Шинат глужд

• Креатор на темата Креатор на темата nikac17
  • Време на започнување Време на започнување
Абе вие докторите цвеќиња за мирисање сте сите. Прво фрли во џебот, после ќе те прегледвам. Џабе и Хипократова заклетва и сите други курци. Ова од искуство го кажвам. Ја шинав раката претходната година во Април, одам на доктор (кај стручните лица за да ти поможат), на невидена рака од страна на докторот, вика од другата соба „НЕКА НАПРАЈ СНИМКА“ . Напрајв снимка и не ми беше пукната само шината. Будала да беше некој ќе видеше дека раката ми е изместена и треба да се намести, а тој фино лепо вика клавајте ја во гипс. Ми ја кладоја во гипс, одам по 10 дена на контрола, го вадат гипсот и ме прашва дали можам да ја мрдам дланката (да прам кругчиња со неа) а гледа дека ми е изместена. Рече уште 10 дена гипс. По тие 10 дена одам да го извадам гипсот и тој истиот доктор пак ме прашва дали можам да прам кругчиња со дланката (значи ме прашва не ме прегледва) и јас пак му реков дека неможат. Од него старата песна, ПАК ВО ГИПС ! Ама јас не му прифатив, се закаравме малку и си заминав. После то ајде на местач, па маки после 20 дена да ти ја местат, па болки курци палци.

Ве знајме шо сте и вие ;) (со чест на исклучоци! )

За оток мене ми помогнала масажа со ладна ракија, не повеќе од 5-10 мин. 3 пати дневно мислам така правев. Тоа ми го кажа дедото кај кој што одев да ми го мести глуждот кој го имав свиткано. За такви работи мислам дека ортопед тешко би ти помогнал. Јас кога го свиткав глуждот (баш како на некоја од сликите горе што ја постираше некој), прво бев во болница, докторот нешто се мачеше, пустеше, вртеше лево десно и после ми ја стави во лонгета. Седев така најмалку 1 недела. Сам го тргнав чудото и имаше што да видам, ногата модра, отечена и не можев да ја мрднам од болки. Тогаш го најдов тој дедото, отидов, ја намести и готово. После тоа уште неколлу пати имам одено кај него за такви изместени шинати работи, на човекот да му се позлатат рацете, го мести шинатото и веднаш после тоа можам да се движам без проблеми.
А да, ако сакаш со маст да го мачкаш отокот, мислам дека имаше една маст, Хепатромбин (ако не се лажам), ми имаат кажувано дека помагала при отоци.

Здраво, ако може помош некој што ја има свиткано ногата или некој стружен ако има на форумот. Денеска ја свиткав нога одејќи на тротоар испокопан... сега не можам да згазнам на ногата и од десната страна имам моток.. не знам дали да одам на лекар или не еве слика ако може некој да ми помогне
https://www.dropbox.com/s/47vvq92tacaby7m/IMAG0033 (1).jpg
десниот дел ми е отечен не кој знае колку.. се надевам не е за местење

Здраво, ако може помош некој што ја има свиткано ногата или некој стружен ако има на форумот. Денеска ја свиткав нога одејќи на тротоар испокопан... сега не можам да згазнам на ногата и од десната страна имам моток.. не знам дали да одам на лекар или не еве слика ако може некој да ми помогне
Кај Али во Ново Лисиче оди ќе ти ја среди ногата.

Јас два пати ја имам преебано така,свиткано. Првиот пат на утакмица,вториот по скали.
Два пати во лонгета ми ја ставаа.

Штом има оток и не можеш да газиш,вечер не ама утре прва работа трк на преврска,ќе те снимат за да видат дали има нешто скршено или пукнато и ќе те преврзат.

јас ке ставам се него мене ми е да не ми е нешто изместено да ја оставам така...

јас ке ставам се него мене ми е да не ми е нешто изместено да ја оставам така...
Никакви кромиди зелки,ќе си одиш на лекар,вечерва зошто ќе те боли и те боли сигурно,навечер се што е поредено боли,земи мраз ставај да го смалиш отокот колку толку и ногата во вис тоесн на неколку перници качи ја.

напиј се еден кетонал/парацетамол вечерва што имаш дома и утре оди на лекар па пиши ни тука што те советувале ;)

Фала на советите ја преживеав некако вечерта.. ме болеше бајаги. Денеска сабајле бев на ургентен ми ја снимаа, на десниот дел од ногата имам скршеница кај тетивите но за некој среќа не е изместена од местото и ми ја ставија во гипс.. иначе ќе требало операција и така сега 1 месец ќе треба да во домашен притвор :)

Ја пред месец и пол си го шинав глуждот на баскет, бев да ме снимаат во градска ама нешо не ми беа сериозни, ми ставија завој и ставав борова вода и некоја маст ама отокот никако да ми спадне. Иначе се движам нормално, само ме боли малце коа ке го кренам нагоре стопалото. Татко ми го имал истиот проблем како мал и ми рече дека ми биле изместени тетивите и дека требало кај железничарот да идам, ама не знам кај се наоѓа тој чоек, па ако знае некој нека пише :confused:

Epa vaka da ve prasam nesto, ako mozete da dadete nekoj sovet od licno iskustvo ili sl..Odejki vo skolo, loso zgaznav i si go svikvav desniot zglob na nogata, stanav brzo i mislev deka ne e nesto seriozno i deka brzo ke pomine i prodolziv da odam duri i se vozev so avtobus..I kako pominuvase vreme taka poveke me bolese nogata i za 2 saati otkako padnav otidov vo gradska....i imav golem otok od strana na nogata. Mi ja snimaa i mi kazaa deka imam mala puknatina i mi ja stavija nogata vo longeta. Toa beshe cetvrtokot navecer i vo petok za 4 dena treba da odam na kontrola. Dali znaete za kolku vreme otprilika bi mozela da odam normalno kako porano i dali bi mi ja izvadile longetava ( vo slucaj da ne mi ja ostavat pak )? Dali ima sansi da imam nekoj problem za vo idnina ili pak ke si bide dobro kako porano, najnormalno? :) Znam deka cesto se slucuvaat vakvi raboti, no mene mi e prvpat ( i se nadevam posleden )pa da prasam za sekoj slucaj :) Pozz :D

Back
На врв Bottom