Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Пиши уште еднаш че ти поверува на трета мајка.ljubov definitivno nema................se e laga
dobro da ne se lutis eve pisuvam veruvam vo ljubov no samo ako e vozvratena onolku kolku e dadena zamisli se da dades od sebe a za vozvrat o ke veruvas ti?Пиши уште еднаш че ти поверува на трета мајка.
п.с знам сигурно шо не е љубовта, а то е ^^^
Тогаш продолжи да ја бараш, ако си се боцнал на трнливо растение не значи дека сите растенија боцкаат.dobro da ne se lutis eve pisuvam veruvam vo ljubov no samo ako e vozvratena onolku kolku e dadena zamisli se da dades od sebe a za vozvrat o ke veruvas ti?
Љубовта е потреба од нечија среќа.
>.>deep.
ubavo kazano mi se dopagaТогаш продолжи да ја бараш, ако си се боцнал на трнливо растение не значи дека сите растенија боцкаат.
Едноставно кажано љубовта е биолошка адикција, делумно потекнува од дипаминергичниот систем, заедно со различна бројка на хормонални и хемиски промени.
Грубо претставено иде на следен принцип:
1. Голема количина на допамин и норепинефрин се испратени до предниот дел на мозокот предизвикувајќи ја таа адикција кон друга личност. Адикција посилна од било која дрога (чисто за споредба).
2.После тој стадиум на “луда љубов”, дејството на допаминот и норепинефринот полека се повлекува (сератонинот е потиснат во оваа фаза), хормоните окситоцин и вазопресин интерферираат со патеката на допаминот и норепинефринот, па така го заменуваат тоа чувство на “луда љубов” (затресканост) со привлечност, посветеност(attachment-незнам соодветен превод моментално овој англиски збор најдобро опишува). Актот на копулација предизвикува лачење на вазопресин и хормон за парење.
Човекот се заљубува и репродуцира затоа што лачењето на окситоцин и вазопресин се предизвикани од туѓото присуство.
Во главно, ако го тргнеме на страна научното објаснување кое е поткрепено со факти: Љубовта не е нешто апстрактно. Не е никаква метафизичка, алузивна творба која лебди меѓу сите нас и го прави животот убав. Нити пак го врти светот, а да не зборуваме за апсурдниот концепт на сродни души.