мојата 18 година. Никогаш не било полошо од сега во Битола. Луѓе ми исчезнуваат, секој трет на кој ќе помислам заминал од Битола.

Селандуријата се чепати по Широк Сокак, кој е како улица од град на духови. Приоблечени во ефтини јакничиња од Турција, прости, глупи, гадни.

Кого браниш, Двојче ли?

Ama ti sirot se gubish vo diskusijava...za shto zboruvash, koj problem sakasha da go debatirash....Brojot na iseleni makedonci od tie opshtini ili do shto ke dovede Zaevata dvojszichnost. "Make up your mind"...
Прочитај прво како влезе ти во дискусија т.е на што реплицираше со твојата приказна на која верувам кој и да ја прочита добро се изнасмеал иако можеби и не би требало со оглед за каков случај се работи.
Проблем за кој треба озбилно со тебе да се дебатира, а то е што е со 500те милиони непријавени кинези, кој копаат тунели, дупки се до Москва до Париз до Лондон до Вашингтон ејјјјјјјј.

Тодор Петров психопатот.
Во Скопје има двојазични табли затоа така е договорено во Рамковниот договор. Референдумот беше за територијална поделба - нови општински граници, а не закон со кој се регулираат јазици, знамиња на општини исл. Во рамки на општините, прашањата со јазикот беа договорени во Охридскиот, а понатаму беше донесен и закон за знамиња со кои се дефинира бесењето на знамиња по желба - на основа на Охридски.
Мене не ме етикетираа за вмровец, затоа што сите мои пријатели со кои одев и летово и минатото лето на протести беа и гласаа против.
И ден денешен не можам да им опростам на дпне што немаа практично никаква референдумска кампања. Рејтингот на сдс беше во катастрофален пад, а само година и пол покасно на избори во 2006 убедливо победи дпне - значи дека можеше да мобилизира гласачи, а НЕ ГО НАПРАИ ТОА. Денес збира да кршат, да контра-протестираат за све и свашта, ама за национално прашање „к** не боли“. Од тогаш крст им имам стаено, иако мирисаше дпне на сељаклук и криминал уште 90-ти години.
Точно е дека сдс ја водеше таа лоша кампања за референдумското прашање и затоа ги казнив што не гласав за нив, но не гласав и за квази-патриотите. Само сакам да ти покажам дека моите приоритети се национални, а партија не есапам. Дпне во моментов смрди на криминал, ја урниса државата, покраде народ - моментално ми се непријател бр.1.
Те осеќам во кој правец ја влечеш, ама не пасам трева, не се секирај.
Не бе ти кај пасиш трева, само што не пасам ни јас.
Ајде малце вака колку да си се потсетиме.
Тој рамковниот договор што предвидуваше , како беше ако некое малцинство има толку и толку проценти му следува тоа и тоа. Како беше можеш малце да ме потсетиш?
Да не навлегуваме сега во детали и за тој рамковниот и како дојде до тоа да ја изгубиме војната од една рака планинари, како и кој ги вадеше од Арачиново кое од најголема база на балистите стана бастион на СДСМ во последните избори. Многу ке ја издолжиме и ке ја разводениме темата.
Ете да се задржиме на рамковниот и на територијалната поделба.
Значи по рамковниот некое малцинство на основ на број во некоја општина добива и право на службен јазик и други бенефиции итн итн.
Арно ама таа нова територијална поделба како ги преспој новите општини за да бројот на тоа малцинство го достигне посакуваниот број. Можеш вака да ме потсетиш ете имам заборавено.

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=427A3779BB5F624F83EC8F612575B398

ставовите против федерализацијата станале за обсце/одихр националистички пораки ??
а уставниот суд на Шпанија го поништи референдумот за отцепување на Баскија

Прееска ја фаќам мој термин емисијата што ја води Огнен, се јавува еден тип, пцуе ли пцуе по сдс а ги воспева вмро, како сдс биле предавници и лажговци а другиве ја средиле државава, и Огнен на крај му вика да дојде у емисија да дебатираат, а овој му вика, не можам од Битола да дојдам, немам пари. :pos:

Па нели бре врв се вмро :ROFLMAO:

Нели Грујo кaжвa ќе имaлo Федерaлизaцијa нa држaвaтa. Еве јaс незмaм кaкo би функциoнирaлo oвде вo нaшaтa држaвa. Пa зaтo бaрaм некoј дa ми oбјaсни. Пa еве пример ти прoсветлине
П.с. И јaс сум живеел вo тoј периoд и сегa сo цел пaмет сaкaш дa кaжиш декa Грујo плaсирa инфo декa ќе се пoдели кaј нaс нa тoј нaчин [emoji23]
И јас не верував во многу работи ама времето покажало дека сум згрешил.

Владе, а зошто не се вработиш во Кромерг за 180 евра? Ќе бидеш цар + 40 евра ќе ти останат.
Плати се одредуваат според процентот на невработеност. Ако не сакаш ти да работиш за 180 евра ке се најде некој друг пошто е тоа приватна компанија. Е кога ќе падне неврабогеност некогаш на едноцифрен процент тој приватен сопственик ке се потруди малку повеќе од 180 евра за да најде работници. Нормално ваљда не треба да ти објаснувам како дојде да имаме невработеност од преку 30%>>>>

И јас не верував во многу работи ама времето покажало дека сум згрешил.
Епa тoa е Финтaтa декa Целa кaмпaњa се терa нa некaквa си ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА и ДВOЈАЗИЧНOСТ местo реaлни прoблеми нa нaселениети и шo е нaјтрaгичнo имa нaрoд шo му вервa.

Епa тoa е Финтaтa декa Целa кaмпaњa се терa нa некaквa си ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА и ДВOЈАЗИЧНOСТ местo реaлни прoблеми нa нaселениети и шo е нaјтрaгичнo имa нaрoд шo му вервa.
Да ти пуштам пак видео може и ти ке повдруваш?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom