Слаткарница Апче

  • Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.610
Поени од реакции
15.429
Возраст
70
Локација
Skopje
...denes pocina gazdata na APCE ( se mislev kade da ja postavam temava,a mozebi i ima otvorena tema za APCE) velam samo apce zatoa sto se podrazbira slatkarnicata vo Debar Maalo. Prvicno pred 70 godini slatkarnicata ne bila na ova mesto i ne so toa ime,bila karsija preku ulica(sega e malku-mnogu izmeneto toa mesto so urbanata mafija).Od 1964 godina e na ova mesto vo dvorot na gradezen fakultet,edno vreme sakale i da ja rusat no nekoj ja spasil od toa.
No od kade toa cudno ime za edna slatkarnica od predzemjotresno Skopje (imase uste edna kultna so ime POSTA blisku do plostadot) Epa eve>
а било вака:било лето и многу топло попладне,некој комшија околу 60тина год. поминувал покрај слаткарницата (во тоа време ,,техничко училиште"). Стариот газда бил надвор и го поздравил и си започнале муабет.Комшијата му се пожалил на главоболка велејќи дека најверојатно му е од висок крвен притисок,па затоа ќе ме извиниш ќе одам до дома да се напијам апче.Газата му понудил да го почасти ладна боза и да седне да се одмори .Откако ја испил си пошол дома.Но ,како што комшија раскажувал :кога веќе стигнал дома главоболката му стивнала.После кому стигнал кажувал...јас непиев боза туку се напив апче,нормално во метафора.И од тогаш сите ја викале бозата -апче .И газдата почнале да го поздрауваат и веќе да го препознаваат како Апче -мајстор... ,
,добар ден мајстор апче"...останатото го знаете, i sekako bar ednas ste se napile boza tamu..jas samo ednas ili najpoveke dva-tri pati,patot ne me vodese natamu.
Скопје остана без уште една градска легенда: Почина сопственикот на слаткарницата „Апче“
 
Последно уредено:
Лесна му земја. Постарите сигурно се сеќаваат, а сега не верувам дека е така, порано на секој прозор од породилното одделение однадвр имаше боза. За млеко
 
Лесна земја на газда Ељам.

Бозата беше добра. Можда имало и подобра, ама кој да знае, кога речиси во сите слаткарници низ Скопје беше уствари донесена од таму. Како слаткарница, освен што им буди спомени од минатото на Скопјани - далеку потпросечна. Истите слатки уште од времето @Anco кога бил тинејџер (претежно шлаг и многу шеќер), истите тањирчиња и чаши, истите маси... Океј, можда замениле нешто скршено во меѓувреме.

Како дете бев редовен посетител, ама после се поретко поради тоа што понудата беше досадна. Муабетот ми е, греота е што една „култна“ слаткарница остана заглавена во времето и не понуди ништо ново половина век.
 
Лесна земја на газда Ељам.

Бозата беше добра. Можда имало и подобра, ама кој да знае, кога речиси во сите слаткарници низ Скопје беше уствари донесена од таму. Како слаткарница, освен што им буди спомени од минатото на Скопјани - далеку потпросечна. Истите слатки уште од времето @Anco кога бил тинејџер (претежно шлаг и многу шеќер), истите тањирчиња и чаши, истите маси... Океј, можда замениле нешто скршено во меѓувреме.

Како дете бев редовен посетител, ама после се поретко поради тоа што понудата беше досадна. Муабетот ми е, греота е што една „култна“ слаткарница остана заглавена во времето и не понуди ништо ново половина век.


Lol, jas bas zatoa ja sakam. Sekogas dobivas toa sto go sakas i si go poracal seedno dali vo 2020 ili 1990ta...

Koga sakas drugo idi na drugo mesto. Najdobrite restoranti imaat 7-8 raboti na menito i znaes site se dobri. Premnogu izbor i izmeni znaci poslab kvalitet.
 
Муабетот ми е, греота е што една „култна“ слаткарница остана заглавена во времето и не понуди ништо ново половина век.
Мене тоа и не ми пречи многу. Нека има еден производ, ама да се задржи квалитетот, да е препознатлив. Никому не му успеа тоа, не навлегувам во причините, иако најчесто е желба за поголема заработка. Впрочем, одамна, отворив тема за тоа
 
Супер тоа што бозата го задржила квалитетот. За колачите, немаше некој квалитет да се задржи, ако сме реални. И мојот коментар не беше само производите туку и за општите услови во слаткарницата, кои се далеку од просечните слаткарници, а камоли од најдобрите ресторани :)

Еднаш неколку души влеговме, есенски... Надвор истураше дожда, а внатре вода по земја насекаде, без закалки да оставиш јакни (мора на столче, па да ти се влечат на земја), без место за чадори. На такви основни работи кои секој угостител треба да ги има мислев, камоли нешто повеќе :)
 
Супер тоа што бозата го задржила квалитетот. За колачите, немаше некој квалитет да се задржи, ако сме реални. И мојот коментар не беше само производите туку и за општите услови во слаткарницата, кои се далеку од просечните слаткарници, а камоли од најдобрите ресторани :)

Еднаш неколку души влеговме, есенски... Надвор истураше дожда, а внатре вода по земја насекаде, без закалки да оставиш јакни (мора на столче, па да ти се влечат на земја), без место за чадори. На такви основни работи кои секој угостител треба да ги има мислев, камоли нешто повеќе :)
Според мене Ацид, бозата воопшто не го задржала квалитетот. Така е и со други наши, традиционални производи.
 
Според мене Ацид, бозата воопшто не го задржала квалитетот. Така е и со други наши, традиционални производи.
Не знам како е сега, ама до пред 15 години беше највкусната боза во Скопје. Добри 15 години немам влезено баш поради причините кои ги напишав горе.
 
Лесна му земја.
Прво нешто што правам кога си доаѓам дома,е тулимба и боза од Апче.
only take away,од причините набројани погоре.
За другите десерти незнам,зашто не јадам шлаг ))))
 
Ве читам овде и гледам дека повеќето сте уште млади. Човекот на сликата беше сопственик на Апче, но тој не го отвори. Тој е син на газда Мефо, човекот кој го создаде Апче и кој е починат пред повеќе од дваесет години.
Во Апче одевме кога бевме деца, осумдесеттите години, две шампасти и голема боза. Тогаш ми беа убави. Пробав пред две години пак и ич не ми одеше.
Одвреме навреме ќе поминам и ќе земам два литри колку за стрв.

Нека му е лесна земјата.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk
 
Ве читам овде и гледам дека повеќето сте уште млади. Човекот на сликата беше сопственик на Апче, но тој не го отвори. Тој е син на газда Мефо, човекот кој го создаде Апче и кој е починат пред повеќе од дваесет години.
Во Апче одевме кога бевме деца, осумдесеттите години, две шампасти и голема боза. Тогаш ми беа убави. Пробав пред две години пак и ич не ми одеше.
Одвреме навреме ќе поминам и ќе земам два литри колку за стрв.

Нека му е лесна земјата.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk
Кога веќе ја спомињаш младоста, жешка лепиња од фурничето што беше отспротива Апче, ја носиш во бутката на Метропол и, во лепињата ти ставаат плескавица или пар тенки, кумановски колбаси. Па си седнуваш во Апче, си ја јадеш лепињата, со дупла боза :ljubove:
 
Пред таа фурна по десет луѓе па и повеќе чекаа ред за топол леб или лепињи.
Старо Дебар маало.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk
 
Само во рсм, албанија и босна може да некој сопствњник на слаткарница биде легенда, па да го пишуваат по медиуми.Ебаму општеството ебаму.
 
Бозата не е како што беше порано пред неколку години.
Од благите сум пробал повеќе работи и ништо не ми се допаднало. Лимонадата и боровницата исто лоши.
Нека почива во мир.
Сега синовите како ќе раководат со слаткарницата и дали ќе променат нешто на подобро, во однос на квалитетот, останува да видиме.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom