Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Не , него збориш глупости. Сите биле против,сите професори па и студенти пази молим те..освен Грчев пљунут комуњар и бивш градоначалник ,кој ништо не направи за негов мандат... ја незнам друг некој така жестоко да излезе у јавност.Ако има кажи кои се.
Второ,збориш за поплави... Вардар нема таков водостој за да го поплави Скопје,не во центар..последна поплава била 62-ра,ама тогаш немало регулирано речно корито,кејот не бил изграден. Неможе 4 сплавчиња толку да го надигнат водостојот за да се прелее преку коритото. Поопасно е ѓубрето,старите фриждери и шпорети и сл. него сплавовите. Една работа е да не ти се свиѓа нешто,друга е да даваш неаргументирани разлози за истите само колку да го оправдаш тоа.

Ако те интересира мислењето на студентите, асистентите и професорите оди на АРХ. фак. и прашај било кој, ако ме сретнеш и мене таму ќе ме прешаш и мене лично.......
Вие само Грчев сте го гледале во ТВ (сител и Канал5), ако и за другите очекувате да слушнете таква изјава тогаш се залажуваш, јас бев меѓу нив, и знам дека се против........
И мене лично ми пречи Грчев што политички е мотивиран и претера со критиките, на груб начин се изразува, и ви дава оправдување за да го сфатите како несериозен, но за жал неговите критики имаат база.........

Сплавовите се последна работа, и мостовите се поставени така да се носат од коритото, а пред децении мостот Гоце Делчев има распон колку ширината на реката......

Кога се проектира нешто се рачуна со максимални параметри, во нашиот случај со максимална висина на нивото на реката што ја постигнал последните 100 год.......значи и волуменски е важно колку зафаќа коритото...

Никој не вика за ѓубрето да не биде отстрането, тогаш глупоста е уште поголема, таму плови ѓубре, а овде даваат илјадници евра за изградба на сплавови......
Државата неспособна да се справи со хигиената а сака луксуз, пази, по свој вкус.........
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 21:42 ---
Koj ги брани бе,што оговараш позади грб. Само му реплицирав на глупостите кои ги напиша рамковниот суграѓанин. Ќе се излеел Вардар ради сплавовите...дрн дрн Милојке.Као Вардар Волга да е. Му сметале сплавови а не му смета ѓубрето кое го фрла у Вардар и моча и кења у него. Не гледа дека Скопје у деловите кај што се они е како депонија како Багдат е ж,немаат никаква хигиена ни па свест за хигиена.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 19:57 ---

Земам да :icon_lol: хепи? Сакаш да знаеш колку?

Тоа е тоа, сакаш да ми ја затвараш устата со тоа што ми покажуваш дека треба да се грижам на тие дела каде живеат *мои*, а овде живеат *твои*......
Тоа што има ѓубре, треба во државата да се жалиш, зошто кога се става некаде албанско знаме веднаш сите скокате одмаа да го тргнеме, а за ѓубрето ваше е, вие го правите, вие не сте хигиенски културни......
Сите проблеми околу ѓубрето во сите градови на државава би се решило ако не би направиле десетици споменици (пази, кои се направени по вкус на власта).......
Или еве идеа да направивме споменици од ѓубре, денеска ќе ги решиувме и проблемите од регионот.......

И колку сплава ќе направат???Да не рече 4???
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 21:46 ---
http://kajgana.com/koi-se-najubavite-kukji-vo-svetot

Eve gledajte [to e modernisti;ka arhitektura.........

Ајде сега ќе дојде Зоки хирург, ќе направи Куманово 2020.:pos:
Секако ако добие.
Па и да направи. За разлику од Зокита бабицу што ништо не направи. Уствари направија,коцкарски дугови а општина ќе враќа ;)
Ајде да те исправам малку. Прашај секаде вмровски градоначалници што направиле по Мкд, па јави колку повеќе направиле од Циц, Стевчо и Заев, па ни на сите објасни.
Имав прилика со вмровци да зборам кои се од градот кај што е Бузлевски. Велат Бузле ништо не направи, сегашниов ништо. Прошетале по Куманово, вика и вашиов ништо, како може истото да го збори или дека е Сдсмовец па удри и по него? Не е којзнае што во Куманово, ама ете се гради базен, се асфалтираа неколку поголеми улици по населбите и градот, како што викаш го украде мермерот(кој мислам дека беше партал крш), стави бекатон, ама пак изгледа убаво, го среди плоштадот, кеј каков таков пак личи на нешто, подолу тениско игралиште, кафиќ, лизгалиште, не е како порано, поставено е осветлување на влезните места кон градот, ги прошири Октомвриска, 3та МУБ. Подобро тоа отколку да ни лупа само споменици по град. Ако ни доаѓа следниов со памет(не е таков Зоки, ама ќе биде фигура на која ќе му наредуваат што да прави) како Коце, нека се обеси одма. Викаш коцкарски дугови, па овие по Скопје што прават, пералница, плати толку за споменик, пиши толку, задолжи тродупло. Кој ќе враќа, баба ми? Само што донесоа буџет, одма сплавови, одма 5 нови споменика, ќорав ли е народов не знам само за што се мрзнеше со контрапротести.

Ајде да те исправам малку. Прашај секаде вмровски градоначалници што направиле по Мкд, па јави колку повеќе направиле од Циц, Стевчо и Заев, па ни на сите објасни.
Имав прилика со вмровци да зборам кои се од градот кај што е Бузлевски. Велат Бузле ништо не направи, сегашниов ништо. Прошетале по Куманово, вика и вашиов ништо, како може истото да го збори или дека е Сдсмовец па удри и по него? Не е којзнае што во Куманово, ама ете се гради базен, се асфалтираа неколку поголеми улици по населбите и градот, како што викаш го украде мермерот(кој мислам дека беше партал крш), стави бекатон, ама пак изгледа убаво, го среди плоштадот, кеј каков таков пак личи на нешто, подолу тениско игралиште, кафиќ, лизгалиште, не е како порано, поставено е осветлување на влезните места кон градот, ги прошири Октомвриска, 3та МУБ. Подобро тоа отколку да ни лупа само споменици по град. Ако ни доаѓа следниов со памет(не е таков Зоки, ама ќе биде фигура на која ќе му наредуваат што да прави) како Коце, нека се обеси одма. Викаш коцкарски дугови, па овие по Скопје што прават, пералница, плати толку за споменик, пиши толку, задолжи тродупло. Кој ќе враќа, баба ми? Само што донесоа буџет, одма сплавови, одма 5 нови споменика, ќорав ли е народов не знам само за што се мрзнеше со контрапротести.

не ме интересира мене кој од која партија е,ти сваќаш ли? Мене он како човек ми е битен со резултати и дела. Има градоначалници на вмро кои миљон пути повише направиле од Циц а има и бетер. А ти прво запрашај се колку години е на власт Циц па помножи со колкав буџет располага годишно,па на тоа одземи што има направено и ќе видиш која математика искача. У моја населба е кал до гуша кога ќе завне а ти ми збориш за тениско играчиште на кеј,к*р ме боли мене за тениско игралиште кога мене ми треба чамец за да стигнам до центар:facepalm:

303538_405675189510299_589701828_n.jpg

За овај ли Зоки?

Кумановац се јавља на радио и вика
-Добар дан може ли нешто да кажу
и нормално водителка му вика - Може
-Епа овакој , ја днске најде новчаник и у њега имаше 1000 евра 200000 денара и лична карта на име Зоки
-И добро сга што
- Епа ништо ако може едн голем поздрав до Зокита

Централното градско подрачје на Скопје ќе добие стилизирани сендвичарници со антички столбови кои ќе соодветствуваат на новите градби од проектот „Скопје 2014“. Министерството за транспорт и врски во денешното соопштение до медиумите објаснува дека се понудени на електронско јавно наддавање шест локации со површина од осум метри квадратни, на кои заинтересираните стопанственици ќе можат да подигнат објекти според одбраното идејно решение. Сендвичарниците со висина од пет метри ќе бидат лоцирани кај „Порта Македонија“, на улицата „Македонија“, во паркот „Жена борец“ и кај зградата „Тифани“. Почетната цена на лицитацијата изнесува 6.000 денари за метар квадратен, а рокот за доставување на понудите истекува на 13 февруари. Идните сопственици на киосците за продавање сендвичи ќе бидат познати на 20 февруари. Сите фирми што сакаат да учествуваат на наддавањето се должни да достават банкарска гаранција во износ од 30.000 евра како доказ за сериозност на понудата.
Barokna%20Sendvicara%20viz01.jpg
Barokna%20Sendvicara%20viz02.jpg
Дополнителна новост за центарот на Скопје, предмет на денешното соопштение од Министерството, претставува пренамената на планираната подземна гаража зад македонското Собрание во катна гаража со компатибилни класи на намена. Градежната парцела со големина од 2.455 метри квадратни им се нуди на инвеститорите, кои на атрактивната локација можат да подигнат објект со максимална висина од девет метри. Од министерството ја имаат утврдено почетната цена на 1.850 денари за метар квадратен. Пријавите за учество на наддавањето треба да се достават најдоцна до 13 февруари, заедно со банкарска гаранција во износ од 50.000 евра како доказ за сериозноста на понудата. Чинот на доделување на локацијата ќе се изврши на 20 февруари.

Ке ги избрише ли некој старите сендвичари до порта Македонија ?Знам дека имаше такви најави да се рушат бидејки и требало поголем простор на портата да изгледа поубаво .

Ке ги избрише ли некој старите сендвичари до порта Македонија ?Знам дека имаше такви најави да се рушат бидејки и требало поголем простор на портата да изгледа поубаво .

Tребаше да се рушат Чичко Стоилко и компанија од таму,незнам што стана со тоа..ама кај и да е ќе ги размонтираат.

Зашто секој пат помислувам дека е крај на лудилото........помислив дека подолу од сплавовите не можат (треба да се убие кој го предложи тоа,да се обеси за јајца на плоштад заедно со цела фамилија негова), сега гледам циркуз и од сендвичарите прават......
Кад је бал,нек је маскенбал....

Зашто секој пат помислувам дека е крај на лудилото........помислив дека подолу од сплавовите не можат (треба да се убие кој го предложи тоа,да се обеси за јајца на плоштад заедно со цела фамилија негова), сега гледам циркуз и од сендвичарите прават......
Кад је бал,нек је маскенбал....

Извини а што им фалат? Или лим бараките се најбољи а? А надвор фриждер со сладолед.

Чорба македонче.
Па ништо не им фали, ништо. Баш ништо. ОК?

Не е ОК,ако незнаеш што да кажеш не ме цитирај. Поставија низ центар и дрвени баракичиња за книги и за нив јадевте трици...кои се тие лудаци пичка ги матер на што личи... и ? Што им фали? Напротив делуваат многу симпатично и ја разбиваат монотонијата на сивиот бетон,изљупените фасади и лимаријата што ја има низ Скопје.

kukicki-stari-knigi-01.jpg

Да ви се плукнам во тој проект Скопје 2014, денеска бев нешто по градот имав работа, па пројдов пешки од стара турска чаршија, до соравија. Како низ масовна гробница да проаѓа човек, споменик до споменик, раскопано лево - десно, вардар како мочуриште па уште и бродови, сплавови па и плажа, пази немој. Сите споменици, шмизли, бикови, мечки, волови позеленети како жаби изгледаат, што убаво видите немам појма. Да е вака во Куманово би се иселил у некое село подобро отколку да гледам грубештија по градот, глупост и пљачка невидена, ама ако гордејте се, ќе осетите кога ќе почне ова да се враќа, долгот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom