Што ве одбива кај мажите?

• Креатор на темата Креатор на темата VIKICA33
  • Време на започнување Време на започнување
Точно така. Пари и сите други видови на поддршка надвор од тој имот би ги пружил кај девојчето баш поради тоа. Во ни еден момент не стана збор дека како родител се крева раце од ќерката. Дистинкција меѓу имот, пари и сите други форми на помош што би можеле да бидат од корист.

Koj ke i go kupi toj nov stan/kukja?

А што треба да биде на нејзино име? Ќе биде заеднички, оти вака загледнуваат луѓето има пораст на разводи и слично и себичење, а не поради контроверзен став што јас изнесувам, па еве воуагер ме нарекува себичен.

Ако си океј со човекот и личноста со кој си стапил во брак кога ќе има проблем ќе гледаш да го решиш, а не да се делиш и граници да црташ.

Тоа е твое размислување и секако можеш да мислиш дека е така е исправно, твоја работа.
Исто и јас со моето размислување.
Само по себе оти тоа било пред 50 години, а сега демек модерни времиња па што, модерните луѓе многу знаат? Во ера со цела дигитализација и се најдостапно од било кога, луѓето во модерно време излегоа како најглупи во многу сегменти. И не правам муабет за школска писменост или елоквентност, туку за животна.
Многу работи во општеството функционирале поради ред и поредок и начинот на кој функционирале нештата се покажале, можеби не бил најдобар ама очигледно функционирале работите, за разлика од сега кадешто сите се зинати по нешто.

А обично тој што не се отселува останува со родителите, следствено на тоа синот ќе се грижи за старите родители, а не ќерката која ќе има нови грижи и обврски.
Исто така, кога веќе зборуваш за праведност, зошто на едното дете да му биде тешко во животот и да се мачи да гради куќа во денешно време кога знаеме колку е тешко, а другото дете да има 2 или можеби и повеќе имоти да речеме доколку и се остварат можности?

Целта како родител тебе не треба да ти биде да им дадеш пр. 1.000.000 ден за да биде еднакво, туку колку и да треба за му ги отвориш очите и напор да вложиш за да имаат здрава основа да застанат на нозе. На едното можеби ќе му биде 500.000 доволно, на другото 1.300.000. Си ги воспитал правилно децата доколку не загледнуваат во тоа и не си пререкуваат едно на друго заради нештото, туку имаат разбирање. Цел треба да постигнеш и да бидат на цврсти нозе застанати, а не само по себе да поделиш по математичка формула на 2 еднакви дела, според моите размислувања.
Ако имам
Koj toa ostanuva so roditelite??
Nikoj vekje ne ti zhivee vo zaednica, osven po ruralni i prigradski sredini i toa na razlichni spratovi.
Po gradovi mladite brachni parovi se trgaat na strana, vo poseben stan kako sto i treba da bide

Ne znam kako bi ti bilo okay da go pomines cel zivot vo zaednica so majka ti i tatko ti, tamu da doneses zena, tamu da gradis semejstvo.
Ne mozham stvarno da ve razberam, ne mozhesh ni na zhena ti da i se kachis, sve kje slushaat tvoite be choveku, ni pa drushtvo da si viknesh za vikend.
Ne znam jas sum od 22 godini u druga drzhava i toa mi e nepoimlivo, tvojot nacin na razmisluvanje, demek sestra ti ide u druga kukja i nema shto da bara vekje, ti nosish zhena kaj tvoite, pa kavgi snaa svekrva ti rekov mi reche.
Bidi mazh, zapni go gzot napraj neshto tvoe,ne da grabash sve od tvoite i cel zhivot so niv da sedish ko debil i da praite turski serii.

Не, тоа голддигерството зависи од други работи. Таа може да има и 3 стана односно нејзините, а пак да биде таква. Не мора да си голд дигер а да сакаш да имаш нормален маж со способности и макар и да нема наследено, да го гледаш дека има потенцијал да изгради нешто, оти од друга страна некој што добил на тацна може да прокоцка, не е баш репер. Не мора сите да живеат во нов стан иако е тоа убаво. Не мора сите да возат нова кола од салон бидејќи тоа е луксуз.
Пример: Родителите спечалиле за да исплатат сопствен стан, а згора на тоа успеале да издејствуваат некако уште еден. Имаат две деца машко и женско. Како ќе биде ферски распределено? Да земат да го продадат за обичен кеш и да ги поделат парите на два дела? Дали е тоа паметната одлука? Да го препуштат на машкото за да се осамостои и формира семејство, да продолжи да гради или пак да и го дадат на женското кое сепак ќе се омажи и ќе отиде во нова куќа/стан и ќе добие уште еден викендашки апартмент или имот за штекање и евентуална продажба во некоја точка во иднина?
Da, vo ovoj slucaj, najfer e da ja prodades i da gi podelis na pola, i potoa sekoj spored sposobnost kje si dosobere. Od kade toa deka zenskoto kje dobie apartman ili kukja? Mozhe i da ne dobie niso, i da zivee po kirija dur sinot si dobie stan na gotovo.

Muabetive so gi praite sea drzele logika do pred 50 godini, koga maskoto ostanuvalo vo kukjata i gi cuvalo starite i tn. Koja e logikata da mu dades stan na nego a ne na kjerkata?

Koj toa ostanuva so roditelite??
Nikoj vekje ne ti zhivee vo zaednica, osven po ruralni i prigradski sredini i toa na razlichni spratovi.
Po gradovi mladite brachni parovi se trgaat na strana, vo poseben stan kako sto i treba da bide

Ne znam kako bi ti bilo okay da go pomines cel zivot vo zaednica so majka ti i tatko ti, tamu da doneses zena, tamu da gradis semejstvo.
Ne mozham stvarno da ve razberam, ne mozhesh ni na zhena ti da i se kachis, sve kje slushaat tvoite be choveku, ni pa drushtvo da si viknesh za vikend.
Ne znam jas sum od 22 godini u druga drzhava i toa mi e nepoimlivo, tvojot nacin na razmisluvanje, demek sestra ti ide u druga kukja i nema shto da bara vekje, ti nosish zhena kaj tvoite, pa kavgi snaa svekrva ti rekov mi reche.
Bidi mazh, zapni go gzot napraj neshto tvoe,ne da grabash sve od tvoite i cel zhivot so niv da sedish ko debil i da praite turski serii.
Види друже, немој да мислиш дека го кажувам ова од позиција бидејќи го живеам истото.

Живеам одделно во сопствен стан и не чекам ништо повеќе. Ама сепак го застапувам тоа мислење.
Баш поради тоа од што не сакам да ме слушаат додека сум качен на жена ми и друштво да можам да си викнам слободно.
Ама сум го стегнал гзот и заработил за нештово.
Не ми беше тоа поентата на муабетот во секој случај.

Фер е да децата имаат подеднакви услови, а не имотот да биде поделен на 50:50. Оти ти на едното дете можеш да му дадеш 50к за стан во 2010та, а на другото 50к за стан во 2020та не е ни приближно исто, ама технички си им дал еднаков износ.

Тука се зборува од наша лична перспектива но не живеат сите исто, ниту сите имаат исти можности и услови. Некој останува со родители, некој оди сам, некој се сели во друга држава тоа не го прави едниот ,,погрешен", а другиот ,,правилен".

И не станува збор за живеење во заедница, ниту пак муабетот беше за тоа. Муабетот беше за наследство. Ако фамилијата има можност да му помогне на синот да се одсели, нормално е дека нема да ја исклучат и ќерката. Има луѓе што ќе речат сакаш да ти купиме нешто? Имаат можност или ќе дадат пари.
А во случај ако родителот има поголем имот куќа и земја, на пример може делот како што е ливада да го препише на ќерката. Но ако можностите се мали од финансиски аспект, тогаш е логично синот да има предност во наследството, затоа што тој ќе остане таму да живее и да се грижи за куќата.

Затоа тука се мешаат мислењата има многу ,,ако ова, ако она". Се зависи од финансиска стабилност и од ситуацијата во секоја поединечна фамилија. И затоа тука се става акцент и на емпатија и на воспитување како сме научени да гледаме на семејството, на правичноста и на тоа што е реално можно во дадени услови. Не е се математика, многу зависи и од човечкиот однос во фамилијата.

Тука се зборува од наша лична перспектива но не живеат сите исто, ниту сите имаат исти можности и услови. Некој останува со родители, некој оди сам, некој се сели во друга држава тоа не го прави едниот ,,погрешен", а другиот ,,правилен".

И не станува збор за живеење во заедница, ниту пак муабетот беше за тоа. Муабетот беше за наследство. Ако фамилијата има можност да му помогне на синот да се одсели, нормално е дека нема да ја исклучат и ќерката. Има луѓе што ќе речат сакаш да ти купиме нешто? Имаат можност или ќе дадат пари.
А во случај ако родителот има поголем имот куќа и земја, на пример може делот како што е ливада да го препише на ќерката. Но ако можностите се мали од финансиски аспект, тогаш е логично синот да има предност во наследството, затоа што тој ќе остане таму да живее и да се грижи за куќата.

Затоа тука се мешаат мислењата има многу ,,ако ова, ако она". Се зависи од финансиска стабилност и од ситуацијата во секоја поединечна фамилија. И затоа тука се става акцент и на емпатија и на воспитување како сме научени да гледаме на семејството, на правичноста и на тоа што е реално можно во дадени услови. Не е се математика, многу зависи и од човечкиот однос во фамилијата.
Problematicnata situacija e ako nemaat. Vo toj slucaj, ne gleam zaso i toa malce sto go imaat mora po difolt da odi kaj sinot. Nemas garancija nitu deka on kje ostane da se grizi, nitu deka kjerkata kje si otide.

Ovie raboti se sekogas case by case.

Е куров мој кај двајцата. Нема двајца. Мажот е столбот у фамилијата. Нема двајца. Она ќе си се омажи и ќе си отиде кај маж и. Не и треба нејзе.
Treba da si prvin mazh, a vo slucajot toa e tatkoto sto go stvoril imotot. Sinot e samo goltar vo slucajot.

Изгледа мислиш ако синот оди домазет и ако никој не остани со родителите. Затоа и пишав дека многу зависи и од човечкиот однос во фамилијата.

Оваа тема ќе биди само од лична перспектива не можи да се генерализира.. :D

Види друже, немој да мислиш дека го кажувам ова од позиција бидејќи го живеам истото.

Живеам одделно во сопствен стан и не чекам ништо повеќе. Ама сепак го застапувам тоа мислење.
Баш поради тоа од што не сакам да ме слушаат додека сум качен на жена ми и друштво да можам да си викнам слободно.

Фер е да децата имаат подеднакви услови, а не имотот да биде поделен на 50:50. Оти ти на едното дете можеш да му дадеш 50к за стан во 2010та, а на другото 50к за стан во 2020та не е ни приближно исто, ама технички си им дал еднаков износ.
Abe ostaj tie filozofii.
Ubavo napishav delish vo eden moment na dvajcata i nema shto da mislish dali brojkite izgubile na vrednost.

Seuste mislam deka si sebicen i ova sto go pishuvas e damo zaradi licen interes.

Изгледа мислиш ако синот оди домазет и ако никој не остани со родителите. Затоа и пишав дека многу зависи и од човечкиот однос во фамилијата.

Оваа тема ќе биди само од лична перспектива не можи да се генерализира.. :D
Ne tuku retko koj ostanuva doma so negovite. Ne mora da ide domazet.

I normalno deka ne mozhe da se generalizira za vakva tema, zatoa i ima tolku kavgi. Ostanuva na roditelite da odredat sto e fer.

Ok znachi zhiveeesh u stan shto ti go kupile tvoite, ochekuvash da go nasledish i toj vo koj zhiveat oni, a sestra ti treba da si odi kaj mazhot?

Shto ako mazhot zhivee u stan so roditeli i brat?
Sestra kje isplakja cel zivot kredit, ti na gotovo kje lapnesh dva stana. I toa e za tebe fer podelba?
Shto ako ne se omazhi, shto ako se razvede?
Druzhe izvini ama podelbava e daleku od fer.
I treba da razberesh deka bash vakvi stavovi ko tvoite se prichina za sponzorushi. Koga ne nekoja od mala ke i trubat deka od roditeli nema da dobie nishto i treba kaj mazhot ke si odi, normalno e da bara sutuiran mazh. Nikoja ne e glupa da trpi za leb duri brat i dobil se na tacna.

Нешто се попали повеќе од што треба па почна во заклучоци да влегуваш кој што ми купил. Можеби сам сум успеал да си купам? Не се познаваме колку што јас сум свесен.
Сестрата претпоставувам дека ќе треба да гледа да се омажи, а не да седи сама па да кажуваме работи такви. Тоа треба да биде исклучок, а не правило како што викаш ти, крајни и најлоши можни сценарија.

Родителите ќе гледаат да му дадат два дома на децата, доколку се браќа. Барем јас би тргнал со дејства кон тоа, да сум во таква ситуација.
Ама некој чека цел живот да во провод, вака да му било, така да му било да се третирал со најскапи работи па после оф леле мајко.
Ако сум родител и имам две деца машки како што потенцираш во случајов, нема да чекам да дојде коса до рамена па да почнам да му ја мислам на тоа, туку секој ден ќе живеам со помислата дека ќе треба да му овозможам на тие деца да имаат основа за понатаму да се формираат како семејства засебни. Може ќе успеам, може не ама ќе вложувам напори во тоа и таа мисла нема да ми излезе од главата додека не го реализирам тоа.

Зошто да исплаќа сестрата кредит? Освен ако не зема втор стан како инвестиција? Не е учење на спонзоруша да не се омажи за мизерен. Не велам полнење на главите како се најскапоцени принцови или принцези на децата туку прифаќање на суровата реалност. Учи, воспитај се, биди добар и можеби ќе ти се врати со добро. Секој трудољубив човек успева порано или подоцна да се реализира во нештово освен мрзите и тие што мислат дека се препаметни и се им е испод честа, а не се во реалноста. Не, нема да е најбогатиот да се омажи ќерката за ваква личност туку повеќе или помалку слична на себе. Освен ако не си од не знам каков круг на луѓе.
Да не се омажи или разведе е исклучок. Пак ќе ги има родителите да се врати кај нив доколку треба. Врската не е прекината и не дај боже да дојде до тоа, но животот продолжува и понатаму. Не можеш да тргнеш со таква помисла пред се, ако е така зошто живееме кога се знае дека еден ден ќе умреме? Ама не мора да значи дека и некој ќе се разведи од некого, едноставно треба да се работи.

Не, тоа голддигерството зависи од други работи. Таа може да има и 3 стана односно нејзините, а пак да биде таква. Не мора да си голд дигер а да сакаш да имаш нормален маж со способности и макар и да нема наследено, да го гледаш дека има потенцијал да изгради нешто, оти од друга страна некој што добил на тацна може да прокоцка, не е баш репер. Не мора сите да живеат во нов стан иако е тоа убаво. Не мора сите да возат нова кола од салон бидејќи тоа е луксуз.
Пример: Родителите спечалиле за да исплатат сопствен стан, а згора на тоа успеале да издејствуваат некако уште еден. Имаат две деца машко и женско. Како ќе биде ферски распределено? Да земат да го продадат за обичен кеш и да ги поделат парите на два дела? Дали е тоа паметната одлука? Да го препуштат на машкото за да се осамостои и формира семејство, да продолжи да гради или пак да и го дадат на женското кое сепак ќе се омажи и ќе отиде во нова куќа/стан и ќе добие уште еден викендашки апартмент или имот за штекање и евентуална продажба во некоја точка во иднина?
Па и синот го добил станот на тацна.Не може да го прокоцка?Ево ако се три сестри шо тогаш?
Автоматски споено мислење:

Jas imam sin i kerka. Vo idnina ne mozam i ne sakam da ja prepisam kukjata po pola na dvajcata. Zosto? Pa kerkata ke se otseli i ke zivee na drugo mesto, sinot e toj so falimijata sto ke zivee so mene vo kukjata. Za koj kurac ja taa kukja na pola da ja delam??
Ако имаше два сина,пример?

Pari posekako ke i dadam, ama ti treba distinkcija da napravis pomegju imot i pari.. Imotot 100% kaj sinot odi..
Sto ce i dades? 10-20000€ ili 50000?
A kujchata vo skopje 200000 i povejche vredna!
Za koe takvo da dobie sinot povejche!
Da ne ispadni utre sinot propalica, kockar od kazino ne izlezen a cerkati zhena domajchina so 2-3 decina i sekoj den kaj tebe da te vidi kako ti odi so pampersite!

Shto togash?

Ce si velish ach shto budala bev i na ova djubrevo se mu ostaviv i na krajot "Djorgi Crniot" pak da mi cisti lanjata?

Ne prijatele. Prav roditel ne deli deca. ili za site i toa podednakvo ili za nikogo!

Ili kako shto napishav dve deca bez razlika mashki ili zhenski i pravam tri dela od cel imot.
eden za prvoto vtoriot del za vtoroto i tretiot del za mene i toj moj del ce go dobija tokmu toj shto ce mi stava pampersi
ili shto ce me spushti v dupka koga ce lipsam. Pa makar i komshijata da e!

I ako delovite od decata se kujcha stan i takvi raboti koj ne se delat tochno so evra, prvo ce gi prasham dali sami ce se soglasat koe koj del da go zemi ili zhdrepka!
Pa sekoj so srejchata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom