Што е мое ќе си дојде?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Сам треба да си створиш ништо неможе да ти дојде туку така..

Некој од толку чекање, чекална отворил :D Ако не се потрудиш ништо од бизнисот. Наместо да се обвинува судбината и животот ( а тоа најчесто се прави да се оправда поразот или неможноста ) бори се ... додека некој се сожалува времето си поминува и што? Пак ништо ! Затоа конците во свои раце и храбро (y)

Што е мое ќе си дојде, му доаѓа нешто слично, ако не и исто, со кармата, што најверојатно спаѓа во доменот на религијата, во верувањата за неминовноста на она што го зацртала судбината, Господ и сл.
Од друга страна, ова тврдење, што е мое ќе си дојде, би можел да го прифатам како некоја причинско-последична законитост: она што го правиме или не го правиме неминовно предизвикува и води кон некакви сакани или несакани резултати. Во таа смисла, што е мое ќе си дојде, не мора да биде само во позитивен контекст, ниту пак губитничка сатисфакција, туку е логичен след на настаните.

да ! ама прашање е кога?
определено временското доаѓање оправдува и значајноста на очекуваноста !
закаснетост на ,,тоа што е мое ќе си дојде,, ... што ќе ми е?
затоа нема чекање , како викаат зграби го денот ! или тој ќе те зграби тебе ...

Не ми е јасно зошто оваа реченица на повеќето од вас веднаш ве асоцира на некој што седи со скрстени раце и чека од небо да му падне тоа што го сака или според него го заслужува...
Понекогаш, колку и да се бориме, колку и да се трудиме, колку и да сме упорни-пак не успеваме да го задржиме тоа што сме го чувствувале како свое или пак да постигнеме нешто.Значи, во овој случај не станува збор за губитник, затоа што нели никој не е губитник се додека не престане да се обидува.А понекогаш пак, без некој посебен труд постигнуваме успех во некоја област.
Затоа, мене ова повеќе ми звучи како вистина, отколку утешна мисла.
Како ќе знаеме дека токму тоа нам ни припаѓа? Штом „ова“ сега во сегашноста го доживуваме или штом во иднина ќе го доживееме „она“...тогаш тоа е тоа нашето.Тоа „мое“ всушност е животот на секој од нас.А времето е тоа што ќе направи на крајот секој да си го добие тоа што му припаѓа.

Ова е само празна утеха. Ништо не вреди, ако нешто само по себе дојде подоцна. Вреди ако тоа го постинеме се упорна борба.

Aко не ја бараш, ни бељата сама не доаѓа.

Јас ја сфаќам во смисла на: ако за нешто работам и се трудам да го заработам, ќе го добијам..

..и сметам дека е така, ако нешто не си добил, а го сакаш, најверојатно не го сакаш доволно или не си спремен да ризикуваш доволно за да го добиеш.

Мислава има лузерска конотација ако ја користиш секогаш кога нема да го добиеш тоа што сакаш, па ја користиш да се утешиш дека, некад само од себе ќе си дојде она што ти припаѓа.. yeah right.

Што е мое, ќе си дојде.
Прво, непишано правило (не во лузерски контекст), како што ми стои во потписот е дека не може секогаш да го добиваме она што го поскуваме. Второ, кој ни гарантира дека ако го добиеме тоа што го посакуваме ќе бидеме среќни? Внимателно со желбите да не биде после „ Пази што посакуваш, оти можно е да го добиеш“.
Тврдењето мислам дека датира од стари времиња кога луѓето верувале дека се што треба да правиш е да бидеш добар па работите сами ќе се наредат. Но времињата се менуваат, и сега важи спротивното, нели?

Утешна фраза, дефинитивно.
Не можам да си речам што е мое ќе си дојде, и да чекам од небо да ми падне истото.
Ако сакам нешто, ќе се борам додека можам, ќе ги дадам сите мои сили и способности за да го добијам тоа.
Најлошо е само да седиш и да чекаш работите сами од себе да се средат.

Празна утешна фраза дефинитивно....ништо во светов не ти припаѓа на тебе и нема само да ти дојде :rolleyes:

Што е твое, земи го.
Нема да дојде само.

Мислам дека оваа реченица е точна и дека секогаш тоа што е мое ќе си дојде. Реченицава мислам дека најчесто е употребувана кога човек не е доволно награден за вложениот труд и некој друг со врски или на друг начин се пробил подалеку и достигнал повеќе. Не знам како и не знам зошто ама на крај секогаш тоа што е мое и што сум го заработил си доаѓа само.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom