Скутерчиња: Се за и околу нив

• Креатор на темата Креатор на темата _FireFox_
  • Време на започнување Време на започнување
Кимкото е тајванец, има разлика

Абе види вака преѓе ми рече можеш да најдеш за уште 200,300 еу Априлиа а сега викаш има Кимко не тјуниран абе за настаро кинески мотор шанси нема да земам ако би земал некогаш настаро мотор само марка Априлиа Џилера,Јамаха Аерокс остај кинески овие маркиве што се Априлиа стандард да најдеш за 1300-1500 ЕУ никако !
Јас не сум го рекол тоа но се согласувам со кажаното. Подобро половен италијанец отколку нов кинез. Може ќе се погоди кинезот и ќе истераш многу километри а може и не. Мачка во вреќа.

@zelenko Тоа за кажаното се однесува на мене, лошо реплицирал ... @Black Wanderer Инаку ја набројав Априлија, Џилера, Јамаха И Кимко ... А Кимко-то не е кинез, нешто лошо си информиран ... Кимко се произведува во Тајван, а носи мотори на Хонда т.е. прави мотори кои се технолошки разработени и/или водат потекло директно од Хонда... Има голема разлика од овој кинез ти што го гледаш, кој има 90% шанси да е склапан на брод додека е транспортиран навака, до Кимко кое постои како марка и фабрика децении наназад и кое произведува делови директно за Хонда, кое е присутно како марка на секој EICMA саем ( ако знаеш што е тоа ), кое вложува огромни пари во технологија ... Ако не си упатен, има пишува на википедија ;) Второ дека има стандард и чувани моторчиња за пристапна цена - ИМА, само како што кажав треба да се следи редовно... Е сега нема да е 2012-та / 13-та / 14-та , ама има од 2008-ма / 09-та ... Башка за 800-1000 евра има од постарите модели на Априлија ( со дупли округли стоп светла ) од 2004-та година, кои иако се 10-11 години стари со по 25 000 + км, се далеку подобар избор од кинез кој нов кошта исто толку ... Има зошто кинеските се продаваат по цени под 1000 евра, а овие другиве се 2200 па нагоре ... На крајот на краиштата јас немам видено неден кинез да се вози 10+ години во одличн состојба и без никаков проблем т.е. воопшо немам видено кинез кој издржал преку 10 год ...

@zelenko Тоа за кажаното се однесува на мене, лошо реплицирал ... @Black Wanderer Инаку ја набројав Априлија, Џилера, Јамаха И Кимко ... А Кимко-то не е кинез, нешто лошо си информиран ... Кимко се произведува во Тајван, а носи мотори на Хонда т.е. прави мотори кои се технолошки разработени и/или водат потекло директно од Хонда... Има голема разлика од овој кинез ти што го гледаш, кој има 90% шанси да е склапан на брод додека е транспортиран навака, до Кимко кое постои како марка и фабрика децении наназад и кое произведува делови директно за Хонда, кое е присутно како марка на секој EICMA саем ( ако знаеш што е тоа ), кое вложува огромни пари во технологија ... Ако не си упатен, има пишува на википедија ;) Второ дека има стандард и чувани моторчиња за пристапна цена - ИМА, само како што кажав треба да се следи редовно... Е сега нема да е 2012-та / 13-та / 14-та , ама има од 2008-ма / 09-та ... Башка за 800-1000 евра има од постарите модели на Априлија ( со дупли округли стоп светла ) од 2004-та година, кои иако се 10-11 години стари со по 25 000 + км, се далеку подобар избор од кинез кој нов кошта исто толку ... Има зошто кинеските се продаваат по цени под 1000 евра, а овие другиве се 2200 па нагоре ... На крајот на краиштата јас немам видено неден кинез да се вози 10+ години во одличн состојба и без никаков проблем т.е. воопшо немам видено кинез кој издржал преку 10 год ...

Keeway што скутерчиња се,можеш да ми кажеш?

Нешто помеѓу кинез и кимко
Сум имал кинез, па два кивеј па сега кимко и не би го менувал, највеќе заради потрошувачката од 2л/100км ама е 4Т
За споредба кивејот 2Т ми трошеше 4.5л/100км
Кимкото е поголем и далеку поудобен и подобар за возење
Априлиите се нафурани и претесни мали незнам плус стандард трошат 4-5л така да ќе си останам на кимкото

Абе Тајван-Кина ......пак не е некоја марка појака то сакам да кажам а дека носат Хонда мотори незнаев

Абе Тајван-Кина ......пак не е некоја марка појака то сакам да кажам а дека носат Хонда мотори незнаев
Хаха ок е се гледа колку си запознаен
Земи си нов кинез тогаш и ќе бидеш среќен

Кинез е секако ... Добро може да се каже дека поквалитетен од другиве кинези, затоа е и поскап, цените му се тука некаде со Generic, нешто поевтин од SYM , поевтин од Кимко ... Не му ја знам историјата како на другиве, ама со оглед на тоа дека постои како марка и фабрика и неговите модели се разликуваат од другиве, може да се извлече заклучок дека е и нешто поквалитетен ... За другиве кинези ми е збор дека еден ист модел го имаш со 20 различни марки и имиња ... Малку нелогично нели ... Само Кивеј пак е доста подоле од Пијаџо-вите марки и модели, подоле од Јамаха, подоле и од Кимко ...[DOUBLEPOST=1432722695][/DOUBLEPOST]

Абе како не е појака марка ... Земи повози некое Кимко па ке видиш. Ако се разбираш, веднаш при првиот поглед ке го видиш квалитетот на изработка и вниманието кое е посветено при истата ... А дали знаеш дека и БМВ има договор со Кимко за користење на технологија и на мотори од Кимко ???

Hamachi е марка само во Македонија. Пиши hamachi на гугл и ќе ти даде само наши страници, наши реклами итн. Купи и ти 100 скутери од фабрика и кажи им дека сакаш да се викаат Cruise , такви ќе ти направат.

Hamachi е марка само во Македонија. Пиши hamachi на гугл и ќе ти даде само наши страници, наши реклами итн. Купи и ти 100 скутери од фабрика и кажи им дека сакаш да се викаат Cruise , такви ќе ти направат.

Абе не се одбирам јас многу од скутери..Имам другар има Кивеј,па се фали многу бил јак,ова-она,а има 3 варијатори до сега сменето и двајца на моторот не качува никогаш и затоа прашав..Мислам дека Хамачи носат мотор од Хонда или Јамаха,или така нешто?Или грешка сум?

Абе не се одбирам јас многу од скутери..Имам другар има Кивеј,па се фали многу бил јак,ова-она,а има 3 варијатори до сега сменето и двајца на моторот не качува никогаш и затоа прашав..Мислам дека Хамачи носат мотор од Хонда или Јамаха,или така нешто?Или грешка сум?
Јас имав кивеј суперлајт 150, чоперчето беше џам, пали вози. Поминав околу 8000 км за 2-3 години, освен бензин и уље друго не сум чачкал.
За скутериве незнам многу, ама претпоставувам дека си држат до рејтингот и се поквалитетни од оние no name скутери од типот хамачи и слично.

Точно @zelenko , баш затоа и кажав дека ги има истите модели со разно разни имиња и дека има 90% шанси да е склопен на брод при самиот транспорт ...
@Cruise сите мотори на кинескиве скутерчиња водат ( или барем викаат дека водат) потекло од машината GY6 на Хонда, која своевремено ( пред 20 и кусур години ) беше неуништлива машина... Само што материјалите за изработка кои биле користени од Хонда не се ни одблиску исти со материјалите што ги користат кинезите кои добар дел се рециклажи ( читај лоши и нечисти рециклажи ) ... На неколку растурени кинески скутерчиња имам видено пчастични запчаници во преносот... Пластични ... За другарот твој не гледам причина зашто мењавал варијатори, освен ако не ставал некои спортски со цел тјунинг на преносот ... Варијаторот ( Variomatic Transmission ) не работи ништо друго освен пренос до задното тркало преку каишот ( нормално и ламела и ѕвоно ) , а работи по принцип и дејство на центрифугална сила ... Ако самиот варијатор е лош, односно крив и има лош баланс, тогаш може да ја оштети радилицата, бидејќи се монтира директно на неа ...

Од Хамачи поквалитетни?
Не реков дека Хамачи се појаки од Кимко читај малце :confused: И пак сте грешка џабе пишете не реков дека не се убави туку Не е некоја марка КАКО АПРИЛИА ЏИЛЕРА ЈАМАХА ТОА ГО РЕКОВ ЏАБЕ СЕ МАЧЕТЕ РЕФЕРАТИ ДА ПИШЕТЕ...

Не реков дека Хамачи се појаки од Кимко читај малце :confused: И пак сте грешка џабе пишете не реков дека не се убави туку Не е некоја марка КАКО АПРИЛИА ЏИЛЕРА ЈАМАХА ТОА ГО РЕКОВ ЏАБЕ СЕ МАЧЕТЕ РЕФЕРАТИ ДА ПИШЕТЕ...

Априлија и Џилера се скоро едно па исто - и двете се под капата на Пијаџо, Јамаха е Јамаха, а Кимко веднаш тука со нив, на исто рамниште ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom