Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Зошто треба да има панорамско тркало кога само 200 метри понатака го имаме Скопското кале од каде што има многу подобар поглед кон градот, исто така и Водно е тука.
Мене колку што ми фаќа мозокот панорамско тркало би требало да има во рамните градови.

Исто така сум видел панормаски тркала во развиени градови, Скопје сеуште нема ни трамвај, и некои делови немаат ни канализација и асвалт.
Тука се поставува едно друго прашање: Што ако се направи панорамско тркало - ако има слаба посетеност
Да појаснам:
Нели направија две плажи..... засадија палми, игралиша и тн ....
Исти такви плажи има во Париз
Меѓутоа плажите во Париз се користат, а во Скопје не се користат.
Или рингишпилот ...Мене ми е многу убав. Со коњчиња кои одат горе доле, кочии, музика и се друго. Јас кога ќе излезам на плоштад постојано одам да си го видам рингишпилот бидејќи ми е многу убав.
Меѓутоа на децата за кои е направен, не им се допаѓа - одете погледајте ќе видите многу малце деца го користат.
И за панормското тркало важи исто- што ако го направат а потоа нема посетители

Тука се поставува едно друго прашање: Што ако се направи панорамско тркало - ако има слаба посетеност
Да појаснам:
Или рингишпилот ...Мене ми е многу убав. Со коњчиња кои одат горе доле, кочии, музика и се друго. Јас кога ќе излезам на плоштад постојано одам да си го видам рингишпилот бидејќи ми е многу убав.
Меѓутоа на децата за кои е направен, не им се допаѓа - одете погледајте ќе видите многу малце деца го користат.
Субвенции :-)

Фала ти за текстот, нигде не видов дека Скопје треба да има панорамско тркало.

Во текстот пишува за панормаско тркало од 12 милиони евра, а во првиот викенд го посетиле 25.000 луѓе.
Со тоа сакаат да покажат дека од тркалото се вадат пари.

И кај нас од тркалото ќе се вадат пари, ама не од билетите, туку од тендерот.

Почетната цена е 18 милиони, а на крај којзнае колку ќе достигне, на кој начин нашето кошта толку многу, иако еден работник кај нас зема 200 евра плата, а во САД земаат 2000.

Исто така во текстот пишува дека за разлика од другите проекти, панорамските тркала се градат за 1 година, а нашето тркало ќе се гради цели 5 години, зошто ?

Можеш ли да ми објасниш на кој начин оваа панормаско тркало во Кина коштало 7,3 милиони долари, а по големина е дупло од нашето?

https://en.wikipedia.org/wiki/Star_of_Nanchang

Кинеското
Височина: 160 метри
Кабини: 60
Цена: 7,3 милиони долари

Македонското
Височина: 73 метри
Кабини: 30
Цена: 18 милиони евра

Миле ми текна, нашите ќе бидат барокни, затоа.

Да појаснам:

Абе со сила сакаат да глумат развиеност.
Првин треба да се покачи стандардот на луѓето, а после се градат вакви луксузи.

За Жичарата во Скопје се фалеа дека за 2 години имало 700.000 превезени. На прв поглед изгледа многу, но кога ќе видиш дека еден билет кошта 100 денари за возрасни, 50 денари за деца од 6-14 години, а бесплатно за децата до 6 години и за постарите од 62-64 години. Тогаш се поставува прашањето колку пари инкасирале од жичарата? Кај се трошоците на струја, одржување на механизацијата, плати за работниците.

И насекаде ни се случува истото, живееме на СУБВЕНЦИИ.
Владата и општините им пуштаат пари на јавните претпријатија за да можат да преживеат.

Исто ќе биде и со тркалото, таму никој не смее да одреди цена за превоз повисоко од 100 денари, ај да те видам како ќе извадиш инвестиција од 20 милиони евра со карти од 100 денари.

Многу е смешно, ептен, ќе плаќаме за проект кој на никој од старт не му се допаѓа, уствари дијалог со тебе и такви како тебе не е ни потребен, ти сеуште ги сметаш плажите, врбите, водоскоците и останати срања од СК2014 како успешни проекти (да ги тргнеме настрана спомениците и зградите, тука има простор за дебата).

ова можеби го прават како превенција од поплави.
ако заврне силен дожд и скопје се поплави луѓето ќе може да се качат на панорамското тркало и да се спасат од водата.
место да ги средат одводните мрежи во градовите, после малку посилен дожд многу градови се катастрофа, пари се трошат на луксуз и на правење лажна слика и приказни како ние сме високо развиена земја.

Да....
Јас пишував за рингишпилот уште кога го поставија. Тогаш ставија цена од 30 денари. Сега колку е цената не знам, ама ќе прашам
За возење со автобус „ 5 “, од Ново Лисиче до Ѓорче 2, цената е 35 денари а возењето трае 45 минути
А за дечиња 30 денари за 2 минути рингишпил.
Има ли тука логика?
ЈСП го дотираат, па нека го дотираат рингишпилот,
Карта за рингишпил 2 денари,
Нека се возат дечињата

Која е потребата од субвенции за ова? Ај субвенции за национални музеи,театри ама што ќар ќе има државата од тркало ако не праи пари.

Читам страни поназад објаснувате кое е значењето на сите споменции па и на прометеј(според авторот). И ти делува како да е некоја национална стратегија,па го слушаш грујо на снимките како шпанските скали му се јаки и треба да ти е јасна работата. Што ќе се гради одлучува Груевски пошто му е јако,сите останати работат на стратегија како тоа да се оправда и да лапнат некој денар за трудот.

ова можеби го прават како превенција од поплави.
ако заврне силен дожд и скопје се поплави луѓето ќе може да се качат на панорамското тркало и да се спасат од водата.
место да ги средат одводните мрежи во градовите, после малку посилен дожд многу градови се катастрофа, пари се трошат на луксуз и на правење лажна слика и приказни како ние сме високо развиена земја.

Ова го прават за почист водух. Кога ќе паднат маглите зимата, ќе го пуштат да врти на тројка и ќе го издува сиот смог.

па го слушаш грујо на снимките како шпанските скали му се јаки и треба да ти е јасна работата.
Па тоа е и проблемот генерално. Се слушнаа неколку снимки, и сите мислат дека јасна им е работата.

Ти као да имаш дополнителни информации зашто го прават проектот :)
Немам дополнителни, ги имам истите информации што ги повторија милијарда пати. Ама ете, разговорите од 2012 и 13, кога се дискутирало за практични решенија на изведбата биле доказ дека проектот не бил осмислен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom