Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Разгледување опции за проектот Општина Центар 2014 е везден актуелна тема. Немаат концепт или што е во прашање...некако премногу ги менуваат, преку ноќ (за разлика од другите дупови и гуп кои никако да се изменат). Ама држава сме, еве сеа и тркало ќе има на мост, најверојатно една детска неостварена фантазија. Не ми е јасно како пропуштија зоо и лунапаркот да ги сместат во центарот.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=42031

Три врби во Вардар за четврт милион евра

Живи врби ќе се издигнат среде Вардар за четврт милион евра. Градежната фирма „Еуро Проект“ е изведувач на скулптурата „Три врби во реката Вардар“. Тоа значи дека секоја врба од проектот наречен „разубавување на Скопје“ на Министерството за култура чини околу 82 илјади евра. Од фирмата изведувач велат дека договорот со Култура го потпишале вчера.

Сега проектот Скопје 2014 освен палми, фонтани и два моста,ќе го красат и три живи врби поставени во средината на Вардар.

За десетина дена, спроти трите кули кај ГТЦ треба да почне изградба на врбите. Рокот скулптурата–дрвја да се издигне над реката Вардар, според проектот, е три месеци.
Врбите се од видот „салиџ алба“ и можат да пораснат и до триесет метри. Ќе бидат засадени во бетонски саксии обложени со нерѓосувачки челик. Саксиите се замислени да бидат во форма на коцка со широчина од два метра. Според Министерството за култура скулптурата Врби ќе и оддава почит на вегетацијата на главниот град.

Пандорче Димитриоска

Прашај на друго место, мене пушти ме на мира чај да си пијам
Те разболеа цитро на нервна база :icon_lol:
--- надополнето: Oct 26, 2011 11:20 PM ---
Три врби во Вардар секоја од нив чини 80 000 евра.
Тие не се обични врби, тоа се на Коцка врбите. Мајка му џабе ли ги одгледуела, знаела дека кад-тад ќе и бидат вредна инвестиција :icon_lol:
Со следната акција за посадување на иднината сигурно ќе се опфати и засадувањето на врби у Вардар. Колку поише врби у Вардар, толку поише ќеш у нечиј џеб
--- надополнето: Oct 26, 2011 11:24 PM ---
Според Министерството за култура скулптурата Врби ќе и оддава почит на вегетацијата на главниот
:pos:
Добро зар стварно мислат дека сме до толку малоумни :place:

Од веста за Врбите прееска ми се приплаче кога чув, ама онака сериозно да се изрикам. Додека новороденчиња и родилки мрзнат по мизерните болници во кои нема парно (Велешката), додека други се борат за живот со разни болештини, додека на некое му фалат САМО 6000 евра за да се лекува, на овие им текна врби да садат во Вардар.
Жалосно и бедно е тоа што една мочана врба е поважна од нечиј човечки живот. Нели сфатија дека е повеќе од доволно ?!

Од веста за Врбите прееска ми се приплаче кога чув, ама онака сериозно да се изрикам. Додека новороденчиња и родилки мрзнат по мизерните болници во кои нема парно (Велешката), додека други се борат за живот со разни болештини, додека на некое му фалат САМО 6000 евра за да се лекува, на овие им текна врби да садат во Вардар.
Жалосно и бедно е тоа што една мочана врба е поважна од нечиј човечки живот. Нели сфатија дека е повеќе од доволно ?!
Офтопик е, но многу ме потсети на оваа сцена:
http://www.kontranews.com/183459/schindlers-list-ending
(На јутуб го нема целосно, скратено е)

Како се перат пари практичен пример, за сите оние кој се на економски, а не го сфатиле поимот „перење пари“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom