pravosmukalkata miele mi e i 10+ god, tera bolje od novite sto gi imam u azija i mkd (ne se miele) i robotskata. pravosmukalki od sega samo miele ke zimam.
masina za perenje bosch isto 10+ god, lesna za odrzuvanje ednas sam ja popravav i smeniv cip i gumata na vratata i si tera super sega... sekade imam bosch mashini za perenje, ednostavno prezadovolen sum.
mashini za sadovi uglavno menjam sekoj 4-5 god, toa ne mi e tolku bitno. ne se zamaram premnogu sto i kakov brend se... sum imal i skapi i eftini, ali mislam deka e podobro da se menuvaat pocesto, ednostavno pohigineski mi e nekako. sto znam moze gresam ali ne sum mnogu meraklija so niv da se zamaram i da gi cistam.
frizideri sakam japonski. uglavno panasonic i hitachi kupuvam. nivo pod miele se ama se 20% od cenata na skapite miele... za 1500e imas ODLICEN frizider so poveke fjoki/polici i gluposti nego tipicnite evropski a drzi stabilna temperatura ko miele. bez problem si teraat 10+ god. Najstariot u MKD mi e 12 god, drugite mi se 5-6.