Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
Slovenite se sepak Pelasgisko poteklo pa tuka go gledam i srodstvoto vo jazikot. Tamu i go gledam govorot na Krste PM

Prasanje do site... oti jas nemam pojma.

Zosto geogravski Juznite so zapadnite sloveni se oddeleni?
Avstrija, Ungarija i Romanija gi delat juznite so drugite "sloveni"? Zosto e ova taka?

На времето са били св'рзани с'штествувало е Блатненско кнјажество до 9 в. в западна Унгарија там е бил епископ при кнјаз Коцел Методиј.Маджарите го уништожават както и Велика Моравија прогонват и асимилират остат'ците от славјаните и така разделјат Западните от јужните славјани.Влашката низина е била на времето степ и там са живели основно номади с'штото се отнасја и за јужноукраинските степи.Власите се населват основно след татарските нашествија в јужна Рум'нија.Прочетох дискусијата и ми стана интересно ,че има толкова заблудени хора.Да допуснем ,че са прави за македонците и венетите и от тјах са се појавили с'временните македонци, ами как ште објаснјат произхода на белоруси,полјаци,словенци и т.н. които са доста далече от Македонија и нај-вече езиковата близост.Друго е че досега нјама истор.источници за движение на Север на славјани а има за обратното.Поздрав!

Nemozam da go procitam bidejki navistina nekako naopako mi doaga... prevod na Makedonski Standarden Jazik moze? (moze i na Gevgelisko-Valandovski ili Solunski ijalekt od Makedonskiot Jazik)

А каде е доказот дека денешните македонци се следовници на античките македонци?

Dimo BG напиша:
А каде е доказот дека денешните македонци се следовници на античките македонци?
Да ти кажам од каде?
Се запишав во Бугарија на факултет и си стојам така пред факултетна кнцеларија без збор да кажам и чекам да ме викнат внатре... Тогаш ми приоѓа едно бугарче и ми вели -ТИ МАКЕДОНЕЦ ЛИ СИ?
Ако сме еден народ и немаме ништо заедничко со Античките Македонци како се разликуваме од вас Бугарите?

Зошто живеат во регионот на кој се простирало античкото македонско кралство , пред Александар трети македонски да го прошири на исток.
Генетските истражувања покажуваат дека генетскиот pool од тоа време сеуште е присутен и со текот на времето проширен, што е доказ дека во регионот македонија останале да живеат античките македонци, кои со текот на времето, со различните напливи на други народи се измешале. Може народот културно ќе го претопиш ама гените остануваат.

Бациле, с'гласен с'м с теб - гените остават, но народите не се разграничават (само) по генетичнија си фонд. Ако тр'гнем по тази линија, можем да стигнем до извода, че всички народи произлизат от един древен народ. Език'т, културата и обштата територија отличават един народ от друг, а не гените. Ти сам казваш, че античните македонци се измешале с другите народи, което означава, че генетически днешните македонци са наследници не само на античките македонци, а с'што така и на славјани, грци и какви ли оште не.

Да ама фактот дека иам дел од нивните гени, фактот дека живееме на земјата на која живееле и тие, е доволен да се каже дека се има каква таква врска со нив, и ние го носиме нивното име , како какви такви сепак нивни потомци, кои го чуваме нивниот дом наречен Македонија, а јазикот и културата, е многу подподлежна на варирање, поради Х други политички, практични и сл. причини.

Dimo BG напиша:
А какви са били причините античките македонци да се словенизират, как и кога е станало това?

A zasto mislis deka se slovenizirale?

Abre ljuge od sekogas sme si zboruvale vaka... ili potocno vo "staroslovenska" odnosno "crkovno slovenska" odnosno "staromakedonska" forma...
Neznam zosto diskutirate.... primer ednostaven za toa e gradot od rimskiot period blizu denesen veles ... odnosno Byla Zora (aka BELA Zora)... pa sea mislete... ako slovenite dosle ... zosto togas prezele tolku osnoven zbor kako Byla odnosno Belo od nekoi si domorodci... BS Makedoncite od sekogas go imale ovoj jazik... ostanuvaat otvoreni prasanjata koi bile nivnite vistinski iminja i toponimi...

Po mi faka oko "Zad karpatite - gledano od kaj rusija" odkolko "nase zadkarpatie" ... neznam zosto ama premnogu ostatoci od piseni ovo ono se pojavuvaat a se ednostavno protolkuvani na "staro slovenski"... edno prasanje... nemora vednas, no vo nekoe tvoe obrazlozuvanje...

Dali e mozno da Sv. Kiril i Metodij go rasilire "Makedonskiot" niz ostanatite sloveni... odnosno nesto slicno na toa sto Aleksandar go rasiril KOINE... i da toj jazik e nanesen "vestacki" kako sto i Grcite denes go upotrebuvaat KOINE a ne Grckiot (atika na primer) za svoj sluzben i sekojdneven jazik.

ЈАс мислам дека повеќе е фактот што секогаш има некои материјални докази кои дали ради субјективност дали ради намерен фалсификат фрлаат сомнежи на поиздржаните историски хипотези.

Јас како љубител на историјата можам да противречам уште веднаш на тоа бидејќи - археолошки „Словенството“ е многу сиромашно на овие простори, не само на овие туку и насекаде каде што тие наводно „емигрирале“...Тука не го земам во обзир фактот што „Зад Карпатите“ е пронајден артефакт кој го окарактеризираа како наводна „божица“ на старите „Словени“ а освен тоа....празнина, апсолутно ништо...

Книжевни - Ако мислиш на античките записи за наводно напаѓање на хорди „од онаа страна на Дунав“ и тука нашле пустелија па се населиле, воопшто „не држи вода“, прво логично ако наишле на пустелија, ќе немало кој да го запишува сето тоа....Иако имало, и иако на неколку наврати е забележано како „враќање на народите“ а не „мигрирање“...Ако мислеше на некаква „словенска книжевност“ која датира од 5-6-7 век, такво нешто не постои бидејќи Словените, не донеле писмо со нив.

Лингвистички - Гол факт е и тоа дека никаде нема никој антички писар историчар и тн. дека јазикот на кој зборувале тие народи е неразбирлив за мештаните, гол факт е и дека истите, не асимилирале никој на овие простори од причина што, ниту „христијанството“ е донесено од „задкарпатието“, ниту јазикот, ниту писмото....

Антрополошки - Зависи од која гранка го гледаш сето тоа...Физички, нема апсолутна сличност меѓу Русите и Македонците, Полјаците и Србите и тн да не ги набројувам...Менталитетот е уште поразлична работа...Но тоа веќе не е Историја, тоа е друга наука...

Сума сумарум, сите „артефакти“, „писанија“, докази и сами факти носат кон тоа дека мигрирањето на јазикот, религијата, културата и обичаите се движеле во обратна насока а не во таквата каква што се претставува во официјалната историја која е де факто пропагандна машинерија, последна останата од повоениот „социјализам“

Ако грешам нека изгорам :)
Istorik напиша:
Мислам дека не грешам кога велам дека од многумина вас произлегува еден младешки крик, отпор против здодевната официјална наука и желба да се има еден свеж, макар и неточен поглед на светот.
Не е свеж а уште помалку неточен бидејќи поглед кон светот не се осврнува на диктирана историја, туку на вистината....
Istorik напиша:
Спремам серија есеи со кои на кус и едноставен начин ќе ви ја исложам генезата на Словените на тлото на Република Македонија.Се надевам дека истата ќе ве увери дека доаѓањето на Словените на Балканот е една опиплива вистина.Но прво би сакал да ве чујам вас:што ви пречи кај официјалната историографија во сегментот за преселба на народите.
Како што кажав и погоре, истото гласи и тука....

Со голем ентузијазам ги чекаме твоите „есеи“...

Ne mi e jasno edno: eden istoricar edno, drug drugo, tret treto, site se od drzavava site razlicno i na kogo trteba da veruva obicen ''neuk'' covek kako mene iskreno gi citam mnogu ovie postovi za istorija se interesiram ama samo po zbunet i po zbunet sum:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom