Сирахудин Хагани

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.593
Талибанците му направиле видео на Бови Бергдал (на сликата) киднапиран Американски војник со кој сега се изживуваат.

И покрај идните можни преговори за да го спасат војникот, Сирахудин Хагани, водачот на Талибанците ќе биде покоен. Хагани се смета дека е мозокот на бомбашките напади во Афганистан.

art.captive.inv.jpg

KABUL, AFGHANISTAN – A Taliban video of a US soldier kidnapped outside his base in southern Afghanistan nearly three weeks ago may prove to be a valuable bargaining chip for his kidnappers, according to analysts here.

The soldier, named by the Pentagon today as Pfc. Bowe Bergdahl of Ketchum, Idaho, has been missing since June 30. According to the US military, he was taken while outside his base in southern Paktika province, a restive region that shares a border with North Waziristan in Pakistan.

He appears shaven-headed and is seen wearing a traditional shalwar kameez in the video (see below), appearing emotional and nervous throughout its 28-minute duration.

“I have my girlfriend who I’m hoping to marry, I have my grandma and grandpas,” he says. “I have a very, very good family back in America, and I miss them everyday that I’m gone. I miss them, and I’m afraid that I might never see them again, and I’ll never be able to tell them that I love them again, I’ll never be able to hug them.”

After being prompted by one of his captors, he adds: “Please, please bring us home so that we can be back where we belong and not over here, wasting our time and our lives and our precious life that we could be using back in our own country. Please bring us home.”

Bergdahl’s father, Bob, issued the following statement through the Defense Department:

“We hope and pray for our son’s safe return to his comrades and then to our family, and we appreciate all the support and expressions of sympathy shown to us by our family members, our friends and others across the nation…. Thank you, and please continue to keep Bowe in your thoughts and prayers.”

Haqqani network suspected

The area the kidnapping took place suggests it is most likely the work of the Haqqani network, “who are not traditional Taliban, they’re more strongly associated with Al Qaeda,” says Haroun Mir, Director of Afghanistan’s Center for Research and Policy Studies (ACRPS) in Kabul.

The Haqqani network is led by Sirajuddin Haqqani, dubbed by analysts as a “terrorist mastermind” who has been linked with a number of the most high-profile terrorist attacks in Afghanistan over the past two years.

According to Mr. Mir, the video is “a classic case of Al Qaeda propaganda” as the group imitates psychological tactics employed by insurgents in Iraq to great effect.

First US soldier taken in Afghanistan since 2001

Private Bergdahl is the first soldier to be taken in Afghanistan since operations began in 2001.

“They may ask for the release of some Taliban from Bagram [prison],” says Fahim Dashty, editor of the Kabul Weekly. “As far as I know, in all the kidnapping in the last few years there was a deal either from the Afghan government or the international community. So it’s possible that another deal will take place.”

Echoes of David Rohde

The kidnapping also has echoes of the abduction of David Rohde, the New York Times journalist who reportedly escaped from his captives earlier this month. (See Monitor coverage of the abduction and escape here.)

Though Mr. Rohde was captured in Logar province in Afghanistan, he was taken across the border and held in North Waziristan by the Haqqani network.

If he is taken across the border into Pakstan, any hopes for a rescue operation by authorities are severely diminished, says Prakhar Sharma, head of research at the Centre for Conflict and Peace Studies in Kabul.

Talks through unofficial channels?

Analysts say that the best hope for Bergdahl is if the US decides to open up negotiations through “unofficial channels.”

A US military spokesman in Kabul, Capt. Jon Stock, told Reuters: “The use of the soldier for propaganda purposes we view as against international law. We are continuing to do whatever possible to recover the soldier safe and unharmed.”

Еве го видеото:

Значи сите оние правила и норми кои важат во западниот свет треба да се игнорираат кога е во прашање исламот. Тие не почитуваат фер војување и се изживуваат со заробени војници, па затоа ни толеранција ни човекови права треба да важи за ова ѓубре. Треба Американците да се однесуваат на ист начин кон заробените терористи како што прават и овие и нормално сечење глави пред камера... се кладам дека ќе ги има во изобилство доколку се возврати на ист начин.

Им направија така пред 100 години на Филипините кога ги мачкаа куршумите наквасени со свињска крв. Оттогаш немаше проблем цел век се до последниве години кога се појави групата Абу Сајеф.

Но и војников бил преглуп да напушти стражарско место длабоко во непријателска територија. Ми делува како да залутал во војска, како да е еден од оние што станале војници за да добијат степендија. На видеово ми изгледа дека доживеал нервен слом.

Инаку специјалци со кои сум разговарал ми кажувале дека е можно да бидат заробени ако се пред умирање или во бесвесна состојба, во никој друг случај нема да се дадат. Можеби делува малку нагласено, но така е. Доколку се фатени, оној момент кога двајцата или тројцата околу нив малку ќе се опуштат, специјалците одат на последна варијанта, па кој остане жив. Доколку не, им останува само да умрат од тап нож.

Во секој случај, војников игледа е готов и само чудо може да го спаси. Се надевам нема да “плаче’’ на крај и ќе умре достоинствено.

Абе непријател на туѓа територија е, го заробиле и може да бираат дали да го убијат или разменат за свои заробеници ама за вакво нешто би им возвратил најмалку десет пати пожестоко, секако со нивниот камен. Мислат дека плашат некој со вакви клипови и јавни егзекуции, епа да видиме ако се врати со иста мера десетструко како ќе реагираат. Почнуваат се повеќе да стануваат неподносливи. Ги рачунаат Американците за окупатори (тоа и се уствари) ама истовремено забораваат дека и самите се обидуваат да извршат тивка окупација во сите христијански земји и мислат дека некој е глуп, а секогаш цвикаат одкако ќе им се покажат заби... секако после нивните провокации.

Треба Американците да се однесуваат на ист начин кон заробените терористи како што прават и овие и нормално сечење глави пред камера... се кладам дека ќе ги има во изобилство доколку се возврати на ист начин.

Знаеш Американците се однесуваат кон заорбениците феноменално.Не знам само како замислувате дека се однесуваат тие ама ај еве ке пробам да ти доловам од она што е достапно на интернет а остај што во реалноста ова го множиш по 3.

430_hoodedman,0.jpg

6a00d8341c2c7653ef01156f91cf67970c-800wi

dog_facing_Iraqi_prisoner-prison_abuse_442x345.gif

xin_270501081516484997617.jpg

Погледни ја последнава фотографија и милата насмевка на девојкава.Задоволството е очигледно нели?

Всушност најголемиот проблем со Американците е што секогаш каменот ним им се враќа од глава.Само што малку поитро прават поинаку да звучи па сега знаеш ко во филмовите понови каде Србите беа крволочни нецивилизарани сега Арапите и Муслиманите воопшто им се дежурни во нивната вечна потрага по правда во светот.Посел муслиманите ке бидат хиндусите па будистите па негде на листата и ние некатолиците.Ете до каде води тактиката убиј 100 за секој 1.Таа тактика е одамна на сила и еве до каде ги доведе.Само лошото е сега што и ние сме вмешани во сето тоа па и нашите војници ке го кркаат зради болните умови како девојкава погоре и нејзините колеги и како талибанските терористи.Само лошото е што овие се терористи осудени од цел свет а овие се кријат под превезот на државата САД и нејзината армија а се сосем исти.Не знам за вас ама да ми предложат мене тап нож или некоја година Гвантанамо Абу Граиб или било што некако сеедно ке ми дојде нели?Туку ај се надевам дека војничево ни криво ни должно ке си се врати на девојката,ама ако не ке треба да заблагодари на говедава и сексуално пореметените колеги од ЦИА и Армијата кои обезебедуваат затвори како овој...

Не е во ред и за осуда е. Но самите методи произлегуваат од непријателот со кој што се борат. А терористиве имаат обичај да подметнуваат бомби во возови, автобуси, хотели, да земаат деца како заложници во училишта (Беслан)...
Не се регуларна војска и не носат униформи и за нив не важи женевската конвенција. Со вакви методи откриени се и спречени доста терористички напади. Особено од третиот човек на Ал Каеда. Кога му се заканиле дека ќелијата ќе му ја наполнат со инсекти, открил се. И што треба и што не треба.

Но вакви работи се случуваа непосредно после 9/11 и на почетокот на војната во Ирак. После тоа се промени состојбата во затворите. А и одамна терористиве не извршиле некој поголем напад. Ете и терористите имаат права.

Од 1000 затвореници еден испаднал припадник и дал информации.Од останатите 999 и нивните фамилии ке испаднат 200 нови фанатици.Резултатите од нивните затвори испитувања и политика последниве години ги гледаме сега.Заради одличните информации и наши војници ке одат во се поголем број.Такви тортури се практикуваат но дури откако има огромна веројатност затвореникот да е оној за кој се сомнева дека е.Тука се работи за политика.Сеа не мора на секоја тема да ставаме бајати информации за неодамна откриените тактики на Чејни и компанија и тајните програми на Буш.Си ги пуштија нозете многу повеќе од што им стига чергата и сега ке глумат офанзиви во Авагнистан.Главата не знаат каде им е.

Инаку за ова за методите.Ако навлеземе во муабети за причинско- последична зависност далеку ке треба да се вратиме во минатото.Но ако веќе се признава дека се оди по нивните методи тогаш нели треба да следува и знак за еднакво меѓу терористите и цивилизираните?Што е тоа што го прави различно егзекуција на војник и бавна егзекуција на терорист?НЕ заборавај за некого терористи се војниците на САД (да те упатам слободно прашај ги фамилиите на загинатите во Сурдуличката клисура во Србија).Јас колку што се сеќавам државите на блискиот исток си просперираа се додека не стигнаа дечките од дивиот запад(А богами и Исток) и нивното цивилизирање на остатокот од светот кој е далеку од нивните норми.МЕдиумската војна (во чија категорија е и јавното егзекутирање од страна на терористите) е тактика на Армијата на САД (PSYOPS).Да не се повторувам кој од терористиве денешни светски чиј соработник бил.

Или накратко да скокнам на поентава.Сево ова го пишувам од причина што сега а во иднина и многу повеќе голем дел од нашите војници ке одат во мисии каде некому ке мора против негова воља да се наметнат некои услови кои би значеле мир.Ако со оваква тактика на БУш и ЧЕјни,тактика на убиј ги сите настапиме таму тешко нас.Ке завршиме бетер од САД.Таквата идиотска тактика ги доведе во ситуација да мораат да изберат председател црнец кој сега се лигави пред поранешните непријатели,ги донесе да се во ситуација да не можат да се справат веќе ни со локални конфликти,да им колабира економијата.Погледнете обидот за конечно решение доведе до создавањето на Израел,држава и народ каде веќе одмаздата стана секојдневие и преминува во параноја,држава која око нема да им трепне би го истребила и остатокот на светот само ако тоа значи преживување за нив.И на крај кога веќе ајде целиме кон цивилизираност потсете ме кој единствено е исклучок од меѓународниот суд за воени злосторства?(поправете ме правници ако го згрешив терминов ама ме сфаќате веројатно)

Абе ако постои чиста војна да разговараме вака.....

Знаеш Американците се однесуваат кон заорбениците феноменално.Не знам само како замислувате дека се однесуваат тие ама ај еве ке пробам да ти доловам од она што е достапно на интернет а остај што во реалноста ова го множиш по 3.

A бе не збори глупости бе, ќе изедначуваш Талибанци со регуларна војска. Тие што си ги постирал се дадени на воен суд и им е судено како и на секој друг што му е судено за кој се сомнева дека извршил дело надвор законот, силувања, убиства, или кражби. Да не збориме па дека таквите се осудени во јавноста, се пишува за нив како за нешто лошо и надвор од традициите и на законот, плус има сигнали дека може и бившите им шефови да завршат неубаво.

А тоа ѓубрето што коле војници и цивили нит знае за ред нит за поредок. Ама за стап и за куршум знае, па затоа и ќе добие стап и куршум.

Не ги бранам Америте, знаеме што гомна направија на Космет ама немој бре глупости да тресеме тука дека биле исти со тие муџахедините.

A бе не збори глупости бе, ќе изедначуваш Талибанци со регуларна војска.
Па баш затоа-од терористи се очекува да се понашаат ко животињи(јеби га неконвенционално војување(не дека го оправдувам))ама регуларната војска несмее да си го дозволи тоа..
Тие што си ги постирал се дадени на воен суд и им е судено како и на секој друг што му е судено за кој се сомнева дека извршил дело надвор законот, силувања, убиства, или кражби.
А знаеш на колку се осудени?Максималната казна беше 8 години(има и некои со по 3год.што си поминале)-деген кој измачува заробеници за кој постои СОМНЕНИЕ(значи не е сигурно дека се терористи)добива казна од 8 год:tapp:Од друга страна со наводните ,,терористи,, чија кривица не е ни потврдена постапуваат како 13ти век да сме,после талибанците не биле цивилизирани.Пази Стрападо испрашување во 21век:tapp:
А тоа ѓубрето што коле војници и цивили нит знае за ред нит за поредок. Ама за стап и за куршум знае, па затоа и ќе добие стап и куршум.
Па колењето на војници се вика војна и колку што знам е дозволено а цивили убиваат и америте заедно со нивните галеничиња и тоа во поголем број(офанзивата на газа последнава зима,бомбардирањето на србија и сл.)
Не ги бранам Америте, знаеме што гомна направија на Космет ама немој бре глупости да тресеме тука дека биле исти со тие муџахедините.
Исти се-само што се кријат под маската на ослободители и борци за правда во светот-брутални се исто колку и нивните непријатели само што не се доволно морони за да го снимаат тоа и да го прикажуваат на тв(мада се најдува по некој ретард како во абу граиб)

Чак Норис, претеруваш исто како и Хајдрих. Знам дека има цинизам на Запад и дека се расипани, бар во нашиов случај, ама не може да има споредба со Талибаните.

Изживување и колење затвореници не е дозволено. Тие на Запад што се фатени како прават злодела се подложни на законска казна. Кај си чул во Сауди, Пакистан, Либан или во Сирија некој од “нивните’’ да добие 8 години затвор? Па тие веруваат дека одат во рајот ако колат.

Еве пример што значи немање закон односно имање лудило закон:

Басиџите во Иран се паравоени формации. Со затвореничките осудени на смрт (честа појава, посебно заради прељуба) насилно се женат пред девојкиве да бидат осудени на смрт, потоа ночта пред да ги убијат ги силуваат со што девојките наводно стануваат спремни за егзекјуција од исламска гледна точка. Ајде сега, униформиран да силува свои и да учествува во нивна егзекуција?

http://www.foxnews.com/story/0,2933,534116,00.html?test=latestnews

The anonymous militiaman told the Jerusalem Post that at age 18 he was "given the 'honor' to temporarily marry young girls before they were sentenced to death."

In the Islamic Republic of Iran it is illegal to execute a woman if she is a virgin, the former guard told the newspaper. So the government arranges "wedding" ceremonies to be conducted the night before executions, and prisoners are forced to have sexual intercourse with a guard.

Raped by her new "husband," a female prisoner is now fit to be put to death.

"I regret that, even though the marriages were legal," said the militiaman, who told the Jerusalem Post he had just been released from prison himself after freeing two teenagers rounded up during post-election protests.

Some of the prisoners in his care were drugged with sleeping pills to make them docile, as the girls in their custody always fought back, he said, fearing the night of the rape more deeply than their executions the following day.

"I remember hearing them cry and scream after [the rape] was over," he told the paper. "I will never forget how this one girl clawed at her own face and neck with her finger nails afterwards. She had deep scratches all over her."

ЦЦЦЦЦЦЦ секакви ги има леле////....:tapp::nenene:

Германците во Втора светска војна, во мојот крај изгореле две села за двајца нивни убиени војници. Нешто слично ќе направат и американците, за животот на овој војник, ќе платат 100 души, талибанци или обични цивили, небитно.

Војна. Ако ова е најлошото што може да се случи во неа ќе бевме среќни... но не е.

ЗАКЛУЧОК: Недавај да те фатат. :)

Абе ако постои чиста војна да разговараме вака.....

Е па зошто тогаш вакви теми?

A бе не збори глупости бе,

Ко прво мали прибери си го јазикот,не сме паселе овци заедно па да сме на бе.Не се узбуџавај знам оти на кантер лесно се убива.

ќе изедначуваш Талибанци со регуларна војска. Тие што си ги постирал се дадени на воен суд и им е судено како и на секој друг што му е судено за кој се сомнева дека извршил дело надвор законот, силувања, убиства, или кражби. Да не збориме па дека таквите се осудени во јавноста, се пишува за нив како за нешто лошо и надвор од традициите и на законот, плус има сигнали дека може и бившите им шефови да завршат неубаво.

А значи ако си припадник на регуларна војска ке можеш кај ти прдне да одиш и да колеш нели?А да ти дојдам ја тебе у куќа и да ти речам не ти е телевизрот по западни стандарди и не ми се свиѓа како им се обраќаш на жена ти и децата па да ти мавам завратници кога и да ми текне како ке се однесуваш ти спрема мене?Може кафе ке ми свариш?

Од кај па ти знаеш за што и како биле осудени тие?Зошто пред неколку дена повторно имаше ист инцидент документиран?КОлку такви поминуваат неказнето?Зошто само американските граѓани се исклучок од меѓународниот суд за воени злосторства а секоја друга земја е обврзана да одговара?Демек они се божјата правда на земјата така ли?

Е што се изнакажа сеа ај те молам?Демек западниве војници понежно колат и мачат?Имаш ли ти појма што значи само симулирано давење?Дали воопшто си свесен каква бавна смрт преставува тоа?Колењето е гола вода.А за стапови и куршуми се виде нивното.Најмоќната авијација и техника и пи8ки материни 6 години тапка во место.Ајде стап и куршум така е тоа кантер страјк земи пушката и убиј ги сите....

Чак Норис, претеруваш исто како и Хајдрих. Знам дека има цинизам на Запад и дека се расипани, бар во нашиов случај, ама не може да има споредба со Талибаните.

Изживување и колење затвореници не е дозволено. Тие на Запад што се фатени како прават злодела се подложни на законска казна. Кај си чул во Сауди, Пакистан, Либан или во Сирија некој од “нивните’’ да добие 8 години затвор? Па тие веруваат дека одат во рајот ако колат.

А зошто си земаш за право ти или било кој од нас да одлучуваш што е а што не е во ред за една култура?Тие живеат во друг свет друга околина други услови на живеење и ние сега си земаме за право најпаметни и ке им објасниме како се живее таму а луѓето преживуваат векови во такви пустелии??Демек на бедуинот ке му дадеме ГПС и готово животот ке му се нормализира така?Е ме интересира како ти би реагирал кога еве утре по некоја случајност се свртат улогите и Иран не окупира нас и почне да ги спроведува овие закони кај нас?Гарантираш дека само ке седиш мирен и ке се покориш на тој закон?Истото се случува тука и тоа е проблем.На тие луѓе им се наметнува туѓа култура.Што мислиш Обама не случајно сега ја сврти стратегијата за 100 %?Буш мислеше ке ги прати невидливите авиони и супер специјалците ке ги убие сите и готово?Е затоа сега ке се тресат и ке лапаат шлаканици како во Грузија а цела Јужна Америка ке стане социјалистичка.
Од се што напишав сфативте дека у ствари јас сум ги бранел талибанците?КАде?Во кој дел јас не се дистанцирав и нареков терористи?И што е тоа што ми забранува да поситоветам талибанец и припадник на некоја служба на САД кога и тие и тие измачуваат и сверски убиваат заробеници?Ајде ке молам нека објасни некој разлика?И пред емоцинално да реагирате ке ве молам да имате предвид дека во очите на тамошниот народ САД се агресори и терористи исто како што нам талибанците.

Еве пример што значи немање закон односно имање лудило закон:

Басиџите во Иран се паравоени формации. Со затвореничките осудени на смрт (честа појава, посебно заради прељуба) насилно се женат пред девојкиве да бидат осудени на смрт, потоа ночта пред да ги убијат ги силуваат со што девојките наводно стануваат спремни за егзекјуција од исламска гледна точка. Ајде сега, униформиран да силува свои и да учествува во нивна егзекуција?
http://www.foxnews.com/story/0,2933,534116,00.html?test=latestnews

The anonymous militiaman told the Jerusalem Post that at age 18 he was "given the 'honor' to temporarily marry young girls before they were sentenced to death."
Е тука е проблемот друже.Со сета почит ама може некогаш и да ставиш некој линк од извори од другата страна.Видиш кога веќе си одбрал страна немој да се трудиш да го разбереш конфликтот уште помалку да се трудиш да некому го сервираш твоето гледиште.Фокс њуз ај ама па ова Басиџ закоравен исламист дал интервју за Ерусалим пост еврејски весник.Ова пак ке речам со сета должна почит кон тебе ама ја навредува и она малку интелегенција што ја имам.

Спомна некој специјалци..кога ке сретнеш било кој од нив кој навистина имал работа со талибанците во борба пробај и потруди се да приметиш дали има респект во нивните очи и ке ти стане јасно....

Со вакви ставови е опасно да се оди таму.Тоа ме плаши.А ке треба да се оди.Не по наша вина но ке треба.

Германците во Втора светска војна, во мојот крај изгореле две села за двајца нивни убиени војници. Нешто слично ќе направат и американците, за животот на овој војник, ќе платат 100 души, талибанци или обични цивили, небитно.

Германците го правеа тоа сегде.И потоа го расчистуваа Берлин од пепелта и го с години го переа срамот од своите плеќи и од своите силувани жени.Не сакам да ми се случи и мене истото само заради тоа што некој идиот од вашингтон му текнало дека може да бомбардира земја само заради што го немаат Хастлер во кабловскиот пакет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom