Шкрети- етнички Македонци кои го прифатиле албанскиот јазик

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
hmmmmm...
slicen e zatoa sto nekoi koi zboruvaat tug jazik,imaat tatkovci kako onie vo Polska,a se pravat pogolem Papa od Papata....
nisto ne si razbral...
da si genetski slicen so mene,a zboruvas tug jazik,treba zdravo da si ja :tapp:

Качачките напади биле секојдневие во тие краеви, со векови. Јас тука не зборам за разбојнички албански банди, туку за паравоени формации кои, во 2 СВ се борат за идејата за Голема Албанија и вршат етничко чистење во Македонија. Доколку биле Албанци зошто биле истерани од своите огништа?

Кога на форумов ќе се појави Бугар или Србин, бива баниран пред и да помисли било што во врска со посрбување или побугарчување. Што е ОК пракса.
Но кога Picasso отворено ќе каже дека Македонците се Албанци, тогаш му се прогледува низ прсти.

Црвениот болд ти е катастрофа, не личи на тебе, паметен чоек си, не знам што те поттикна на вакво фијаско.

На второто, црниот болд, треба да знаеш дека јас никад не сум кажал дека Македонците се Албанци. Други кажуваат такви ствари, и тоа во обратна насока. Прегледај ја оваа страна ќе ти стане јасно.

А со крајот на реченицата, сугерираш да ја бидам баниран?

Шкретите се Македонци кои го прифатиле албанскиот јазик ради нападите на качаците. Селото Беличица е типичен пример за тоа... качаците ја палеле дури 3 пати и ради тие напади да се заштитат го смениле јазикот, но верата им останала, за разлика од торбешите ( според мене продани души) ја смениле верата, но и ден денес зборуваат македонски, тоа се селаните на Ростуше и селата во околината

Море глупа аргументациј. Соодветна за неук, ај ќе помине, секој куца по нешто.

Еве Качаците најмногу зло им нанеле на Мијаците. Оти ниеден Мијак не го прифатил нивниот јазик?!

На второто, црниот болд, треба да знаеш дека јас никад не сум кажал дека Македонците се Албанци. Други кажуваат такви ствари, и тоа во обратна насока. Прегледај ја оваа страна ќе ти стане јасно.
Ти тврдиш дека Шкретите се Албанци. Тоа е исто ко да кажеш дека Торбешите се Турци или Егејците се Грци. Истоста е во негирањето на македонската нација (или еден нејзин дел), што како што гледам во корен се сосекува, барем на овој форум.

До дотолку пофлагранто е што не станува збор за некои изумрени групи на луѓе, туку за живи луѓе кои немаат и немале никогаш дилема за своето потекло.

Не сугерирам да те банираат, затоа што да одлучував јас, да се важеше моето мислење околу вакви работи, ќе бев администратор. Само ме интересираат правилата на форумов, на пример: не смее да се докажува дека Македонците се Бугари, ама смее да се тврди дека се Албанци?
Ако е така, тогаш има тука простор за многу дискутанти како на пример уважениот професор од Тетово (чии трудови ги финансира владата на РМ) за кој сите Православни од западна Македонија се Албанци, а станатите Бугари.
Него веројатно на форумов, ќе му го цензурираат тоа за Бугарите, додека првиот дел од теоријава ќе му биде валидна дискусија.

За црвеното, не знам што ти е проблемот. Балисти ги убивале селаните и го исселиле селото. Тоа е факт кој го знам од прва рака.
Селото (имотите) во минатото било напаѓано од Качаци. Никогаш не е исселено. Зошто да го исселат? Да немаат кого да пљачкосуваат? Во вториов случај се работи за етничко чистење. Исто така факт од прва рака.

Шкрети има многу и помеѓу Власите.
Секој 5-ти (21,5%) Влав од Штип е R1a=Polska
па зошто тогаш зборуваат дегенериран латински+македонски зборови?
затоа што биле во Гулаг во Романија...од Римјаните....
тамо го носеле ШКАРТОТ од империјата...
Во Крушево,секој десетти...
Во АЛ=0% и 2%.....

Во Тирана има 13,3% што се 100% Шкрети....
ги има и многу повеќе сигурно,овие се само од "полската" халплогрупа...

интересна работа,Аромуните Шкрети се поголеми славси од македонците,а тресат зелени за славси...
нивните браќа во Романија се само 2,4% славси....

Интересна е приказната за преку Дунав....
Шкартираните (Шкретите) од Романија се рашириле низ ЕУ и ја потврдуваат тезата за славсите...
нема археолошки наоди од славсите,бидејќи биле номади...
а се знае кој номади дошле...

целиот Балкан зборува на ист јазик,само тие штрчат (ова зборувањето,не важи за шкиптарите и гејците)....

istoto i na drugite EU prostori

istoto se potvrduva i so V13 kaj Vlasite...
nivniot najstar predok e datiran na 225AD-190 BC...RIMSKO VREME.....
ova vazi za 20% Krusevcani Vlasi.....

no,pred 18 vek ,vo MK nemalo Vlasi,posebno vo Krusevo,taka da Shkartiranite treba da razmislat 2 pati pred nesto da tresnat....
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_groups

Abe ne go ni procitav postot, neka ti stoi, deka e tocen...ne ti se cini deka si zabegal malku od temata na diskusija..tuka ne se zboruva za Vlasite, tuku za Makedoncite i nivnite "Skreti".

Patem, ostavas vpecatok deka ako nekoj pripagja na toa "Skreti" e nesto mnogu loso...

Ne mora da si gi pravdas sogragjanite, so toa sto ke naogjas Skreti i kaj Vlasite, ili albancite...

Leci kompleksi na drugo mesto..

P.S Vlasy-Vlosy znaci Vlakna-Kosa na Ceski i soodvetstveno na Polski, i toj zbor NEMA VRSKA so Vlasite. i dosta se brukas na FORUMOV..:pos2::pos2:

Дали имаме албански археолошки слој во Република Македонија или на Балканот и како изгледа тој.
Дали може некои особеност да видиме на автохтоната албанска култура во РМ и на Балканот.

"Four Aromun samples (two from the Republic of Macedonia, one from Albania, and one from Romania) and five neighbouring populations (Macedonians, Albanians, Romanians, Greeks, and Turks) were analysed by means of genetic distances, principal components and analyses of the molecular variance (AMOVA)."

Читај си врз основа на колку тестирани примероци ти се заснова теоријата за потеклото на цел еден народ. Не се резили со вакви линкови.

Pred 18 vek nemalo Vlasi vo Krusevo zatoa sto se doselile od Moskopole koe se naogja vo Egejska Makedonija.

Градот Москополе се наоѓал западно од Корча во денешна Албанија и претставувал еден од најубавите градови на Балканот не само по својата архитектура во која имало многу знаменитости, туку градот бил познат и по богатството. Со царски ферман од отоманските власти добил многу привилегии. Тој имал резиденција на архиепископи и многу цркви што биле многу убави по својата градба. Но со слабеењето на власта се создале услови за појава на разни качачки банди. Али-Паша Јанински, знаејќи какво богатство крие Москополе, во 1789 година градот го ограбил и целосно го разурнал. Жителите емигрирале насекаде низ Балканот.

http://star.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=15837

hmmmmm...
slicen e zatoa sto nekoi koi zboruvaat tug jazik,imaat tatkovci kako onie vo Polska,a se pravat pogolem Papa od Papata....
nisto ne si razbral...
da si genetski slicen so mene,a zboruvas tug jazik,treba zdravo da si ja :tapp:

Ne sum apsolutno genetski slicen na tebe :smir:.Polska ja izmesa :nesvest: , molim te ne se brukaj .Nikakva vrska nema tatko mi so Polska-majcin jazik ne mi e nieden od slovenskite jazici , toa mozes da se prasas sebe si.
Temata ne e za Vlasite tuku Skreti-Makedonci.Zosto se sramis od ovie lugje pa gi tokmis so omrazeni od tebe Vlasi :helou:

Море глупа аргументациј. Соодветна за неук, ај ќе помине, секој куца по нешто.

Еве Качаците најмногу зло им нанеле на Мијаците. Оти ниеден Мијак не го прифатил нивниот јазик?!

Како немат Мијаци пошкретено? Па пола од албанцине в Дебор се поалбанчени Мијаци :toe: Види им ги само презимињата, чисто со словенска етимологија.

Шкретите се Македонци кои го прифатиле албанскиот јазик ради нападите на качаците. Селото Беличица е типичен пример за тоа... качаците ја палеле дури 3 пати и ради тие напади да се заштитат го смениле јазикот, но верата им останала, за разлика од торбешите ( според мене продани души) ја смениле верата, но и ден денес зборуваат македонски, тоа се селаните на Ростуше и селата во околината

Балистите најмногу ги мразеле Шкретите и најголеми зулуми имаат таму направено. Не само Белица, туку палеле и убивале и по Дуф, Волковија, Трница, Ничпур, Никифорово...

За тоа нема документ! И никаде, ама никаде не се менувал јазикот! Никаде и никој не мењал јазик!
Тоа е лага, невистина, со која се служите вие.

Освен во Река, таму каде што има православни албанци - шкрети, на друго место нема таков пример. Корча и Девол се лага, таму до ден денес се зборува Македонски!

Логика јок!
KOJ KUR SI TI DA KAZES KOGA CEL SVET ZNAE DEKA SE MENUVAL JAZIKOT ILI VERATA . I JAS SUM UBEDEN KOGA BI PROVERIL DNK ANALIZA GARANTIRAM DEKA SI ETNICKO CISTO MAKEDONSKA KRV.:vozbud:

Дали имаме албански археолошки слој во Република Македонија или на Балканот и како изгледа тој.
Дали може некои особеност да видиме на автохтоната албанска култура во РМ и на Балканот.
:pos2:nistoooooooooooo ic zero nula .albanci shqip i arheologija .aj tise molam .avtohtono a moze i ne, zakonot na dukagjini:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom