... доколку се продолжи со овој интензитет на толеранција на сите наши каприци тогаш за одреден период значењето и учењето на Црквата во животот целосно ќе се минимализира.
Не сакам да изигрувам страшен верник овде, не ми е тоа намерата, но мислам дека религијата треба да зазема поголем простор во формирањето на карактерот.
Во спротивно ќе настане целосен хаос.
Да, и јас сметам дека Црквата и религијата треба да заземат поголем простор во формирањето на карактерот. Еве, конкретно за Шведска, Лутеранската Црква, која претставува над 75% од шведската популација, даде благослов на законот за кој дискутираме :wink:
Па по законот не е малолетник до 14 години, туку повеќе. А зар со 15-годишни може?
И по законот за педери е исто како и за 20-годишни обожаватели на 16-годишни девојки.
Законот вика:
1. Дете е малолетник кој нема наполнето 14 години.
2. Помлад малолетник е од 14-16,
3. Постар малолетник е од 16-18 и
4. Помлад полнолетник од 18-21.
Според тоа, нема ни силување врз дете, туку полов напад. Значи и да „се согласило“ детето, што законски не е можно, си се крка затвор, оти законот јасно вика дека детето не е во емоцијална и психичка состојба да го сфати значењето на актот.
Кај помладите малолетници ставовите варираат, но факт е дека никој не може да забрани љубовна врска меѓу, на пример, машко од 18 години и девојче од 15 години и 364 дена:smir:
Љубовта долго трпи, љубовта е милостива,
љубовта не завидува, не се фали, не се вообразува;
не се однесува непристојно, не го бара своето,
не се раздразнува. Не држи сметка за зло;
не и се радува на неправдата, а и се радува на вистината;
сè премолчува, сè верува, на сè се надева, сè трпи.
Љубовта никогаш не престанува: А другите дарби : ако се пророштва - ќе се отстранат; јазици - ќе замолкнат; ако е знаење - ќе исчезне.
Зашто, сега гледаме како во огледало - нејасно; но тогаш: лице во лице. Сега знам делумно, но тогаш ќе сознам целосно, како што и јас бев самиот наполно познат.
А сега остануваат овие три: верата, надежта и љубовта, но љубовта е најголема од нив.
Свето Писмо Библија, Коринтјаните, 13:4-13