Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Не му викај фала. Кој те тера да му речеш фала?

Не му велам фала.. немам потреба, ниту намера..... не сум го гласал за да му речам фала нему ниту па било кој друг, ако би го гласал .. :) ... не иде тој однос баш така.. но тоа е друга прича.. за сега небитна..

Тоа ФАЛА, он сам си го бара, па си го рече мајката... не сум глув :))) Тоа таквите кај нас уствари сами си го бараат... така функционира тој однос кај нас.. од 91.. нашиве овде имаат сфатено дека „Еј она бившоно го снема, Тито цркна, и кој ќе ни биде лидер? Аааа овој! Епа ајде да го избереме.. “ Тоа иде така кај нас, некако непишано, ама како што едните бараат лидер за да им врши она што го сањаат, така овој, ги држи со тоа „неискажано, очекувано ФАЛА“ ....

Само не говори во туѓо име, тоа смета. Тоа е генерално проблемот. „Вработените во ДМ, земјоделците во Новаци, жителите на Шипковица и Речица имале ова, им фалело она.“

Колку и некој да мисли дека тие луѓе се глупи, колку и објективно да се необразовани, биди убеден дека десет пати подобро од тебе и мене заедно знаат што е добро за нив. А твоите поплаки, убедувања, очекувања од власта се апсолутно легитимни, и секако дека може да ги презентираш.

Ех сеа.. лошо си ме проценил тука.... ама тоа е така затоа што во вториов пасус што те цитирам, апла политичко-партиски го изрецитира тоа.. што во суштина и ти личи, и е јако јако предвидливо... честопати си го правел тоа.. и гледам.. сеуште добро ти оди.. ;)

каде тоа јас говорев и говорам во туѓо име? :)) Ниту пак некој од тие луѓе дали во Пелагонија, или сега, посокоро, во Тетовско, сум потценил?

Еве цитирај ме со што тоа сум некои од нив сум ги омаловажил? Па ако си бил во заблуда, ќе те поправам, а ако сум се излајал, ќе се извинам ;-) ..

А дека сум пис на јазик.. Што јес ЈЕС! :D Али тоа за оние од форумов (но и надвор од него), што со боринче си го заслужиле... значи тоа, само по заслуга :))

Секако.. .нема проблем.. .

Еве се пријавувам за работна акција, доброволно... Кажи време и место и сместа ќе се нацртам да ти го исчистам кАналот предкуќи...

и никој више, никад, нема Џубре да ти фрљават...
Фала многу, не треба. Во моето село сами си ги чистиме каналите а ти чекај од владата да ти ги исчисти, можеби и сијалица сам не менуваш кога ќе ти прегори, чекаш од мин. за транспорт , служба за менување сијалици да ти ја смени.

За прв пат 2008 или 9 почнаа да се чистат каналите тоа ми беше поентата. Претходно не беа пипнати..
ех, да не беше оваа власт...
2jg6j2b.jpg

Фала многу, не треба. Во моето село сами си ги чистиме каналите а ти чекај од владата да ти ги исчисти, можеби и сијалица сам не менуваш кога ќе ти прегори, чекаш од мин. за транспорт , служба за менување сијалици да ти ја смени.
Водостопанските субјекти се оние кои треба да се грижат за мелиорациите во државата. Мелиорации во смисол наводнување, одводнување, подобрување, заштита и тн. Пред една година беше најавено формирање АД Водостопанство во државна сопственост ама ни ал ни абер нема од функционирање. Цел нормален свет прво вложува во храна и исхрана, подобрување на условите за живеење на сопствените граѓани (инфраструктура, услуги), потоа во се друго.
а ти чекај од владата
не знам по која логика владата е одговорна и троши за 2-3 км2 во центарот, а не е одговорна и не троши за мелиоративни мерки во земјата. Ние последниве години стално имаме потфрлање, намалување и на површините и на приносите, се поголем трошок за увоз на храна, иселување на македонците од другите места исклучиво кон 3-4 скопски населби (уредени со огромни средства од државниот буџет со цркви стиропор фонтани и плажи) и странство. Тоа е се резултат на долгорочните владини политики, тоа не е вина на граѓаните.

Последно уредено:
Проблемот со чистењето на каналите не е во парите. Пари за чистење и одржување на каналите, пороите, доловите и.т.н се одвојуваат и тоа прилично големи суми. Проблемот е во тоа што тој што ги зема тендерите за чистење на каналите (се знае која и каква фирма добива такви тендери) воопшто не ја брка работата, ке пушти таму некое дрто машинче да побрчи негде годе по некој саат, ке потроши некое литро нафта колку да видат дека е на терен и потоа ке си ги лапне паричките, дел ке даде за бакнирака а другите за него. Потоа ке кажат колку и колку километри канали биле очистени.... тоа е проблемот а не дека не се одвојуваат пари за таа цел...
E ова е тоа!
Еден пример, општина Прилеп милиони испраа со вакви работи. Сите што се блиски до Мајран и советниците, газдите на фирмите се преполнија од пари за изминатите 10 години. Затоа минатата зима снегот никаде не беше исчистен и рекорден број на луѓе со скршеници имаше.

Ако го бранам проектот не значи дека немам замерки. Триумфална порта е непотребна а уште повеќе ми смета нејзината локација. Истото се однесува на Шпанските скали, на тој простор требаше да биде црквата.
Најголемиот дел од спомениците би ги тргнал од центарот на градот итн.[DOUBLEPOST=1439326214][/DOUBLEPOST]@Let 3
Не е барок, не ги читаш постовите
https://en.wikipedia.org/wiki/New_Classical_architecture
Скопје го надмина Охрид според бројот на туристи. А за потенцијалов на ваквиот туризам, што да ти кажам, види Виена што постигна. Сега море немаме, секако дека не е само Скопје, потребни се големи вложувања и во Охрид и другите градови, скијачките центри итн. Ова е само почеток, се надевам.
А зошто да го надмине?
Зошто да се силува нешто што е просечно наспроти нешто што има далеку поголем потенцијал да биде туристичка атракција?

^
Не сакав да се тргне фокусот од Фрчко, иако е офтопик, но ајде ќе ти одговорам.

Не гледам зошто да ги споротиставуваме Охрид наспроти Скопје и актуелниов проект. Дали поради новите згради, старата чаршија или Охрид, или нешто трето...
На нет можат да се најдат најразлични импресии од туристи и позитивни и негативни, некој ќе дојде поради едно, друг поради друго. Кога ќе се поврзат со автопат Скопје и Охрид тоа ќе биде уште еден плус, Кичево - Охрид се гради.

Sepak moze da zaklucime deka Skopje2014 e odlicen proekt, koj nosi benefit na 24 stopanski i industriski granki, no , i preku spomenicite, go ispolnuva pravoto na makedonskiot narod da si ja neguva svojata nacionalna kultura i istorija- anticka, srednovekovna i sovremena .

Sepak moze da zaklucime deka Skopje2014 e odlicen proekt, koj nosi benefit na 24 stopanski i industriski granki, no , i preku spomenicite, go ispolnuva pravoto na makedonskiot narod da si ja neguva svojata nacionalna kultura i istorija- anticka, srednovekovna i sovremena .

Едно 100 пати наназад пиша вакви скоро идентични постови... толку ли од штабот незнаат ново да измислат?
Ама не скроз идентични, дај кажи нешто ново со твој ум пишано, а не со друг

Сепак може да заклучиме ....:pos::pos::pos::pos: у мнозина вика...........

Дaли aкo кaжaм " Сепaк мoже дa зaклучиме декa Скoпје 2014 е делo нa селскa неписменa бaгрa и декa нa нaјгoлемите дебили им се дига кoa ќе гo пoгледнaт.." е реaлен генерaлен oдрaз нa сoстoјбaтa и прикaзнaтa зa Скопје 2014, и дaли ти се пoистoветувaш сo тoa?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom