Што е мое ќе си дојде?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Дали ова подразбира дека ако јас седам дома и ништо не работам дека кредитите некој друг ќе ми ги плаќа.Според оваа изрека вака би требало да функционираат работите нели?!
Чисто како пример со кредитиве, можам да наведам и друг пример ако ви одговара......

Дали ова подразбира дека ако јас седам дома и ништо не работам дека кредитите некој друг ќе ми ги плаќа.Според оваа изрека вака би требало да функционираат работите нели?!
Чисто како пример со кредитиве, можам да наведам и друг пример ако ви одговара......

Многу буквално ја сфаќаш реченицата ;)

Многу буквално ја сфаќаш реченицата ;)

:) Не, не воопшто не е буквално разбрана реченицата од моја страна, одговорот доволно ја доловува поентата.
„Што е мое, ќе си дојде“ - рече тој и продолжи да лежи на каучот и да гледа Симпсонови.Ова важи за Македонецот кога ќе си го спомне ова.За повеќето де.
Убаво напиша dystopian, понатаму немам што да додадам.

Никогаш не сум ја сакал оваа реченица а се почесто ја слушам од луѓето околу мене. Самите сме тие кои ги креираме нештата да си дојдат до оној стадиум кој го сакаме ,ова е само утеха кога нешто нема да испадне како што сакаме па се повикуваме на ова правило.Не верувам во ова правило, ако сите чекаме и непревземаме инцијатива за некој нешта чекањето ќе не остари а тоа е загубено време засекогаш:)

Убаво рекле старите - животот е платно, а ние сме сликарот/четката.
Штета што самите си дозволуваме овие зборови да не погодат, кога резултатот нема да биде според нашите очекувања. Од една страна сме криви што пред време сме донеле заклучок за нешто кое не сме сигурни дека може да го оствариме и со тоа самите се демотивираме, па крајот не финишира уште повеќе на емоционален план, додатно не затвора и ни поставува рампа која не се ни трудиме понатаму да ја кренеме. Друга работа е што ќе си го препишеме како наш пораз, притоа истакнувајќи ја и љубомората на дело "зошто него/неа а не мене?" и сл.
Се додека не се соочиме со самите себе, колку и до каде можеме, ќе се тешиме со овие зборови. Се додека не се прифатиме, ќе патиме.
Имајте среќни празници и сакајте се, а вие се имате (пред се) себеси, па зарем ви треба повеќе од тоа? Кога се имаш себе го живееш сонот, ги имаш сите, богат си и не размислуваш за што понатаму. Претежно сме наклонети кон материјалното, па затоа и толкаво разочарување и дополнително оптоварување што ни носи иднината.

Од секогаш ме замислувала реченицава. Некако ми звучи како утеха после некое разочарување, као и покрај разочарувањето ќе дојде тоа што треба да дојде. Но, од друга страна, од каде да знам што е мое и како ќе го препознаам ако дојде?
На крај краева нели се вели дека самите сме си одговорни за нашите животи, зарем треба да чекаме нешто да дојде или да падне од небо?
Ја имам употребувано реченицава, но никогаш не сум била убедена во нејзиното значење. Со пола уста секогаш сум велела: Што е мое ќе си дојде, ама никогаш не можам да знам што е тоа мое.

Вие? Што мислите?
Утешна мисла или вистина?

Дали на крајот сепак кај секој доаѓа тоа што му припаѓа? И како ќе знае дека баш тоа е тоа што баш него му припаѓа?

nov den nova srejka novi moznost :))
koga togas ce se sretnat pravite osobi ali za toa treba vreme nisto ne se dobiva naednas

Ако не се потрудиме и изнамачиме, ништо нема само да си дојде, било да мислиме дека е наше или не. Човекот мора да работи, да се мачи, да помине милион препреки и никогаш да не се откаже за да дојде до нешто кое навистина го сака. Ако крене раце од тоа нешто, и си чека затоа што верува дека тоа само ќе му дојде, ќе остане засекогаш да си чека.

:) Не, не воопшто не е буквално разбрана реченицата од моја страна, одговорот доволно ја доловува поентата.
„Што е мое, ќе си дојде“ - рече тој и продолжи да лежи на каучот и да гледа Симпсонови.Ова важи за Македонецот кога ќе си го спомне ова.За повеќето де.
Убаво напиша dystopian, понатаму немам што да додадам.

Да лежеше на каучот и по завршувањето на Симпсонови го изгледа лотото и виде дека му се паднаа 300.000 евра и си рече што е мое си дојде...

Може да има и нешто вистина во тоа. Еве ќе го земам горе примерот со девојката, демек ако ти се свиѓа а не и пријдеш таа сама нема да ти дојде. Ако погледнеш од нејзината страна, таа баш ништо не прави, а ете можеби токму тоа момче ќе и го смени животот или слично. Некогаш толку многу се трудиме околу некои работи кои ги посакуваме од дното на душата и добиваме негативни резултати, а понекогаш не мрднуваме со прст и имаме чувство како некои работи сами од небото да паднале. Не знам... :unsure:

шо е мое, че си дојди. А ако не е, сам че си го земам.....

Може ќе дојде ако по пат не ти го собере некој друг а ако двајца чекаат истото „мое“ да им дојде настанува тепачка чиво да биде моето :D.

Некогаш твоето е веќе нечиво па коваш планови како туѓото мое да стане твое, комбинации безброј ;).

Ќе му платам такси и ќе си дојде.

Потребно е да се трудеме и да бидеме оптимисти за да оваа реченица стане реалност :) .
Stop-waiting.png

Ако не дојде сам ќе си го земам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom