Шинат глужд

• Креатор на темата Креатор на темата nikac17
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.320
Поени од реакции
1.277
Играјќи фудбал, во обид да блокирам противник си го шинав глуждот. Глуждот ми отече, малку ме боли, отидов кај еден што ги мести тиа работи ми го наместо зглобот и сеа ми е имобилизиран. Сакав да прашам дали некој има искуство со ваква повреда, да споделиме мислења, совети инт.

Играјќи фудбал, во обид да блокирам противник си го прелацнав глуждот. Глуждот ми отече, малку ме боли, отидов кај еден што ги мести тиа работи ми го наместо зглобот и сеа ми е имобилизиран. Сакав да прашам дали некој има искуство со ваква повреда, да споделиме мислења, совети инт.
Ќе ти стои модар околу месец дена, ќе не можеш да трчаш два месеци и после си во топ форма :) Ова ти е во најлош случај, е сега може и поарно да пројдеш.

До дечкото со прелацан зглоб.

Ништо страшно,одмарај,по можност држи мраз на отокот за побргу да спадне.

Мачкај со коњска маст од време на време, ама прво измиј го со топла вода. По некое време пак миење и така....:)

Само прво оди сними го,да не си скинал нешто.

Тогаш си наебал.

Ова прелацнан незнам шо е, ама јас сум имал многу маки со такви повреди.
Моментално влечкам една повреда преку месец и пол на глуждот и зглобот. Сам се повредив, значи сам ! :mad:

Дијалекти, дијалекти... ;)
Инаку, nikac17, јас го шинав глуждот пред некаде пола година. Баба Шинка ми го намести за 2 мин. и ме прати дома на мирување. 2 дена не требаше да се движам, јас издржав пола ден. Се ќе е во ред со ногата, само на секое менување на времето, ќе си осеќаш болки на истото место. Во тие денови ставав стегач на ногата, подобро се чуствував и болките се намалуваа. И не претерувај, не ја преморувај ногата, зошто ако уште еднаш го шинеш истиот глужд, голема е веројатноста постојано да го шинуваш на исто место, од најмала повреда.

Дијалекти, дијалекти... ;)
Инаку, nikac17, јас го шинав глуждот пред некаде пола година. Баба Шинка ми го намести за 2 мин. и ме прати дома на мирување. 2 дена не требаше да се движам, јас издржав пола ден. Се ќе е во ред со ногата, само на секое менување на времето, ќе си осеќаш болки на истото место. Во тие денови ставав стегач на ногата, подобро се чуствував и болките се намалуваа. И не претерувај, не ја преморувај ногата, зошто ако уште еднаш го шинеш истиот глужд, голема е веројатноста постојано да го шинуваш на исто место, од најмала повреда.
То за временските промени зависи од организмот. Јас ја имам скршено на 2 дела клучната коска па немам никакви проблеми на промена на времето иако сите ми велеја дека ќе имам големи болки.

Истото ми се случи и мене и ден денес имам проблеми со ногата , на поголем терет или напор истото се случува и отекува , лек нема барем ја не најдов или видов ,бев сегде и на снимање и ништо не помогна дадоа таму некоја маст се мачкав ама нема напредок , пробај со пливање или ја одам во теретана таму правам вежби за да го зајакнам мој совет .

То за временските промени зависи од организмот. Јас ја имам скршено на 2 дела клучната коска па немам никакви проблеми на промена на времето иако сите ми велеја дека ќе имам големи болки.
Можно е. Мене болките ми се појавија после една недела откако ми го „наместија“ глуждот. Си помислив дека баба Шинка не ме наместила како што треба. Имав толку болки што не можев ни да спијам. После некое време помина, на наредниот дожд пак исто. :) Затоа си ја поврзав болката со временските (не)прилики.

Јас го шинав левиот глужд, пред 6 месеци истото се случи и со десниот глужд сега се е во ред бидејки играв долго време со завој. После оваа повреда дефенитивно ке одморам малку од фудбалот, не знам колку држи ова што го зборувам зошто не можам да издржам да ги гледам другите како играат а јас да не играм, сепак нареден пат ке играм фудбал ке играм со завој :)

Играјќи фудбал, во обид да блокирам противник си го шинав глуждот. Глуждот ми отече, малку ме боли, отидов кај еден што ги мести тиа работи ми го наместо зглобот и сеа ми е имобилизиран. Сакав да прашам дали некој има искуство со ваква повреда, да споделиме мислења, совети инт.
Дали си бил да го снимаш? Ако не, ти препорачувам тоа да го направиш. Сега не знам дали станува збор за иста повреда, ама јас декември 2011 го сјебав десниот скочен зглоб на баскет (и тоа у школо, глуп сум). Прво ми рекоа дисторзија, али на контрола после недела дена ми викаат истегнати лигаменти. Го мачкав со една маст (за случај ако ти треба, ќе ти пишам како се викаше) и ставав облоги со борова вода и мирување некои си 3 недели.
Пак ќе кажам, мислам дека твојава повреда е нешто полесна, така да би требало за брзо време да ти пројде. Како и да е, мораш да одиш на снимање за да се види дали се' е во ред со лигаментите.

Едит: Наклофен се викала маста. Пожелно е прво да одиш на рендген, а после ако те упатат и на магнетна резонанца. (за секој случај, да не е оштетено некое ткиво или слично, не сум баш упатен во овие ствари).
Не сум бил на снимање, но во понеделник планирам да отидам. Ако сакаш пиши како се вика маста за секој случај ако притреба да ја земам.
Ете погоре имаш за маста. Иначе јас имав добро искуство со завојот од Медикус (имаат за сите делови од телото). Мада јас и 4-5 месеци по повредата уште го носев завојот, од страв да не го заебам пак зглобот.

Благодарам за советите :) KTBFFH <3

Јас го шинав левиот глужд, пред 6 месеци истото се случи и со десниот глужд сега се е во ред бидејки играв долго време со завој. После оваа повреда дефенитивно ке одморам малку од фудбалот, не знам колку држи ова што го зборувам зошто не можам да издржам да ги гледам другите како играат а јас да не играм, сепак нареден пат ке играм фудбал ке играм со завој :)
Најдобро ќе ти биди секогаш ко ќе играш да носиш завој за да не дојди до обновување на повредата шо е многу лошо

имам ептен искуство со шинување на нога, преку 4пати :( иначе препорачувам да идеш на физикална ако не ти е првпат,а за спаѓање на отокот стави си кромид и зелка и ќе ти спадне брзо,иначе ова е мојата нога летоска после ставање мраз.. п.с. идев 2 месеци на физикална, и ми рекоа дека станало хронично,тебе ваљда ти е подобраIMG_0930 (1).JPG

Back
На врв Bottom