Шо се случува со Субрата Рој и Сахара груп?

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Ебати ''економистите'' и општиве експерти на форумот не знаат што е Venture capital . И не знаат ништо повеќе од кредит од банка. А прават дискусии на темава како да се од управен одбор на Голдман Сакс. Економијава во Македонија е топ во однос на што луѓе и знаење имаме тука. Баба кури во илјадници се бројат а луѓе со резултати позади себе на прсти ќе ги избороиш. Ама затоа за јадење бурек има многу кандидати за златен медал.

Ебати ''економистите'' и општиве експерти на форумот не знаат што е Venture capital . И не знаат ништо повеќе од кредит од банка. А прават дискусии на темава како да се од управен одбор на Голдман Сакс. Економијава во Македонија е топ во однос на што луѓе и знаење имаме тука. Баба кури во илјадници се бројат а луѓе со резултати позади себе на прсти ќе ги избороиш. Ама затоа за јадење бурек има многу кандидати за златен медал.

Па што знам, не сум економиста али 22 години исти приказни слушаме и од двете мафи......партии де што се ротираат на власт, и никако ништо да се исполни.

Не можеш да кажеш дека немаме баш никакво искуство со празни ветувања.

арно велиш, вакви ко шо сме и не заслужуваме поарни инвеститори од Субрата и Сахара!

Кој е називот според "економскиот" речник за Свидмилк за кој граѓаните двојат од буџетот за да се помират долговите, а земјоделците изгубија големи пари?
Шест милиони евра буџетски пари за спас на млекото
Или
Каде исчезнаа парите од "Свидмилк
Или
Зошто фармерите се исплашени?

или што е сега пропаднатата фирма ангажирана за Скопје 2014?
Проблеми на скопските градилишта на сплитски „Конструктор“
Хрватска објави листа на срамот
, „Конструктор“ со долг од 10 милиони евра.
За нецел месец потрошени 1,5 милиони евра за новиот театар
Нови 1,3 милиони евра за Стариот театар ќе се потрошат за дозавршување на партерот, градежната јама на машинската сала и проширување на една од техничките врати на објектот, пренесе „24 Вести“.
Работите требало да ги заврши хрватски „Конструктор“, но ...

Дополнителни 1,3 милиони евра за Стариот театар
Нови 1,3 милиони евра за Стариот театар ќе се потрошат за дозавршување на партерот, градежната јама на машинската сала и проширување на една од техничките врати на објектот, пренесе „24 Вести“.
Работите требало да ги заврши хрватски „Конструктор“, но Министерството за култура го раскинало договорот со нив, па морало да биде распише нов тендер, на кој победила италијанската фирма „Ламоне Мореда“, на која ова нема да и биде прва работа на објектот.

Светиклиментовиот универзитет готов во 2015
До застој во изградбата дојде откако фирмата која го доби првиот тендер, "Конструктор - Инженеринг" од Сплит не стави ниту еден камен на објектот. Неофицијално, фирмата веќе и не постои.

владини авантури со сомнителни странски фирми? adventures?
Мене не ми е битно што значи венчр, мене ме интересира овие мазохистички божемни инвестиции (а Сахара ги има сите услови да стане една од нив) од оваа и другите било кои влади за кои сите плаќаме и преплаќаме еднаш да прекинат.

Што е според економскиот речник Свидмилк за кој граѓаните двојат од буџетот за да се помират долговите?
Шест милиони евра буџетски пари за спас на млекото
Или
Каде исчезнаа парите од "Свидмилк
Или
Зошто фармерите се исплашени?

или што е сега пропаднатата фирма ангажирана за Скопје 2014?
Проблеми на скопските градилишта на сплитски „Конструктор“

Хрватска објави листа на срамот
Прва на топ-листата компании се наоѓа „Темпо“ со долг од 300 милиони куни, или 41 милион евра. Следува ХРТ со долг од 30 милиони евра, познатата текстилна компанија и во земјава „Вартекс“ должи 14 милиони евра, „Конструктор“ со долг од 10 милиони евра.
За нецел месец потрошени 1,5 милиони евра за новиот театар
Работите требало да ги заврши хрватски „Конструктор“, но Министерството за култура го раскинало договорот со нив, па морало да биде распише нов тендер, на кој победила италијанската фирма „Ламоне Мореда“, на која ова нема да и биде прва работа на објектот.

Дополнителни 1,3 милиони евра за Стариот театар

Светиклиментовиот универзитет готов во 2015

До застој во изградбата дојде откако фирмата која го доби првиот тендер, "Конструктор - Инженеринг" од Сплит не стави ниту еден камен на објектот. Неофицијално, фирмата веќе и не постои. Вториот тендер го добија "Митан - пром" од Охрид и "МЗТ - Инженеринг" од Битола коишто имаат обврска комплексот да го изградат до крајот на 2015 година.

владини авантури со сомнителни странски фирми? adventures?
Мене не ме интересира што значи венчр, мене ме интересира овие мазохистички божемни инвестиции од оваа и другите било кои влади за кои сите плаќаме и преплаќаме еднаш да прекинат.
Мојот пост нема врска со твојот одговор, ама важно е да се реплицира . Само што потврди дека си општ експерт за кој зборев во мојот претходен пост.Фала уште еднаш што ми го потврдуваш мојот претходен пост.
--- надополнето: 18 февруари 2013 во 19:34 ---
Па што знам, не сум економиста али 22 години исти приказни слушаме и од двете мафи......партии де што се ротираат на власт, и никако ништо да се исполни.

Не можеш да кажеш дека немаме баш никакво искуство со празни ветувања.
За политичарите и нивниот ветар и магла доволно знаеме и осетивме овие 22 години, овдека зборам за луѓето што мислат дека знаат нешто а врска немаат , за нив зборев. Да имаше повеќе економнски писмени и образовани луѓе во Македонија , немаше да не возат партите кај стигнат, ама кога гледаат дека народот е овца ќе го шишаат. Нема критична маса која ќе бара одреден тип на реформи или мерки во економска смисла.Некој што има диплома од економски или станал М-р , не значи дека е критична маса која има знаење , искуство и способност. Не можеш од полуписмени луѓе да бараш да вршат притисок врз оваа или било која друга власт. Проблемот е во народот не во власта.

Мојот пост нема врска со твојот одговор, ама важно е да се реплицира . Само што потврди дека си општ експерт за кој зборев во мојот претходен пост.Фала уште еднаш што ми го потврдуваш мојот претходен пост.
--- надополнето: 18 февруари 2013 во 19:27 ---

Еднашка барем одговори конкретно. Вака без никакви бројки и информации (за невработеноста, сиромаштијата, дали и каде се намалиле со овие силни инвестиции) се залагаш за нешто нереално без ниедна конкретна бројка или информација која ќе потврди дека не е точно за овој вид "вложувачи".
Како се нарекуваат тие инвеститори кои го оштетуваат буџетот и македонските граѓани?
Зошто Свидмилк заврши како што заврши? Зошто Конструктор за кој одамна се знаеше дека не го бива, дури сега се откажал договорот со нив? Дали ни се потребни вакви "инвеститори" или некој како Шишеџам кој е најавуван од 2011 ама никако да вложи кај нас туку си ојде кај бугарите?
Шишеџам ќе инвестира уште 60 милиони долари во Бугарија
Илинекоја ваква фирма со голем број работници
фабрика на проверен инвеститор Фијат во Србија која ќе запослува 2500+10.000 работници. Или други фирми Ивеко, Магнети Марели...

Зошто толку многу пропаднати и одложени инвестиции а треба да се радуваме на некој докажан во проневери? Нели е доволно од авантури кои не удираат по глава?
Бтв, ако тие таа животна желба, биди експерт. Јас не сум ама ми е стало до мојава земја, не до рекламни кампањи без никаков резултат.

Де еднашка одговори конкретно. Вака без никакви бројки и информации се залагаш за нешто нереално без ниедна конкретна бројка или информација која ќе потврди дека не е точно за овој вид "вложувачи".
Како се нарекуваат тие инвеститори кои го оштетуваат буџетот и македонските граѓани?
Зошто Свидмилк заврши како што заврши? Зошто Конструктор за кој одамна се знаеше дека не го бива, дури сега се откажал договорот со нив? Дали ни се потребни вакви "инвеститори" или некој како Шишеџам кој е најавуван од 2011 ама никако да вложи кај нас туку си ојде кај бугарите?
Шишеџам ќе инвестира уште 60 милиони долари во Бугарија
Илинекоја ваква фирма со голем број работници
фабрика на проверен инвеститор Фијат во Србија која ќе запослува 2500+10.000 работници. Или други фирми Ивеко, Магнети Марели...

Зошто толку многу пропаднати и одложени инвестиции а треба да се радуваме на некој докажан во проневери? Нели е доволно од авантури кои не удираат по глава?
Мешаш баби и жаби.

Дали постојат факти, информации или гаранции дека докажаниот проневерител на кого му се запленува имот и е под истрага, по судови и должи, дека нема да направи дармар (како со хотелот во Охрид) низ Македонија? Дека нема повторно Македонскиот граѓанин да плаќа дебели пари за покривање на штетите? Кој ќе одговара за националниот парк и езерото?
Не е баш така едноставно да се ризикува со секакви фирми.
Ние да се надеваме на нашите во странство и да им овозможиме услови и предност за бизниси, инаку со вакви и волку инвестиции маф ни е работата

Додека инвестициите се топат, дијаспората испраќа пари
Македонската дијаспора не затајува. Таа добро се покажала и во ноември лани, испраќајќи во земјава 132,4 милиони евра, иако за нијанса била „поскромна“ од претходниот месец, октомври, кога по тој основ овде „допатуваа“ 144,2 милиони евра. Значи, за само еден месец иселениците во земјава испратиле речиси тројно повеќе од вкупната сума странски инвестиции што влегле и се задржале во Македонија за период од цели 11 месеци.

Дали постојат факти, информации или гаранции дека докажаниот проневерител на кого му се запленува имот и е под истрага, по судови и должи, дека нема да направи дармар (како со хотелот во Охрид) низ Македонија? Дека нема повторно Македонскиот граѓанин да плаќа дебели пари за покривање на штетите? Кој ќе одговара за националниот парк и езерото?
Не е баш така едноставно да се ризикува со секакви фирми.
Ние да се надеваме на нашите во странство и да им овозможиме услови и предност за бизниси, инаку со вакви и волку инвестиции маф ни е работата

Додека инвестициите се топат, дијаспората испраќа пари
Македонската дијаспора не затајува. Таа добро се покажала и во ноември лани, испраќајќи во земјава 132,4 милиони евра, иако за нијанса била „поскромна“ од претходниот месец, октомври, кога по тој основ овде „допатуваа“ 144,2 милиони евра. Значи, за само еден месец иселениците во земјава испратиле речиси тројно повеќе од вкупната сума странски инвестиции што влегле и се задржале во Македонија за период од цели 11 месеци.
Мене ме обвинуваш дека не објавувам бројки а ти во текстот што го цитираш испушти битен дел да објавиш кое влијае на твоето тврдење дека само во Ноември Дисајспората донела повеќе пари од СДИ за 2012. Тоа не е точно од причина што сега од истиот текст ќе објавам дел што ти не го објави
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=6E474F9B67C0C84D9BD7BE462FF63EDC
Конкретно, познато е дека од јануари до ноември минатата година вкупниот нето-биланс на странски директни инвестиции се сведе на 45,7 милиони евра, како последица на фактот што странците чии фирми работат овде го изнесуваат капиталот надвор од земјава, во своите матични компании. Гувернерот на Народна банка на Македонија Димитар Богов неодамна објасни дека скорот на странски директни инвестиции во земјава би бил многу повисок доколку не биле тие одлевања, односно би достигнал над 200 милиони евра.

И за тебе исто ли е да има приливи од странски инвестции од 250 милиони евра , а одливи односно да го носат профитот кај нивната мајка компанија во странство од 200 милиони евра , и на крај да пишува СДИ изнесуваат 50 милиони евра. Или да имаме прилив на странски инвестиции од 50 милиони евра. а одлив 0 и на крај да пишува СДИ изнесуваат 50 милиони евра и за тебе овие две работи исти се а?Епа браво. Старнските компании што работат во Македонија работат добро и со профит и затоа ги финансираат своите мајки компании во странство зошто они работат лошо. А некој земји каде што нивните ќерки компании се во криза и мајјките компании пуштаат пари за да ги спасуваат и во таа земја има многу СДИ, а кај нас нема логика топови. Подобра препорака за избор на земја за странски инвестиции е земја каде што странските компании во криза прават профити , отколку земја што мора мајката компанија од друга земја да и праќа пари на ќерката во странство да и покрива загуби зошто работи лошо.

Мене ме обвинуваш дека не објавувам бројки а ти во текстот што го цитираш испушти битен дел да објавиш кое влијае на твоето тврдење дека само во Ноември Дисајспората донела повеќе пари од СДИ за 2012. Тоа не е точно од причина што сега од истиот текст ќе објавам дел што ти не го објави.
Па нема цел текст да го пастирам, има линк.
А како пресметуваат другите држави инвестициите? Само прилив, не и одлив?

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke (WB) za regiju jugoistočne Evrope, prosjek direktnih stranih ulaganja po glavi stanovnika je 285 dolara. Prema tom pokazatelju, direktna strana ulaganja u dolarima po stanovniku iznose u Srbiji 341, Kosovu 284, Albaniji 232, Makedoniji 199 i BiH 77 dolara po glavi stanovnika.

Од тоа што се "дуплирани" не гледам влијание на невработеноста, социјалната сигурност, нивото на сиромаштија и платите. Ако споредиме колку просечно мак семејство заработува, а колку му се минимум потребни за основни потреби со т.н. пораст на инвестиции и овие параметри ќе ни стане јасно каква ни е економијата. Да не се нашинците надвор ќе плачевме за леб во државава.
За Субрата веќе кажав, такви фирми со такви отпуштања, ризици и планови не ни требаат.

--- надополнето: 18 февруари 2013 во 19:34 ---

За политичарите и нивниот ветар и магла доволно знаеме и осетивме овие 22 години, овдека зборам за луѓето што мислат дека знаат нешто а врска немаат , за нив зборев. Да имаше повеќе економнски писмени и образовани луѓе во Македонија , немаше да не возат партите кај стигнат, ама кога гледаат дека народот е овца ќе го шишаат. Нема критична маса која ќе бара одреден тип на реформи или мерки во економска смисла.Некој што има диплома од економски или станал М-р , не значи дека е критична маса која има знаење , искуство и способност. Не можеш од полуписмени луѓе да бараш да вршат притисок врз оваа или било која друга власт. Проблемот е во народот не во власта.

`Крив` е народот што слепо верува во секој што ќе вети нешто повеќе, и што постојано ги прави истите грешки. `Крив` е народот што е приморан да работи за 12,000 денари, всушност чекај, минималецот беше уште помал ако не се лажам. Па кога се дојдени до ова дереџе тогаш и ќе бидат `криви`. 22 години ни вмровци ни сдсмовци не не поместија од место, само за нив си обезбедија подобар живот. Цело време со лажги за ЕУ, НАТО, економска слобода ти реков ми рече. Сега и со лажгите за вакви Субрати, Мубрати и не знам уште какви нема да измислат. А криви сме што веруваме за тоа се согласувам.

Пак се фати за странските инвестиции а немаше одговор за другото :pos:

Ја дадоа државата на терористите а тие уште праат муабет за Субрата ебениот Рој.

Неверојатно е колку само некој луѓе бога молат (или духот на Тито) сеедно ваквите проекти да не успеат. Ако треба за леб ќе трпат ама никогаш нема да се откажат од својата љубомора и омраза.
Само да потсетам можеби инвестицијата од Индија ќе пропадне сеедно Македонија ништо негуби.
Но така е кога се барат инвестиции и кога се работи неможе се да биде 100%. Имаше и утки имаше и грешки но ги имаме и Џејсон Мети имаме и Џонсон Контролс и уште многу други кои се успешни прикаски во последните години.

П.С.мислам дека форумот од поодамна не е веќе место за лечење партиски фрустрации.

Џабе се намачи толкав пост да напишеш, речи едноставно "позитивна рецесија" и тури им пепел на хејтериве.

Никој не знаеше дека Субрата Рој е сомнителен, никаде немаше во странскиве медиуми за неговите дубари. Па и не бидете толку лоши кон Владата, не знаеа тие дека е таков. Плус е ова само авантура нели...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom