Што се случило со Христовото тело?

• Креатор на темата Креатор на темата Чорбаџија
  • Време на започнување Време на започнување
Тацит е доверлив историчар и воопшто немал интерес да измислува или лаже, особено не за делот околу етимологијата на името „христијанин“ :)

Зашто да немал интерес да лаже. Со тоа тој не ли станал познат?!

Тацит бил доволно познат. Тој бил Римски сенатор. Во почетокот на 2от век да кажеш дека името „Христијанин“ доаѓа од Христос нема воопшто да придодаде на твојата популарност, туку евентуално би ти нанело срам затоа што илјадници христијани и познаници на христијаните ќе ти речат: „добро утро! Ние тоа веќе одамна го знаеме :)
A исто така добро било познато и тоа дека Понтиј Пилат го егзекутирал Христос, така што и тоа не е некаква си „Еурека!“

А и тоа дека „опасното суеверие“ (христијанската вера) почнало да се шири дури и до Рим, и тоа не било некакво си научно откритие, затоа што во Рим веќе имало христијанска заедница. Впрочем добро се познати гладијаторските журки што ги организирал императорот Нерон (за кој што пишува Тацит) кога ги облекувал христијаните во кожи од животни и потоа ги фрлал во арени со диви ѕверови за да бидат растргнати од нив. (Но сепак и покрај тоа тие не се откажале од верата во Христос, размисли зошто?!)
На тие журки присуствувале многу луѓе и на сите им било познато дека во Рим има христијани, така што и во овој случај историчарот Тацит не кажал ништо ново што би го направило славен и за што би добил нобелова награда :)

Јас велам дека Некој (Господ) го создал Нештото (Универзумот), за разлика од мнозинството атеисти кои веруваат дека Никој го создал Нештото или пак дека ништото случајно станало нешто и тоа нешто експлодирало и од таа експлозија само од себе настанал Универзумот и животот.

Значи велиш дека господ во кој веруваш не го создал универзумот, како што пишува во библијата?
А атеистите го кажуваат тоа коа дискутираат дека тоа сега за сега е најприфатено решение како настанал светот, затоа што они не веруваат во господ. И во Швајцарија се трудат да докажат како.

Господ е вечен, несоздаден. Тој е Прапричината.
Прашањето „Кој го создал Господ“ е еквивалентно на прашањето: Што е посеверно од северниот пол.

Сакаш да кажеш дека вселената мора да биде создадена, ама господ немора. Ако се навратиме во пра почетокот, значи господ морало да биде создаден од нешто, неможе ондак он да постоел од секогаш, пошо сепак е почеток. Ако можело нешто да постои од секогаш, тоа би била вселентата, а не господ.

Првиот термодинамички закон за конверзијата на материјата е ревидиран по стапувањето на специјалната теорија на релативноста. Новата ревидирана верзија вели: Енергоматеријата во затворен систем е константна, а не материјата, од проста причина што Ајнштајн покажа дека е можно материјата да преминува во енергија и обратно. Па така зошто да не е можно Христовото материјално тело да преминало во еден вид енергија при излегувањето од повоите со кои што бил замотан.
Значи и физички може да се даде објансување, но не може да тврдиме со точност дека Бог тоа баш така го направил, затоа што она што ние денес знаеме од физиката е само некој минимален процент од Божјата физика.

Пештерата за тебе е затворен систем? Не постои во реалноста затворен систем, само теоретски, а исто така и материјата не може да се претвори во енергија. Искрено сите професори што ми предавале не ми спомнале дека енергијата може да се претвори во материја, или обратно, небитно. А дека енергијата зависи од материјата, тоа е нешто друго.

Туку, да не филозофираме многу. Кажи ми, ако Христос не воскреснал, што се случило со Неговото тело. Веројатно додека јас учев физика, ти си гледал амерички филмови (без навреда :) , баш ме интересира твојата америчка режија на Велигденската драма :)

Вака: Сите спијат, доаѓаат двајца, го изнесуваат, го закопуваат на стана, или го ставаат во вреќа со неколку камења, и го фрлаат во море на ајкулите. Никој не знае понатака за него. Тие двајца стануваат најголеми ширачи на христијанството, и тврдат дека кога сабајлето отишле во пештерата, тој бил воскреснат. Простите луѓе од првиот век, одма би ја прифатиле оваа приказна, зарем не?

Тацит бил доволно познат. Тој бил Римски сенатор. Во почетокот на 2от век да кажеш дека името „Христијанин“ доаѓа од Христос нема воопшто да придодаде на твојата популарност, туку евентуално би ти нанело срам затоа што илјадници христијани и познаници на христијаните ќе ти речат: „добро утро! Ние тоа веќе одамна го знаеме :)
A исто така добро било познато и тоа дека Понтиј Пилат го егзекутирал Христос, така што и тоа не е некаква си „Еурека!“

А и тоа дека „опасното суеверие“ (христијанската вера) почнало да се шири дури и до Рим, и тоа не било некакво си научно откритие, затоа што во Рим веќе имало христијанска заедница. Впрочем добро се познати гладијаторските журки што ги организирал императорот Нерон (за кој што пишува Тацит) кога ги облекувал христијаните во кожи од животни и потоа ги фрлал во арени со диви ѕверови за да бидат растргнати од нив. (Но сепак и покрај тоа тие не се откажале од верата во Христос, размисли зошто?!)
На тие журки присуствувале многу луѓе и на сите им било познато дека во Рим има христијани, така што и во овој случај историчарот Тацит не кажал ништо ново што би го направило славен и за што би добил нобелова награда :)

Чорбаџија џабе им објаснуваш.
Они несакаат да постои, ниту Исус ниту Господ.

Позлобни се од нивниот татко-Сатаната.

Чорбаџија џабе им објаснуваш.
Они несакаат да постои, ниту Исус ниту Господ.

Позлобни се од нивниот татко-Сатаната.

сакаме бе сакаме

ама ете НЕБОТО ГО ПРЕОРАВМЕ И НИГДЕ ГИ НЕМА ............ФАТИЛЕ МАГЛА ИЗГЛЕДА

Марко: 16:19 А Господ Исус, откако им го рече тоа, се вознесе НА НЕБО и седна оддесно на Бога.

Лука:
24:51 И додека ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе НА НЕБО.

.
.
.
.

ТЕЛЕСКОПИ . АСТРОНОМСКИ ОПСЕРВАТОРИИ КОЈ ГО НАБЉУДУВААТ НЕБОТО 24 ЧАСА ( СЕ СНИМА СЕКОЈА ПРОМЕНА , секој момент ) , сателити , спејс шатлови , вселенски станици , стотина илјади аматери кој го набљудуваат небото со телескопи...............

И НИКОГАШ НИКОЈ НЕВИДЕЛ НИКАКОВ ИСУС И БОГ ...........НА НЕБОТО ..како што НАПИСМЕНО е запишано .
..
.
.

НЕМА НИШТО НА НЕБОТО ...........НИКАКОВ ИСУС НИКАКОВ БОГ .....ПРАЗНО Е !

НЕМА НИШТО НА НЕБОТО ...........НИКАКОВ ИСУС НИКАКОВ БОГ .....ПРАЗНО Е !

Сатана во ниту еден момент не го негира постоењето на Tворецот за разлика од вас "генијалците" ! :costumed2

Искрено сите професори што ми предавале не ми спомнале дека енергијата може да се претвори во материја, или обратно, небитно.

Прашај ги тие твои „професори“ на кој принцип работи атомската бомба? Или прашај ги да ти објаснат за анхилацијата што се случува при интеракцијата на електронот со позитронот :)
И прашај ги исто така да ти ги објаснат физичките процеси „нуклеарна фузија“ и „нуклеарна фисија“ :)
И прашај ги исто така што значи равенката E=m*c2 (ем по це на квадрат)

Вака: Сите спијат, доаѓаат двајца, го изнесуваат, го закопуваат на стана, или го ставаат во вреќа со неколку камења, и го фрлаат во море на ајкулите. Никој не знае понатака за него. Тие двајца стануваат најголеми ширачи на христијанството, и тврдат дека кога сабајлето отишле во пештерата, тој бил воскреснат. Простите луѓе од првиот век, одма би ја прифатиле оваа приказна, зарем не?

Аха, значи Римската стража што го чувала Христовиот гроб заспала, а овие успеале да ја извршат целата таа акција. Ок, да претпоставиме дека и тоа е можно.

Одговори, со кој памет и со која цел би го направите тоа тие двајца командоси? Од мајтап? Знаеш ли дека скоро сите Христови апостоли биле убиени маченички заради неоткажувањето од својата вера дека не само што го виделе празниот гроб, туку го виделе и воскреснатиот Христос? И не само апостолите, туку повеќе стотици христијани умреле на сличен начин, биле палени на клади, фрлани во арени и растргнувани од животни, распнувани слично на Исус, прогонувани и сл. Зошто? Заради мајтап?
Јас разбирам некој да направи нешто со цел да заработи некоја висока сума на пари, да заработи слава, моќ, позиција... но што заработиле овие двајца командоси од твојот филм?

1. Асоцијализација од општеството (христијанството до 3век било сметано за секта, а христијаните за секташи).
2. Прогонство.
3. Маченичка смрт.

Имајќи го ова предив, кажи ми дали дали ти би бил еден од овие двајца командоси кој би го дал и животот заради една крајно непромислена и злонамерна лага? Еве да речеме дека не си размислил за последиците и си го направил тоа. Но како после си убедил и други стотина христијани до таа мера за да и тие умрат за таа лага? Не зборам за убедувањето дека гробот е празен, туку како си ги убедил дека и тие го виделе воскреснатиот Христос како што тврделе?
И на крајот од краиштата, зарем не би ја признал лагата 10 секунди пред да те фрлат во некоја арена каде што те чекаат гладни лавови кои во тебе гледаат вкусен десерт? :)

Прашај ги тие твои „професори“ на кој принцип работи атомската бомба? Или прашај ги да ти објаснат за анхилацијата што се случува при интеракцијата на електронот со позитронот :)
И прашај ги исто така да ти ги објаснат физичките процеси „нуклеарна фузија“ и „нуклеарна фисија“ :)
И прашај ги исто така што значи равенката E=m*c2 (ем по це на квадрат)

Едно е да се распадне материјата, а друго е да се претвори во енегија. Знам отприлика како работи, ама со тоа не се уништува материјата, туку со распадот на јадрото се ослободува голема голема енергија. Значи физија и фусиија немаат везе со нашево претварање, како и атомската бомба.

Ќе прашам за позитронот (ваљда протонот) и електронот, ама како и за претходново, и за ова не ми се верува. А и ако имаш, ај прати ми линк, пошо на факултет поиште учам кинематика и статика него нуклеарна физика. Не ми се талка по библиотеки или по професори од средно, но секако, сакам да научам.

Аха, значи Римската стража што го чувала Христовиот гроб заспала, а овие успеале да ја извршат целата таа акција. Ок, да претпоставиме дека и тоа е можно.

Одговори, со кој памет и со која цел би го направите тоа тие двајца командоси? Од мајтап? Знаеш ли дека скоро сите Христови апостоли биле убиени маченички заради неоткажувањето од својата вера дека не само што го виделе празниот гроб, туку го виделе и воскреснатиот Христос? И не само апостолите, туку повеќе стотици христијани умреле на сличен начин, биле палени на клади, фрлани во арени и растргнувани од животни, распнувани слично на Исус, прогонувани и сл. Зошто? Заради мајтап?
Јас разбирам некој да направи нешто со цел да заработи некоја висока сума на пари, да заработи слава, моќ, позиција... но што заработиле овие двајца командоси од твојот филм?

1. Асоцијализација од општеството (христијанството до 3век било сметано за секта, а христијаните за секташи).
2. Прогонство.
3. Маченичка смрт.

Имајќи го ова предив, кажи ми дали дали ти би бил еден од овие двајца командоси кој би го дал и животот заради една крајно непромислена и злонамерна лага? Еве да речеме дека не си размислил за последиците и си го направил тоа. Но како после си убедил и други стотина христијани до таа мера за да и тие умрат за таа лага? Не зборам за убедувањето дека гробот е празен, туку како си ги убедил дека и тие го виделе воскреснатиот Христос како што тврделе?
И на крајот од краиштата, зарем не би ја признал лагата 10 секунди пред да те фрлат во некоја арена каде што те чекаат гладни лавови кои во тебе гледаат вкусен десерт? :)

Христос умрел за тоа. Они се неговите следбеници. Замисли како би било целата таа приказна да заврши незначајно. Исто како и него, и они се жртвуваат, зашто да не. Ама да не фантазираме мн мн, и да не било ова сценарио. Можеби некое друго, не знаеме што се случило, а и како што се дискутираше пред ова, неможеме да дознаеме, затоа што како шо пишува на предходната страна, нема записи од тоа време.:pipi:

И задача за тебе: Објасни го процесот на воскреснување, кога веќе ме убедуваш дека постои, и притоа знаеш како се случува.:wink:

Ко сме веќе запнале за Телото на Џошуа, што стана со неговата кожичка.
Имено према евангелијата знаеме дека е однесен (по раѓањето) во Ерусалем каде (како и секој Евреин) е обрежан.

Што стана со кожичката? дали и таа воскресна со неговото тело, и каде се наоѓаше цело време додека Исус растеше? Дали кога воскресна, Исус воскресна обрежан или на на него ништо не фалеше?

Едно е да се распадне материјата, а друго е да се претвори во енегија. Знам отприлика како работи, ама со тоа не се уништува материјата, туку со распадот на јадрото се ослободува голема голема енергија. Значи физија и фусиија немаат везе со нашево претварање, како и атомската бомба.

Ќе прашам за позитронот (ваљда протонот) и електронот, ама како и за претходново, и за ова не ми се верува. А и ако имаш, ај прати ми линк, пошо на факултет поиште учам кинематика и статика него нуклеарна физика. Не ми се талка по библиотеки или по професори од средно, но секако, сакам да научам.

1. Зошто не го почитуваш мојот авторитет кога ти објаснив кое е моето познавање од физиката? Зарем јас со бројни награди и учество на светска меѓународна олимпијада по физика (на која што мнозинството професори по физика не биле) да ти цитирам линкови од википедија или сл. каде што дечурлана можат да напишат било што? Извини, настрана понизноста, но не се понижувам јас да цитирам од нив. Тие нека цитираат од мене :P

2. Не погрешив кога пишав „позитрон“. Позитронот не е исто што и протонот. Позитронот е честичка кога има иста маса како електронот, но споротивен полнеж од електронот (значи исто количество, но позитивно).

3. За да не те замарам со виша математика и нуклеарни равенки, најдов интересни сликички кои илустративно ќе ти објаснат и докажат дека материја може да преминува во енергија и обратно.

Еве ти премин на материја во енергија:

pairprd2.jpg

Еве ти премин на енергија во материја:

pairprd1.jpg

А еве ти и една флеш анимација каде што можеш да видиш како исчезнува материјата ;)

http://www.upscale.utoronto.ca/Gene...sh/Nuclear/PairProduction/PairProduction.html

p.s. Кликни на копчето PLAY и уживај ;)

1. Зошто не го почитуваш мојот авторитет кога ти објаснив кое е моето познавање од физиката? Зарем јас со бројни награди и учество на светска меѓународна олимпијада по физика (на која што мнозинството професори по физика не биле) да ти цитирам линкови од википедија или сл. каде што дечурлана можат да напишат било што? Извини, настрана понизноста, но не се понижувам јас да цитирам од нив. Тие нека цитираат од мене :P
Арно му рече!

Е сега за христијанство, Исус, рај пекол и задгробен живот, и тука ли имаш искуство “бројни награди и учество “ имаш ли посетено како мртов, како душа сите тие места или ни кажуваш работи кои си ги прочитал и кои и “дечурлана можат да напишат“.
Тука други цитираш или тебе негде те цитираат??

2. Не погрешив кога пишав „позитрон“. Позитронот не е исто што и протонот. Позитронот е честичка кога има иста маса како електронот, но споротивен полнеж од електронот (значи исто количество, но позитивно).

3. За да не те замарам со виша математика и нуклеарни равенки, најдов интересни сликички кои илустративно ќе ти објаснат и докажат дека материја може да преминува во енергија и обратно.

Еве ти премин на материја во енергија:

pairprd2.jpg

Еве ти премин на енергија во материја:

pairprd1.jpg

А еве ти и една флеш анимација каде што можеш да видиш како исчезнува материјата ;)

http://www.upscale.utoronto.ca/Gene...sh/Nuclear/PairProduction/PairProduction.html

p.s. Кликни на копчето PLAY и уживај ;)

Не дека не го почитувам, ама во физија и во фусија, ја со живот се кладам, дека нема исчезнување на материјата.
Ломоти колку сакаш за твоите награди и натпревари, ама нема, има само распад на атомот, при што се формираат два нови атоми!

П.С. Фала за клипот, сеа ќе го видам.
П.С.П.С. Дискусијава не е за тука, туки за во наука и технологија, затоа, да завршиме, пошо ќе ни ги бришат мислењава.

Едит: го глеав клипот, каде што кажува како протон се разложува на електрон и позитрон, и после електрон и позитрон се спојуваат во протон. Јас сум улав или нема никакво губење на материјата?!

Едит: го глеав клипот, каде што кажува како протон се разложува на електрон и позитрон, и после електрон и позитрон се спојуваат во протон. Јас сум улав или нема никакво губење на материјата?!

Не си видел добро. Лево горе има легенда и во неа си пишува се. Нема никаков протон во легендата, туку само електрон, позитрон и фотон.
Positron = протон (на англиски)

Прво фотонот (енергијата) преминува во позитрон и електрон (материја), а потоа позитронот се судира со друг електрон и повторно преминува во фотон (енергија).

Леле и да ти црта човек пак не разбираш. И анимација ти праќам и пак се противиш. Мислам дека станува збор за инает. Затоа се повлекувам :)

Тацит не бил ни роден кога Исус живеел, а за настаните кои ги опишува во 64та година знае оти некој му ги прераскажал затоа што тогаш Тацит имал 6 години. Значи Тацит не кажува нешто што видел или бил сведок туку нешто што некој за нас и за историјата непознат му го раскажал. Толку од веродостојноста на Тацит.
Јас на твое место би побарал некој автор писател филозоф... кој ВО ВРЕМЕ на Исус бил жив и пишувал истражувал. Кој го познавал Јудеизмот, верските движења и настани. На пример што му фали на Филон од Александрија. Чоеко е роден 30 години ПРЕД Исус и живеел 20 години ПО Исус. Бил зрел маж и познат теолог, писател и филозоф во времето кога Исус делувал. Патувал низ Јудеја и често го посетувал Ерусалем. Пишувал за верските заедници во тогашна Јудеја, опишувал разни секти и давал филозофски осврт на јудеизмот. Нему не би му промакнал Исус и неговите чуда и секако не би останале од него незабележани знаците кои се јавиле на денот на распнувањето, на пример 3 часовно затемнување на сонцето или дека мртвите станале од ерусалемските гробишта и шетале низ Ерусалим и разговарале со живите или дека светото перде во храмот се расцепило. Такви спектакуларни настани не би останале незабележани од еден рабин еден писател и филозоф ккој во тоа време живеел и творел во тие краишта.
Но сепак кај филона нема ниту збор. Ни една единствена реченица ни за Исус ни за затемнување, станување на мртвите или расцепување на пердето во храмот.
Ќе речи чоек дека и не се случиле!

Тацит не бил ни роден кога Исус живеел, а за настаните кои ги опишува во 64та година знае оти некој му ги прераскажал затоа што тогаш Тацит имал 6 години. Значи Тацит не кажува нешто што видел или бил сведок туку нешто што некој за нас и за историјата непознат му го раскажал. Толку од веродостојноста на Тацит.
Јас на твое место би побарал некој автор писател филозоф... кој ВО ВРЕМЕ на Исус бил жив и пишувал истражувал. Кој го познавал Јудеизмот, верските движења и настани. На пример што му фали на Филон од Александрија. Чоеко е роден 30 години ПРЕД Исус и живеел 20 години ПО Исус. Бил зрел маж и познат теолог, писател и филозоф во времето кога Исус делувал. Патувал низ Јудеја и често го посетувал Ерусалем. Пишувал за верските заедници во тогашна Јудеја, опишувал разни секти и давал филозофски осврт на јудеизмот. Нему не би му промакнал Исус и неговите чуда и секако не би останале од него незабележани знаците кои се јавиле на денот на распнувањето, на пример 3 часовно затемнување на сонцето или дека мртвите станале од ерусалемските гробишта и шетале низ Ерусалим и разговарале со живите или дека светото перде во храмот се расцепило. Такви спектакуларни настани не би останале незабележани од еден рабин еден писател и филозоф ккој во тоа време живеел и творел во тие краишта.
Но сепак кај филона нема ниту збор. Ни една единствена реченица ни за Исус ни за затемнување, станување на мртвите или расцепување на пердето во храмот.
Ќе речи чоек дека и не се случиле!
gresis filon jasno kazuva deka isusa postoel i deka pravel cuda , vsusnost bil i e bog , i voskresnal isto i sveti matej carinik i gi znael dobro obizaite na evreite

gresis filon jasno kazuva deka isusa postoel i deka pravel cuda , vsusnost bil i e bog , i voskresnal isto i sveti matej carinik i gi znael dobro obizaite na evreite
Znam deka e tesko da go prifatite toa, no Isus ne postoel....... me mrzi da preveduvam momentalno, no ako prodolzite vaka so tie vasi "dokazi" za Isus, ke mora da se potrudam i da prevedam nekoi raboti, kade dobro ke vidite sto toa Filon pisuval i kakov bil negoviot zivot... no nema potreba od toa koga i sami mozete da proverite i vidite na net.... samo ako navistina sakate.... :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom