Секти

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам зошто воопшто очекуваш одговор со тој подбив во твојот пост!

Ако тое е прашање, треба да ставиш прашалник на крајот а не извичник!!!!

Абе не се карајте :) Бреееј :)
Кој што мисли дека е точно, нека тоа му биде точно... ние ќе велиме едно, друг некој трето... :)
Да се врти муабети...
Ова личи на безуспешен обид за дисквалификација на неистомислениците, по прашањето за О.Т.О. и неговата класификација во ред или секта.
Не сте Муслимани, а говорите за или против Исламот.
Не сте Христијани, а говорите за или против Христијанстовто.
Не сме телемити, говориме за или против О.Т.О, Кроули и телемата.
Мислам дека тука и прашањата за телемата и О.Т.О имаа најкултурен пристап, споредено нели со Хриситјанството и Исламот, каде имаат работите сосема друг тек.
Не можете да очекувате дека сите прашања ќе бидат по ваша мерка, и дека сите ќе ви речат еееј браво овие се иницирале во нешто ново, мора да е тоа добро.
Секогаш ќе има и спротивни мислења, и спротивни ставови, какви што се вашите во однос на се друго надвор од телемата.

За последното се сложувам... За другото воопшто не... воопшто не очекував дека ќе има прашања :) Никој не прочитал една книга или да проба една пракса од оние што се дадени јавно...
А и додека има религии кои раѓаат секти, ќе нема меѓусебен кутлурен пристап и од друга страна добронамерен... сето тоа е маска... Ако веруваш дека не е така, ќе ти порачам да си истражуваш поеќе... Глумењето дека една религија (пример ислам) има + однос кон друга(пример христијанство) е... лудо!

Јас лично не се обидувам да дисквалификувам, ами да потикнам да побарате поеќе самите во однос на О.Т.О. и телема - барем философии ако не друго + спротивни мислења за телемата :) Да не биде на рекла казала муабети :) И ако ви е секта - нека ви биде... после 100 пати пишување што е што - или се тера инает или тоа е вашето конечно разбирање.
Која е логиката да убедуваме некој во нештото, а да не го интересира истото и да не сака да научи нешто? Не бидува така...
Во врска со тоа што вие сте „културни“ на темите за телема а ние телемитите како некултурни многу „бучиме“ на темите:
секти како христијанство и ислам, се е достапно и се се базира на вера и читање на свети отци, библија и тоа е тоа - спремни сме за дискусија и прашања и тука не треба да ве чуди „некултурата“ на другиот, додека во О.Т.О. се базира на знаење и искуство кое го немате вие бидејќи - не сакате да го имате, а и од друга страна не се е дадено јавно во врска со Редот и со праксите. И кој е сега културен во врска со коментирањата? Оние со пристап до инфо или оние кои имаат ограничен пристап?
Немој да ми зборите за светата тајна причест кај христијаните, немојте :)
Тоа не е тајна...

Вам ви е убаво да се бунтувате против она што не го знаете бидејќи телемит ви ја „навредува“ религијата и богот? Само затоа? Де бре :)
Научете дека боговите не се навредуваат, религиите уште помалку - туку само луѓето имаат некој проблем ;)
Опширна тема е тоа - може да се отвори па да муабетиме: Религијата и нејзиното влијание врз психологијата и социолошката основа на денешниот човек за раѓање на секти!

Религии како христијанство и ислам раѓаат секти бидејќи не се совршени религии, не нудат одговор за секој човек бидејќи се статички и непроменливи во однос на поединецот. Не може така... се гледа мислам...

И сега што правиме? :)

Абе не се карајте :) Бреееј :)
Кој што мисли дека е точно, нека тоа му биде точно... ние ќе велиме едно, друг некој трето... :)
Да се врти муабети...

За последното се сложувам... За другото воопшто не... воопшто не очекував дека ќе има прашања :) Никој не прочитал една книга или да проба една пракса од оние што се дадени јавно...
А и додека има религии кои раѓаат секти, ќе нема меѓусебен кутлурен пристап и од друга страна добронамерен... сето тоа е маска... Ако веруваш дека не е така, ќе ти порачам да си истражуваш поеќе... Глумењето дека една религија (пример ислам) има + однос кон друга(пример христијанство) е... лудо!

Јас лично не се обидувам да дисквалификувам, ами да потикнам да побарате поеќе самите во однос на О.Т.О. и телема - барем философии ако не друго + спротивни мислења за телемата :) Да не биде на рекла казала муабети :) И ако ви е секта - нека ви биде... после 100 пати пишување што е што - или се тера инает или тоа е вашето конечно разбирање.
Која е логиката да убедуваме некој во нештото, а да не го интересира истото и да не сака да научи нешто? Не бидува така...
Во врска со тоа што вие сте културни на темите за телема а ние телемитите како некултурни многу „бучиме“ на темите: секти како христијанство и ислам, се е достапно и се се базира на вера и читање на свети отци, библија и тоа е тоа - спремни за дискусија и прашања, додека во О.Т.О. се базира на знаење и искуство кое го немате вие бидејќи - не сакате да го имате,а и не се е дадено јавно во врска со Редот и со праксите. Немој да ми зборите за светата тајна причест кај христијаните, немојте :)
Тоа не е тајна...

Вам ви е убаво да се бунтувате против она што не го знаете бидејќи телемит ви ја „навредува“ религијата и богот? Само затоа? Де бре :)
Научете дека боговите не се навредуваат, религиите уште помалку - туку само луѓето имаат некој проблем ;)
Опширна тема е тоа - може да се отвори па да муабетиме: Религијата и нејзиното влијание врз психологијата и социолошката основа на денешниот човек за раѓање на секти!

Религии како христијанство и ислам раѓаат секти бидејќи не се совршени религии, не нудат одговор за секој човек бидејќи се статички и непроменливи во однос на поединецот. Не може така... се гледа мислам...

И сега што правиме? :)

Остави ја телемата на страна сеа:P Уште пред извесно време, кажав дека завршив со неа и со прашањата кон вас, од причини кои ги наведов.

Тука стануваше збор за една статија за вашиот ред, за која побаравте оригинален извор. Се потрудив и ви го понудив, но и тоа не беше доволно за некаква реплика околу самиот ред и дискуисиј аоколу истиот.

Батали ти останати вери, религии и секти. Јасно ти е дека немаат везе у муабетов, само служат за поткусурување.:)

Треба твојата смиреност, и умешност да вметнеш некои небитни работи (како другите религии) во муабет, каде знаеш дека не може да помине соодвтен одговор на ниво кое ти го посакуваш, да им го пренесеш и на помладите челнови на вашиот ред:)

Ете јас во име на личното познанство со Ипси, па и на некој начин и со тебе подолго време, ќе се откажам од дискусија и за редот О.Т.О, која ви причинува нелагодност и ве изместува од рамнотежа.

Но, ќе се појават други кои имаат размислувања како моите, и ќе сакаат да знаат дали вашиот ред е склон нависитна кон сите тие работи што се наоѓаат по нетот.

КОга веќе сте на јавен форум како членови на еден ред, тогаш е сосема нормално да добивате и прашања спротивни на вашата волја.

Ваше е како ќе се справите.

Ти умееш да се справиш со таквите прашања. Ама само ти.

Ти умееш да се справиш со таквите прашања. Ама само ти.
Добро е да има некој мислење (дури и негативно) за тоа што е телемата де, но јас барам да е запознаен малку поеќе со сето тоа кое го коментира - не велам јас да нема мислења. За религиите е лесно да се најде инфо и да се разграничи што е што и да се коментира - додека со телемата е сосема друга приказна - за О.Т.О. пак ехее... И дај да разграничиме О.Т.О. е секта или телемата е секта? :D Да бидеме на чисто... :свиркам:

Македонскиот извор ја превел информацијата од англиска страница( и тоа не Прави што ти е волја, ами прави што сакаш - што е погрешно) која исто така не навела ниту еден линк до О.Т.О. страница, и дури македонскиот пак извор не ни пробал да истражува доволно барем да стави тој линк до официјална страница за да ги поткрепи своите преводи - не истражувања (нормално кој сега од македонските новинари се заморува со истражување, па и тоа со работи кои се сосема на трета страна од интересите на македонскиот читател на „жута штампа“). Им фалел текст на македонските весници и сериски се презела информацијата низ другите весници :) Мене ми се допаѓа тоа... реков и на друго место - имав над 500 посети во еден ден заради овие весници... :) Некој сепак истражувал...

Повеќе ми се допаѓаат коментарите отколку сензационалниот текст како познатите бегаат од својот бурен живот за да имаат секс оргии во О.Т.О. бидејќи било ефтино и дрогата паѓа од небо во оваа најзлобна секташка секта наречена О.Т.О. :D Ете и јас не знам кај сум веќе од толку секс :D

Aјде сега најди ми нзс на муабетот од страницата :)

Јас ќе чекам Џими Пејџ што ќе каже :D

Добро е да има некој мислење (дури и негативно) за тоа што е телемата де, но јас барам да е запознаен малку поеќе со сето тоа кое го коментира - не велам јас да нема мислења. За религиите е лесно да се најде инфо и да се разграничи што е што и да се коментира - додека со телемата е сосема друга приказна - за О.Т.О. пак ехее... И дај да разграничиме О.Т.О. е секта или телемата е секта? :D Да бидеме на чисто... :свиркам:

Македонскиот извор ја превел информацијата од англиска страница( и тоа не Прави што ти е волја, ами прави што сакаш - што е погрешно) која исто така не навела ниту еден линк до О.Т.О. страница, и дури македонскиот пак извор не ни пробал да истражува доволно барем да стави тој линк до официјална страница за да ги поткрепи своите преводи - не истражувања (нормално кој сега од македонските новинари се заморува со истражување, па и тоа со работи кои се сосема на трета страна од интересите на македонскиот читател на „жута штампа“). Им фалел текст на македонските весници и сериски се презела информацијата низ другите весници :) Мене ми се допаѓа тоа... реков и на друго место - имав над 500 посети во еден ден заради овие весници... :) Некој сепак истражувал...

Повеќе ми се допаѓаат коментарите отколку сензационалниот текст како познатите бегаат од својот бурен живот за да имаат секс оргии во О.Т.О. бидејќи било ефтино и дрогата паѓа од небо во оваа најзлобна секташка секта наречена О.Т.О. :D Ете и јас не знам кај сум веќе од толку секс :D

Aјде сега најди ми нзс на муабетот од страницата :)

Јас ќе чекам Џими Пејџ што ќе каже :D

И лошата реклама е реклама. Нели:cool:?

Мислам расчистивме со телемата. Јас бев љубопитен околу редот и неговите таканаречени полутајни активности. Не добив одговори, и боже мој, тоа е тоа. :)

Весникот и текстот е небитен. Само еден од многуте, само напишан пред неколку дена во реномиран англиски весник.

Старите велат кај што има чад, таму веројатно има и оган.

Исто и, оној што ја има мувата на капата, се труди да ја тргне од таму.

Ако постот се однесува исклучиво на мене, нема проблем:) До утре О.Т.О и телемата нема да посотјат у мојата глава, а и она малку љубопитност исчезна под неочекуваните реакции :)

Некои луѓе се водат во животот и ја следат својата интуиција, пред се. Со тек на времето таа се изострува и станува клучен, ако не и единствен критериум за донесување одлуки, ставови, решенија по некои прашања. Многу често еден од клучните нејзини елементи е првиот впеачток.

Вие, како претставници на О.Т.О, секој со своите одговори, ставови ми помогнавте да си донесам став за О.Т.О како ред:)

Затоа, јас повеќе не сум ваша грижа:)

Ако постот се однесува исклучиво на мене, нема проблем:) До утре О.Т.О и телемата нема да посотјат у мојата глава, а и она малку љубопитност исчезна под неочекуваните реакции :)
............
Вие, како претставници на О.Т.О, секој со своите одговори, ставови ми помогнавте да си донесам став за О.Т.О како ред:)

Затоа, јас повеќе не сум ваша грижа:)
И џамлии више да не играш со нив. :D

Hristijanstvoto nastanalo kako sekta vo ramkite na Evrejstvoto, pa posle ....mislam znaete sto e sekta e sea imas sekti na idolopoklonici toa e za mazohisti i sledbenici a za onie koi drzat do sebe najbolja sekta e Misantrophic Luciferian Order.

Точно за првото.
За второто: доби одговори на твојата љубопитност од x причина - сега можеби сакаше вакви екскулизвни текстои како од весникот - извини што не беа такви :) Заради љубопитност само, а не желба за истражување - бидејќи тоа не те интересира - не добиваш ниту вистински одговори! Твое си е тоа... не е наша вина.

„Ние“ - Јас, не сум преставник на Редот... не може да судиш за Редот преку мене. Преку методите и филозофијата може да судиш... А и сигуно има подобар од мене што не е тука на форумов ;)
И велиш си изгради став од моите одговори... е браво :D Значи воопшто не сме се разбрале и покрај толку мноогу пишување... :(
Ама поеќе не си моја грижа - терај :)

Јас мислам дека вистинските тајни Редови и организации се над религиите и нивните поделби и над сектите нормално - кои произлегуваат од тие религии...
Секоја религија која посочува како другото е секта - сама себе си забива нож прикажувајќи дека не така совршена е нејзината догма.

Но тоа е мој став - може и да не е така нели... се си бидува ;)

Незнам зошто воопшто очекуваш одговор со тој подбив во твојот пост!
Оди замарај некој друг, откачи се од мене.
Ахам....нели смешен беше коа ќе ме речеше голема врачаро? :P

Инаку...

Секта мекта...ја стаив дефиниција десетина двајсет страни поназад....се припаѓа под таа дефиниција... и то е то. Ако некој се вреѓа при тоа што ќе биде наречен/а секташ/ка...Значи не пораснале уопште. ;)

Ахам....нели смешен беше коа ќе ме речеше голема врачаро? :P

Инаку...

Секта мекта...ја стаив дефиниција десетина двајсет страни поназад....се припаѓа под таа дефиниција... и то е то. Ако некој се вреѓа при тоа што ќе биде наречен/а секташ/ка...Значи не пораснале уопште. ;)
Или сакаат само тој што веќе вели „секта“ да образложи зошто и од каде :)
Ама сљабооо :)
Дискусија која нема крај на форумов

U stvari sektite kako i teroristickite organizacii se de mode sea se in osameni volci koi ja demnat evropa a deluvaj sam prv napisal manifest toj od KKKkan, i taka i so sektive kakva zbirstina, osameni volci go demnat svetot sektite se nadminata stvar, toa e pak nekoja zelba za druzenje a ustvari svetot treba da se smeni a ne samo poradi dogmite i ritualite site edni za drugi da velat deka se sekti.

Или сакаат само тој што веќе вели „секта“ да образложи зошто и од каде :)
Ама сљабооо :)
Дискусија која нема крај на форумов
Оооо, Хепта...а бе не мислев на тебе...не се пронаоѓај па ти одма :D Ја онака си го кажав тоа не дека читав што кој напишал. Ако некој мисли ОТО е секта, не знам што ќе кажат за моето ехехееее :cenzura: Ама ич не ми е гајле, ја си знам ;)

Ако некој мисли нешто, нека подразмисли троа и да даде аргументи зошто така мисли, да поткрепи зошто ете за некои некои исламски школи се секти и според кој критериум, зошто јеховини сведоци се секташи, дали католиците се секташи во однос на православните и обратно... :)
Мене ми е небитно кој што мисли за Редот... нема да ми се срони бисерот, убаво ми е да ги боцкам луѓево да зборуваат... :) Или да се повлечат или да се повторуваат или да проучуваат поеќе...

Ако зборуваме само кој што мисли - си е* мајката брато :)

Зборот СЕКТА е латински збор secta (следење на една насока, сечење, исклучување). Означува група на луѓе кои следат одредена религиозна, филозовска или политичка доктрина , кои отстапуваат од традиционалните веќе афирмирани доктрини.
Движења... магија, окултизмот и сатанска...
Рефлексивните насоки на ваквите движења се бројни и многу различни. Тие се базираат на култови на црна и бела магија, езотерична, анимизмот, филозофии и псевдо-Сатански. Повеќето сатанска групи не се насилни, и покрај присуството на поимот сатана, затоа што сатаната на кој тие се однесуваат не е секогаш она традиционалното Христијанство.

Јас го разбирам хепта дека неговото движење овде не сака да се нарекува секта, затоа што тој збор кај народот е општоприфатен како нешто негативно, бидејки во многу секти се има случувано убиства и исчезнување на членови.
Али тоа си е негово, а модераторите exlexmk i @Нuкола
нека одлучат сами дали се даваат казнени поени само затоа што на некој не му одговара тој збор ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom