Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Јас го мислев истото кога излегоа првичните фотографии за пиратскиот брод на Вардар, но ете се оствари и тоа чудо.
ХММММ квалитето на фотошопот е мизерен криви се фасадите луѓето чудни така да се сомневам во вистинитоста плус и изворите се доста сомнителни билд го има копипестирано текстот од некој од нив. Така да не би ме изненадило ова да е некоја превара ама не сум 100% сигурен.

ЗА на тоа место има најмалку три верзии,што,дали и како ќе се гради. Ова можеби е петтата.

Но што и да е, таму не треба ама баш ништо да се гради, и секој кој смета дека треба да се гради има нејасни концепти за естетика и уредување

ЗА на тоа место има најмалку три верзии,што,дали и како ќе се гради. Ова можеби е петтата.

Нема 3 или 5. Постојат две идејни решенија за кои се предмет на јавно наддавање.
--- надополнето: 28 мај 2013 во 19:59 ---
ХММММ квалитето на фотошопот е мизерен криви се фасадите луѓето чудни така да се сомневам во вистинитоста плус и изворите се доста сомнителни билд го има копипестирано текстот од некој од нив. Така да не би ме изненадило ова да е некоја превара ама не сум 100% сигурен.

Ај ѕир тука, на двете идејни решенија. :))
http://mtc.gov.mk/new_site/mk/storija.asp?id=4293

Значи грозотиве официјално постојат како план.

Но што и да е, таму не треба ама баш ништо да се гради, и секој кој смета дека треба да се гради има нејасни концепти за естетика и уредување

Мој став е дека треба да се гради,НО,најмногу 3-4 ката,до висина на сити галери.Со изградба на тоа место плоштадот ќе се оформи конечно од сите страни.

Мој став е дека треба да се гради,НО,најмногу 3-4 ката,до висина на сити галери.Со изградба на тоа место плоштадот ќе се оформи конечно од сите страни.

Значи не е поентата да се угуши просторот од сите страни. Ама претпоставувам ти би сакал да си седиш таму горе ако се направи ова ужаснава копија на шпанските скали. Ова е во ТОП 3 глупости од Скопје 2014 (више може и листи да си праиме :D)

Ама ако не го спречи ова Андрејчо, ќе мора ние да реагираме. I'm ready..

Не знам, не знам шо да ти аргументирам на ова, па сите го плукавме оној чир на плоштадот што го направија (знаеш на кој мислам) зошто мора уште еден ист таков одма до него (макар бил и во барок стил).

Џабе се објаснуваме јасно е дека не сме на иста лента во врска со уредување. Вас и цела македонија да ја бетонираат и на сите шуми и полиња да изградат нешто ќе викате ако убаво е бар се гради.

Мене не ми е јасно ова на место на Лумикс ќе се гради или малку подолу? Ако планираат и фасадата на ЕВН да ја мењаат и плус шпанскиве скали на рамна површина а меѓу нив Лумикс ќе биде најгрозното нешто кое што му се случило на Скопје.

Дома да си оформиш ти, докурца од вакви ретардирани изјави ТРЕБА ДА СЕ ГРАДИ.
Го усраа градов, ја не знам како може да ти се бендисува ова, или мораш ради политичка припадност или толку ти е укус :)

- Јанко Константинов (автор на Телекомуникациски центар во Скопје, Педагошка гимназија, гимназија„Никола Каре“; Медицински центар во Скопје; ) во 1954 заминал на специјализација во Кралската данска академија за архитектура и уметност во Копенхаген. Во Данска работел со познатите архитекти како што се Јакобсен, Маркелиус, Шлеге и Расмусен. Во Јувескула, Финска 1957 работел со Алвар Алто. Од 1955 до 1958 година тој бил архитект проектант во шведската престолнина Стокхолм, во бироата на С.Трегорд, Н. Кехингер и Г.Летсторм (училиште во Хелсингорден, училиште во Фалун, техничка висока школа во Стокхолм, администрација и трговски центар и станбена населба во Хелсингорден). Во 1958 година го проектирал музејот во градот Олборг во Данска. Од 1958 до 1964 година, Константинов престојувал во Лос Анџелес, во САД, каде што работел како проектант дизајнер во ателјето на Виктор Груен, а подоцна и во ателјето „Даниел и Џонсон Медеха“. Контактот со делата на Франк Лојд Рајт и Еро Саринен, како и соработката со повеќе архитекти кои биле ученици на овие големи американски архитекти, ќе има есенцијално значење за односот на Константинов кон архитектонската форма. Од проектите од овој период се издвојуваат: покриениот пливачки базен во Лос Анџелес 1960-1962 и Научниот центар за Јужна Калифорнија 1962-1965. Иако етаблиран и афирмиран проектант во Калифорнија, Константинов сепак одлучил во 1964 година да се врати во Скопје и да го даде својот придонес во изградбата на разурнатиот град.
Едноставно на изглед и сега и тогаш веројатно доста напреден изглед...
800px-KUNSTEN_Aalborg_2006.jpg

Внатре ептен слично на галерии кај нас, домови на култура,театри и слично...па не се жалеле Данците
KUNSTEN_interior.jpg

http://simpsons.wikia.com/wiki/Escalator_to_Nowhere

Постарите може се сеќаваат на оваа епизода од Симпсонс, само нашиве ќе бидат скали што не водат нигде.....уствари и идејата не е толку лоша - да ги испофрламе поддржувачите на „проектов“ од таму....
--- надополнето: 29 мај 2013 во 09:08 ---

Плоштад главен и пјацета, се си е оформено тука, ѕирни на гоогле за Сан Марко во Венеција и јасно ќе ти биде.....нема место за ништо тука - на едно такво силно пешачко движење (искрено само овде Скопје може да личи на град) ти да му напукаш некаков објект е класично силеџиство....

....и уште еднаш прашувам - каде се тепачите црковни да се тепаат сега кога им е (наводно) тргната црквата од овде?

Колку повеќе глупости прават току повеке има против проектот,не држи веке битно се гради нешто... Не ми е јасно само дали и тие што преоктираат не сфакаат дека одат во крајности.Гледам дека и Вангел Божинов најглоемиот подржувач почна срамежливо да говори дека не треба да се менуваат сите фасади и да се уништува се од тоа време.А згардите што ги критикувате дека се куп од бетон се проектирани да издржат големи земјотреси не трескајте зелени

На став сум дека човек што не се разбира од ова не треба да дава финален суд.
Според тоа, најдобро е да се прашаат луѓе чија дејност е токму оваа.

Како што разбирам, дури ни „нивните“ архитекти не даваат потврда за ова однесување.
Прашање е и дали има некој кој по струка ќе го одобри ова?

Иако можеби како обични набљудувачи немаме изострен вкус, сепак некои работи се косат со здрава разум,
како на пример рингишпил. Друго нешто е о ч и г л е д н о т о натрупување на помалку од 1 km^2.

Па на крај, се сомневам и во листата на приоритети. Сметам дека приоритетите не им се соодветни на состојбата во државата. Друго нешто - премногу неспособни лица се поставени на клучни позиции и сѐ се тоа едни исти личности кои се поместуваат низ министерства секоја година. Сѐ некако личи без план, без поента, без повисоки размислувања и инвестиции на долг рок ...

Нешто друго што не разбирам - проектов ми личи дека се прави со голема доза на тврдоглавост; некако не е концизно кој точно е тој што го нарачал и прифатил, дали граѓаните го одобруваат, итн., но сепак продолжува без поголеми проблеми.

Не знам ни дали има некој што го прифаќа во овој формат?

Молба до некој што е подобро информиран, да ни објасни што е поентата на ова однесување (кое е на раб на лудост, во *најдобар* случај).

Во спротивно, јасно е на што помислува секој кога има толку сплеткани „игри“. А ако е така, подобро ќе беше парите да ги земеа, елементарно од каса и без трикови туку на рака, отколку оваа „софистицирана“ проневера која прави двојна штета.

Ова последново што го видов денес беше за фасадата на ГТЦ. Кога го видов барокот во пун сјај и таму ми се згади. Може да се направи некаква промена на фасадата, но барок никако. Особено фасадаите не ЕВН и Народна банка едноставно НЕ СМЕАТ да се менуваат! Очигледно Грујо решил све да мења од корен

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom